Jesteś terapeutą?




Jajka i cukrzyca typu 2

Według ustaleń australijskich naukowców 1-2 jaja na śniadanie nie zaszkodzą diabetykom.

21 październik 2018 Artykuł na: 2-3 minuty
zdrowa żywność

Badacze z Uniwersytetu w Sydney podważają pogląd, jakoby jajka były dla cukrzyków tak szkodliwe jak papierosy. Mogą one być elementem zdrowej diety.

Jaja to bogate źródło białka i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy oczu, serca i naczyń krwionośnych. Regulują też absorpcję węglowodanów i tłuszczów ze spożywanych posiłków. Oznacza to, że wprowadzenie jaj do diety diabetyka może zmniejszać ryzyko rozwoju retinopatii cukrzycowej i chorób układu krążenia.

Australijscy eksperci oparli swoje wnioski na 3-miesięcznej obserwacji 128 ochotników ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. W tym czasie połowa uczestników miała spożywać co najmniej 12 jaj tygodniowo, podczas gdy pozostali nie więcej niż 1 jajo tygodniowo. W toku badania wszyscy ochotnicy zostali skierowani na program odchudzający. W obu grupach ilość spalonej tkanki tłuszczowej i wyniki oznaczania markerów chorób serca były podobne - liczba spożywanych jajek nie miała więc wpływu na stan zdrowia uczestników badania.

Bibliografia

  1. Am J Clin Nutr, 2018; 107: 921-31
Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny