Filiżanka kakao pomaga w sytuacjach stresowych

Stres? Nie narażaj się na zawał – zamiast tego naładuj się flawonolami z owoców, warzyw, a nawet okazjonalnej filiżanki kakao. Związki te mogą chronić przed wywołanymi przez stres chorobą serca, udarem mózgu i zakrzepicą.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Flawonoidy wspomagają utrzymanie zdrowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kiedy odczuwasz intensywne napięcie nerwowe. Wiadomo już, że stres psychiczny wpływa na naczynia krwionośne. Teraz zaś naukowcy odkryli, że filiżanka bogatego we flawonole kakao może je chronić w stresujących sytuacjach.

Brytyjscy naukowcy z Uniwersyetu w Birmingham kazali grupie mężczyzn wykonywać wyczerpujące zadania umysłowe. Połowa z nich 90 min wcześniej wypiła filiżankę kakao. Wśród tej grupy uczestników odnotowano lepszy przepływ krwi i sprawniejsze funkcjonowanie naczyń krwionośnych niż u pozostałych. Jednak kakao to nie wszytko.

Flawonole można pozyskać z jabłek, ciemnych winogron, jeżyn, malin, roślin strączkowych, takich jak soczewica i fasola, a nawet zielonej herbaty. To ważne – bo jak twierdzą naukowcy – nawet jednorazowy epizod psychicznego stresu może zwiększyć ryzyko zawału i oczywiście przyspieszyć tętno i podwyższyć ciśnienie tętnicze.

Bibliografia
  • Nutrients 2021; 13: 1103
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny