Jesteś terapeutą?

Wierzysz w szczepionki? Unikaj fast foodów!

Mimo kontrowersji wiążących się ze składem i efektywnością szczepionek, wiele osób decyduje się na wakcynację siebie i najbliższych. Okazuje się jednak, że to, co jemy, ma wpływ na ich działanie.

15 lipiec 2019
Artykuł na: minutę szczepionki
Zdrowe zakupy

Problem dotyczy przede wszystkim szczepionki przeciw grypie. Nie dość, że jest ona skuteczna jedynie w 40%, to jej efektywność dodatkowo pogarsza spożywanie wysokoprzetworzonych posiłków. Pewien składnik wykryty w żywności typu fast food (tBHQ) utrudnia układowi odpornościowemu walkę z materiałem biologicznym zawartym w szczepionce. Składnik ten można znaleźć we frytkach, krakersach i daniach mrożonych.

Substancja tBHQ jest ukierunkowana na limfocyty T: opóźnia proces ich uwalniania i skraca czas ich aktywności. Co więcej, sprawia, że białe krwinki "zapominają", jak walczyć z wirusami i stają się bezradne wobec odmian atakujących po podaniu szczepionki.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny