Jesteś terapeutą?

6 Sposobów na poranne mdłości

Nudności i wymioty podczas ciąży tak naprawdę mogą zaatakować w dowolnym momencie dnia. Dolegliwościom tym mogą towarzyszyć zawroty głowy oraz poczucie zmęczenia. Poranne mdłości dotykają ok. 80% ciężarnych i znikają zazwyczaj po pierwszych kilku miesiącach, choć zdarza się, że utrzymują się aż do porodu. Same w sobie nie stanowią zagrożenia ani dla matki, ani dla dziecka, jednak ich ekstremalna postać, czyli tzw. niepowściągliwe wymioty ciężarnych, może być niebezpieczna, dlatego wymaga ścisłej obserwacji lekarskiej. Jeżeli jednak pojawiają się zwykłe poranne mdłości, wystarczą opisane poniżej naturalne sposoby - wszystkie poparte przez naukę.

26 luty 2020 Artykuł na: 4-5 minut
medycyna naturalna
Zdrowe zakupy

1 Postaw na imbir

To jeden z najpopularniejszych naturalnych środków na nudności i wymioty, zwłaszcza te związane z ciążą. Gdy przyjmuje się go w postaci suplementu, jest równie skuteczny, co lek przeciwwymiotny dimenhydrynat, a przynosi mniej efektów ubocznych (np. senności towarzyszącej farmakoterapii)1. Imbir można bezpiecznie spożywać w czasie ciąży, jeżeli nie przekracza się dawki 1 g podzielonej na kilka porcji w ciągu dnia. Można też zalać świeży plaster wrzątkiem i zaparzyć łagodzący mdłości napar. Sugerowana dawka: 50 mg 2 razy dziennie.

Imbir

Wskazówka

Eteryczny olejek imbirowy warto nosić ze sobą, jest to bowiem skuteczne lekarstwo na poranne mdłości. Kilka kropli należy rozpuścić w oleju bazowym, takim jak kokosowy czy jojoba, i przelać do buteleczki z zatyczką. Gdy nadchodzi fala mdłości, wystarczy nałożyć odrobinę preparatu na nadgarstki i powąchać.

2 Bierz B6

Witamina B6, czyli pirydoksyna, to często zalecany - i skuteczny - środek na poranne mdłości2. Nie jest aż tak efektywna, jak imbir w łagodzeniu nudności, ale nie ustępuje mu skutecznością, jeśli chodzi o ograniczanie przypadków wymiotowania3. Sugerowana dawka: 50-100 mg dziennie podzielone na kilka porcji.

Szpinak

3 Przyjmuj multiwitaminy

Kobiety w ciąży stosujące prenatalne suplementy multiwitaminowe rzadziej cierpią z powodu porannych mdłości i wymiotów4. Jednak znajdujące się w niektórych preparatach żelazo może wywoływać nudności, dlatego warto dopilnować, by zawierały one pierwiastek w formie łagodnej dla żołądka (np. chelat).

Owoce

4 Wypróbuj akupresurę

Zakładane na nadgarstki opaski akupresurowe przeciw chorobie lokomocyjnej, jakie sprzedaje się w aptekach i na lotniskach, mogą pomóc również w przypadku porannych mdłości. Działają one poprzez pobudzanie punktu akupresury P6, znajdującego się mniej więcej 4 cm powyżej zgięcia nadgarstka. Badania wykazały, że jest to skuteczna metoda łagodzenia mdłości i wymiotów w czasie ciąży5. Ewentualnie można też codziennie masować ten punkt przez ok. 10 min. 

Akupresura

5 Przebadaj się pod kątem infekcji

Występująca w żołądku bakteria Helicobacter pylori ma związek z silnymi napadami mdłości i wymiotów podczas ciąży6, dlatego jeśli problem narasta, warto wykonać test na obecność tego patogenu - można zrobić badanie oddechu, krwi bądź stolca. Jeśli wynik okaże się pozytywny, warto rozważyć konsultację z doświadczonym naturopatą, który doradzi, jak w bezpieczny sposób walczyć z infekcją.

Bakterie

6 Pilnuj diety

Kobiety, które spożywają znaczne ilości napojów zawierających kofeinę, dużo cukru, smażonych potraw i mięsa, a niewiele zbóż i warzyw strączkowych, częściej cierpią z powodu porannych mdłości7. Warto więc jeść więcej zdrowych węglowodanów złożonych, np. produktów pełnoziarnistych, fasoli czy warzyw strączkowych. Pomaga też przestawienie się na częstsze jedzenie mniejszych posiłków8, a także picie dużych ilości wody, by uniknąć odwodnienia.

Dieta

 

Bibliografia
  • J Med Assoc Thai, 2007; 90: 1703–9
  • Am J Obstet Gynecol, 1995; 173: 881–4
  • Midwifery, 2009; 25: 649–53
  • Am J Obstet Gynecol, 2002; 186(5 Suppl Understanding): S253–5
  • Complement Ther Clin Pract, 2008; 14: 46–52; BMC Complement Altern Med, 2016; 16: 13
  • Helicobacter, 2018; 23(1); Am J Perinatol, 2000; 17: 243–7
  • Proc Biol Sci, 2006; 273: 2675–9
  • Am Fam Physician, 2003;68: 121–8
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 11/2019
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 11/2019
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 11/2019
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny