Przepisy bogate w fitoestrogeny

Te potrawy są bogate w fitoestrogeny, które wspomagają organizm w radzeniu sobie z objawami menopauzy

Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Dr Johanna Ward i szef kuchni roślinnej Charlotte Kjaer przedstawiają pomysły na pyszne dania pełne składników odżywczych, których potrzebujesz w średnim wieku. Gotuj tak, by wspierać kondycję jelit. 

Czym są fitoestrogeny i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Fitoestrogeny są związkiem roślinnym o strukturze przypominającej estrogeny, które są naturalnie produkowane przez organizm człowieka. Główne grupy tych związków to izoflawony, lignany i kumestany, które występują w różnych produktach roślinnych, takich jak soja, len, koniczyna czerwona, sezam i inne.

W diecie kobiet w wieku menopauzalnym fitoestrogeny mogą wpływać na organizm na kilka sposobów:

Fitoestrogeny mogą działać jak słabe estrogeny w organizmie i wykazywać działanie łagodzące objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, zaburzenia snu i nastroju. Mogą one działać poprzez wiązanie się z receptorami estrogenowymi i łagodzenie niedoboru estrogenów w organizmie.

  • Zdrowie serca: Mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca poprzez regulację poziomu cholesterolu. Badania sugerują, że dieta bogata w fitoestrogeny może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u kobiet po menopauzie.
  • Zdrowie kości: Fitoestrogeny mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie kości poprzez wpływ na metabolizm wapnia i utrzymanie gęstości kości. Mogą one również łagodzić utratę masy kostnej związanej z menopauzą
  • Zdrowie piersi: Niektóre badania sugerują, że fitoestrogeny mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie piersi i zmniejszać ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie. Jednak wyniki badań są sprzeczne i konieczne są dalsze badania w tej dziedzinie.

Przepisy bogate w fitoestrogeny

„Superbakteryjny” koktajl

koktajl
 
Kefir to sfermentowany produkt spożywczy bogaty w probiotyki. W wersji kokosowej jest wspania­łym beznabiałowym sposobem na ponowne zasiedlenie jelit pożytecznymi bakteriami. Można go dodać do dowolnego koktajlu w celu nadania mu dodatkowych korzyści zdrowotnych. Ja lubię dosypywać również probiotyki, prebiotyki i chlorellę lub spiruli­nę w proszku. Drobnoustrojów jelitowych jest więcej niż ludzi, którzy kiedykolwiek zaludniali tę planetę, więc warto o nie dbać – mówi dr Johanna.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml wody kokosowej
  • szklanka mrożonych owoców jagodowych
  • pokrojony w plastry banan (odłożyć kilka plasterków)
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • ½ wyciśniętej cytryny
  • kefir kokosowy
    Przybranie:
  • garść czarnych jagód
  • garść orzechów włoskich
  • kilka listków mięty
  • sproszkowane probiotyki i chlorella (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze kielichowym.
  • Podawaj koktajl przybrany odłożonymi plasterkami banana, jagodami, orzechami włoskimi, liśćmi mięty i proszkami, jeśli ich używasz.

Jajecznica z tofu, czerwoną cebulą i pieczonym pomidorem

tofucznica

Składniki na 4 porcje:

  • 8 pomidorów na gałązce
  • 300 g tofu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka oregano lub mieszanki ziół
  • czerwona cebula
  • olej kokosowy
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść pomidory na gałązce na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw i piecz przez 7-10 min do miękkości.
  • W misce pokrusz tofu na małe kawałki. Dodaj kurkumę, czarny pieprz, zioła i sól, a następnie dobrze wymieszaj całość.
  • Cebulę pokój w plastry i podsmaż na oleju kokosowym do miękkości i zeszklenia. Dodaj tofu i smaż, aż będzie lekko chrupiące i złocistobrą­zowe (ok. 3-5 min). Podawaj na chlebie żytnim z pomidorami na gałązce i świeżo pokruszoną bazylią.

Kremowy kokosowy budyń z mango, chia, czarnymi jagodami i opiekanymi chipsami kokosowymi

chia pudding
Nasiona chia są zasobne m.in. w trypto­fan – niezbędny aminokwas, który jest prekursorem serotoniny i melatoniny, wspomagających uczucie szczęścia, spo­koju i zadowolenia

Nasiona szałwii hiszpańskiej są jednym z moich ulubionych prozdrowotnych pro­duktów spożywczych. Od wieków spoży­wa się je w Ameryce Południowej, a teraz zyskują na popularności w Europie. Mają w sobie bardzo wiele składników odżywczych. Są zasobne m.in. w trypto­fan – niezbędny aminokwas, który jest prekursorem serotoniny i melatoniny, wspomagających uczucie szczęścia, spo­koju i zadowolenia. Są również bogate w błonnik, wapń, cynk, fosfor oraz kwas tłuszczowy ALA z grupy omega-3 – mówi dr Johanna.

Składniki na 4-6 porcji:

  • dojrzałe mango
  • 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • limonka (sok i skórka)
  • łyżka lub laska wanilii
  • czarne jagody, chipsy kokosowe i kilka owoców suszonej żurawiny do podania

Sposób przygotowania:

  • Mango obierz i pokrój w kostkę, a następ­nie umieść w blenderze kielichowym z sokiem i skórką z limonki i miksuj do uzy­skania gładkiej i kremowej konsystencji.
  • Dodaj mleko kokosowe i wanilię, zblen­duj wszystko.
  • Przełóż mieszankę do miski, dodaj nasiona szałwii hiszpańskiej i dobrze wymieszaj.
  • Przykryj i wstaw do stężenia do lodówki na ok. 30 min. Jeśli mieszanina wydaje się za rzadka, dodaj łyżkę nasion szałwii hiszpańskiej i pozostaw do zgęstnienia.
  • Podawaj mieszankę z nasionami szałwii hiszpańskiej w szklankach lub misecz­kach, przekładaną chipsami kokosowymi, czarnymi jagodami i żurawiną, a na wierz­chu ułóż warstwę owoców i kokosa.

Pieczony w miso bakłażan z tempehem i warzywami na patelnię

bakłażan

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g tempehu
  • olej kokosowy
    Marynata tempeh:
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • łyżka octu ryżowego
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • kawałek (ok. 2,5 cm) startego imbiru
    Bakłażan:
  • bakłażan
  • 2 łyżki pasty miso
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • łyżeczka ziaren czarnuszki
    Warzywa na patelnię:
  • 6 pokrojonych w plastry kolb miniaturowej kukurydzy
  • pokrojona w plastry czerwona papryka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 100 g kiełków fasoli
  •  pokrojona w plastry czerwona cebula
  • drobno pokrojona łodyga selera

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób marynatę tem­peh – wrzuć wszystkie jej składniki do miski i dobrze wymieszaj. Pokrój tempeh w kostkę 1x1 cm i dodaj do marynaty.
  • Przekrój bakłażana wzdłuż na połowę i ukośnie ponacinaj miąższ, uważając, by nie przeciąć go w całości. Do miski dodaj miso, czosnek i łyżkę wody i ubijaj, aż się połączą. Posmaruj bakłażany mary­natą z miso, ułóż je na blasze do pie­czenia, lekko przykryj folią i piecz przez 15 min, aż zmiękną. Następnie usuń folię, posyp nasionami i piecz jeszcze 5 min do karmelizacji.
  • W międzyczasie na dużej patel­ni podgrzej 2 łyżki oleju koko­sowego, wyjmij tempeh z maryna­ty i smaż przez 5 min. Dodaj warzywa na patelnię i smaż jeszcze 5 min, aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Następnie wlej na patel­nię pozostałą marynatę i dobrze wymieszaj. Podawaj z pieczonym bakłażanem w skórce.

Buddha BOWL

Fasola edamame to młode ziarna soi, które zostały wcześnie zebrane. Stanowią w pełni białkowy i bardzo pożywny pokarm pochodzenia roślinnego. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów, ALA, jak rów­nież kwasu foliowego, który obniża poziom homocysteiny, i genisteiny, dominującego w soi izoflawonu, który – jak wiadomo – hamuje wzrost komórek rakowych. Ziarna są miękkie, w przeciwieństwie do tych dojrzałych, z których pro­dukuje się mleko sojowe i tofu – wyjaśnia dr Johanna.

buddha bowl
Fasola edamame zawierają mnóstwo witamin, minerałów, ALA, jak rów­nież kwasu foliowego, który obniża poziom homocysteiny, i genisteiny, dominującego w soi izoflawonu, który – jak wiadomo – hamuje wzrost komórek rakowych

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g komosy ryżowej
  • ½ cukinii
  • 50 g mrożonego groszku
  • 75 g fasoli edamame
  • obrane i pokrojone w plastry awokado
  • garść małych, pokrojonych w pla­sterki rzodkiewek
  • garść liści sałaty
    Sos sałatkowy:
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny + ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy diżońskiej
  • zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.
  • Obieraczką do warzyw pokrój cukinię w cienkie paski.
  • Przez kilka minut rozmrażaj groszek w ciepłej wodzie, a następnie odcedź go i wymieszaj z fasolą. W międzyczasie przygotuj sos sałatkowy – połącz jego składniki w misce.
  • Przed podaniem ułóż komosę ryżową i liście w płytkich miskach, dodaj warzywa, polej sosem i udekoruj ćwiartkami cytryny.

Sałatka ze szparagów, fasoli, grzybów i miso

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min

szparagi
Szparagi zmniejszają objawy  menopauzy takie  jak uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, niepokój i drażliwość. Dodatkowo wykazują  działanie uspokajające i zwiększają odporność na stres.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g przyciętych szparagów
  • 200 g przyciętej i przepołowio­nej fasolki szparagowej
  • 200 g brokułów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 8 sztuk twardnika japońskiego
  • pokrojona w plastry czerwona cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • dwie sałaty rzymskie Little Gem
  • 5 g kruchych wodorostów
  • łyżka pasty sezamowej
  • 2 łyżki słodkiej białej pasty miso
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka tamari lub sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  • Szparagi, fasolę i brokuły gotuj przez 3 min do lekkiego zmięknięcia, a następnie odcedź.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj grzyby, czerwoną cebulę oraz czosnek i smaż przez 5 min do zmięknięcia. Następnie dodaj 2 łyżki wody i gotuj przez kolejne 2 min.
  • Podziel liście sałaty na 4 talerze. Wymieszaj warzywa, ułóż je w stos na wierzchu każdej z porcji i posyp kruchymi wodorostami.
  • Zrób sos sałatkowy: wymieszaj ze sobą pasty sezamową i miso, sok z cytryny oraz tamari lub sos sojowy. Skrop nim sałatkę przed podaniem.

W porcji: 134 kcal, 6 g tłuszczu (1 g tłusz­czu nasyconego), 8 g węglowodanów.

Łosoś teriyaki z fasolą edamame

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min

łosoś
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które – jak się uważa – wspomagają łagodzenie związanych z me­nopauzą objawów depresji, jak również uderzeń gorąca.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety łososia po ok. 125 g
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 200 g świeżej lub mrożonej fasoli eda­mame (bez strąków)
  • 5 gniazd makaro­nu jajecznego 
  • pęczek cebuli dym­ki – ciemne końce poszatkowane, reszta pokrojona w plasterki

Sposób przygotowania:

  • Włóż filety z łososia do płytkiego naczynia i polej je sosem teriyaki. Rozgrzej patelnię grillową i przez 10 min obsmażaj tak przygotowaną rybę z obu stron.
  • Włóż do mikrofalówki fasolę edamame (mrożoną na 2-3 min, a świeżą na 1-2 min). Przez 4 min gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie, a następnie odcedź go. Cebulę dymkę smaż szybko na dużym ogniu do miękkości.
  • Łososia podawaj na fasoli edamame i cebuli dymce, skropionego sosem teriyaki, z dodatkiem makaronu.

W porcji: 532 kcal, 21 g tłusz­czu (4 g tłuszczu nasycone­go), 47 g węglowodanów.

Granola z mango i jogurtem

Może być podawana jako zdrowy deser lub pożywne śniadanie. Owies, siemię lniane i jogurt sojowy to źró­dła fitoestrogenów, a orzechy – kwa­sów tłuszczowych omega-3.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 25 min

granola z mango
Owies, siemię lniane i jogurt sojowy to źró­dła fitoestrogenów, a orzechy – kwa­sów tłuszczowych omega-3.

Składniki na 2 porcje i dodatkową granolę:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 125 ml syropu klonowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g dużych płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g ziaren sezamu
  • 30 g siemienia lnianego
  • po 100 g posiekanych orzechów pekan i migdałów
  • 60 g płatków kokosowych
  • 250 g jogurtu sojowego
  • obrane, pozbawione pestki i pokro­jone w kostkę mango
  • pestki z jednej marakui

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 140°C. Lekko podgrzej olej kokosowy, syrop klonowy i wanilię na patelni do roztopienia, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia. Na każdą z nich wysyp połowę płatków owsianych, pestek słonecznika, ziaren sezamu, siemienia lnianego, orzechów pekan i migdałów.
  • 3Skrop każdą z blach mieszanką z syropem klonowym i piecz przez 15 min, a następnie zamieszaj i pozostaw w piekarniku na kolejnych 5-10 min.
  • Po wystygnięciu przesyp granolę do dużej miski i wymieszaj z płatkami kokosowymi.
  • Podziel jogurt sojowy na 2 miseczki, a wierzch każdej z nich posyp 60 g granoli, połową mango i pestkami marakui.

W porcji: 423 kcal, 24 g tłuszczu (6 g tłuszczu nasyconego), 32 g węglowodanów.

Smażone tofu z orzeszkami ziemnymi i makaronem błyskawicznym

To szybkie danie jest pełne wartości odżywczych i może posłużyć za obfity obiad lub lekką kolację.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min

tofu
Smażone tofu z orzeszkami ziemnymi i makaronem błyskawicznym

Składniki na 4 porcje:

  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 350 g pociętego na duże kawałki ję­drnego i miękkiego tofu
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • pokrojona w plastry cebula
  • pokrojona w plastry czerwona papryka
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 150 g pokrojonego w plastry twardnika japońskiego
  • 8 przekrojonych wzdłuż na pół małych sztuk kapusty właściwej chińskiej
  • 250 g ugotowanego i obtoczonego w odrobinie oleju makaronu błyskawicznego
  • sok z 2 limonek
  • kolendra i opiekane orzeszki ziemne do przybrania

Sposób przygotowania:

  • Podgrzewaj na patelni 3 łyżki oleju, aż zacznie lśnić. W międzyczasie obtocz tofu w mące, a następnie smaż je partiami do złocistości i chrupkości. Odsącz gotowe kawałki na ręczniku kuchennym i odstaw.
  • Rozgrzej w woku resztki oleju. Kiedy będzie gorący, dodaj cebulę, potem paprykę, sos teriyaki i grzyby. Gotuj, często podrzucając warzywa, przez kilka minut, a następnie dodaj kapustę właściwą chińską, makaron, tofu i sok z limonki.
  • Danie podawaj w miseczkach, posypane kolendrą i orzeszkami ziemnymi, z dodatkiem ćwiartek limonki po bokach, jeśli chcesz.
    W porcji: 540 kcal, 21 g tłuszczu (3 g tłusz­czu nasyconego), 67 g węglowodanów
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny