Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Jesteś terapeutą?

Endometrioza. Alternatywne metody leczenia

Właśnie zdiagnozowano u mnie endometriozę. Mam kłopot ze znalezieniem informacji na temat skutecznego leczenia alternatywnego, czy możecie pomóc?

15 październik 2014
Artykuł na: 6-9 minut medycyna naturalna dieta
Zdrowe zakupy

W endometriozie komórki błony śluzowej wyściełającej macicę przemieszczają się i osadzają w innych miejscach w organizmie - w jajnikach, jajowodach, otrzewnej - a w rzadkich przypadkach nawet w bardzo odległych częściach ciała, np. w gałce ocznej. Zachowują się wówczas tak samo, jak zachowywałyby się w macicy, a więc krwawią podczas menstruacji, a ponadto wywołują stan zapalny i powstawanie włóknistych zrostów zniekształcających i sklejających narządy. Stan ten powoduje bolesne, obfite i nieregularne miesiączki, problemy ze strony jelit i pęcherza moczowego, przemęczenie, bezsenność czy depresję, chociaż niektóre przypadki nie dają żadnych widocznych objawów. Jeżeli jednak dojdzie do zapalenia bądź zbliznowacenia narządów rozrodczych, zwłaszcza jajowodów, kobieta może stać się bezpłodna.

Endometrioza a medycyna konwencjonalna

Lekarze nie wiedzą, co powoduje endometriozę, ani jak ją leczyć, dlatego też medycyna konwencjonalna ogranicza się do uśmierzenia bólu, spowolnienia postępu choroby i leczenia bezpłodności. Jednak stosowana terapia - środki przeciwbólowe, hormony i operacje chirurgiczne - nie chronią przed częstymi nawrotami choroby i dają też pewne znaczące działania niepożądane.

Jedne z najczęściej przepisywanych na endometriozę leków, analogi gonadoliberyny (in. agoniści GnRH), mogą na przykład wywołać stan podobny do menopauzy, a więc uderzenia gorąca, zanikowe zapalenie pochwy, wahania nastroju oraz osteoporozę.

Nie trudno się zatem dziwić, że poszukuje Pani alternatywnych metod leczenia endometriozy. Zebrane jak dotąd spostrzeżenia sugerują, że pomocne mogą okazać się następujące remedia naturalne i zmiany trybu życia.

Alternatywne metody leczenia endometriozy

Endometrioza: unikaj toksycznych chemikaliów

Pewne środki zanieczyszczające środowisko, takie jak dioksyny czy polichlorowane bifenyle (PCB), prawdopodobnie odgrywają rolę w rozwoju endometriozy. Ponad 90% wszelkich kontaktów człowieka z tymi substancjami odbywa się poprzez jedzenie, szczególnie to zawierające tłuszcze zwierzęce, dlatego też spożywanie zdrowych produktów organicznych o niskiej zawartości tłuszczu zwierzęcego może okazać się pomocne.

Endometrioza: zrezygnuj z kawy

Ilość spożywanej kofeiny może mieć związek z zapadaniem na endometriozę i utratą płodności. U kobiet pijących ponad półtorej filiżanki kawy dziennie występuje prawie dwa razy większe ryzyko rozwoju endometriozy i w rezultacie bezpłodności.

Jedz więcej warzyw i owoców

Spośród tysiąca kobiet przebadanych w północnych Włoszech te jedzące niewiele świeżych owoców i zielonych warzyw oraz dużo wołowiny i czerwonego mięsa okazały się zagrożone endometriozą w znacznie większym stopniu.

Endometrioza: ruszaj się

Jak podają liczne badania, kobiety regularnie zażywające ruchu zdecydowanie rzadziej zapadają na endometriozę.

Endometrioza: przyjmuj więcej przeciwutleniaczy

Organizmy chorych na endometriozę zazwyczaj gorzej przyswajają przeciwutleniacze (witaminy A, C, E) oraz cynk i miedź. Upewnij się więc, że dostarczasz swojemu organizmowi więcej tych składników wraz z dietą lub poprzez suplementy. Pewne badanie wykazało, że prawie połowa kobiet cierpiących na bóle w podbrzuszu wywołane najpewniej przez endometriozę zauważyła u siebie poprawę po dwóch miesiącach brania witaminy E (1200 IU/dzień) i C (1 g/dzień).

Endometrioza: jedz więcej omega-3

Te niezbędne kwasy tłuszczowe mogą pomóc redukując stan zapalny. Jak dotąd wskazują na to badania na zwierzętach i testy laboratoryjne, u ludzi zatem niekoniecznie jest to skuteczne. Codzienna dawka kwasów omega-3 (1080 mg kwasu eikozapen-taenowego i 720 mg kwasu dokozaheksaenowego) w połączeniu z witaminą E w dawce 1,5 mg może przynieść ulgę w bolesnych miesiączkach, które często mają związek z endometriozą.

Endometrioza: bierz chińskie zioła

Zakrojony na szeroką skalę przegląd badań naukowych na temat endometriozy wykazał, że lecznicze zioła z Chin są równie skuteczne w łagodzeniu objawów tej choroby, co hormony (np. danazol) dając przy tym mniej efektów ubocznych.

Skonsultuj się z wykwalifikowanym specjalistą medycyny chińskiej, aby udzielił porady i skomponował mieszankę ziołową specjalnie dobraną do twoich potrzeb.

Endometrioza: daj szansę kurkumie

Ta pochodząca z Indii popularna przyprawa przynosi wyraźne skutki w walce z endometriozą - tak przynajmniej jest u myszy, choć nie ma pewności, że i u ludzi obserwowałoby się ten sam efekt.

Endometrioza: wypróbuj akupunkturę

Starożytna wschodnia sztuka nakłuwania ciała skutecznie zmniejsza łączony z endometriozą ból w podbrzuszu u nastolatków.

Działa też równie skutecznie w leczeniu objawów, co danazol, ale bez towarzyszących terapii hormonalnej przykrych konsekwencji.

Endometrioza: skorzystaj z terapii biofeedback

Biofeedback temperaturowy (metoda wykorzystująca czujnik ciepła przymocowany do palca, ma na celu nauczyć pacjenta kontroli nad zmieniającą się w stresujących sytuacjach temperaturę dłoni) pomaga w redukcji bólu i innych objawów endometriozy.

Możesz też wypróbować hipnozę, medytację lub inne metody pracy nad ciałem i umysłem pomocne w zmniejszaniu bólu.

Endometrioza: dołącz do grupy wsparcia

Podzielenie się swoimi przeżyciami z terapeutą i innymi osobami cierpiącymi na endometriozę pomoże ci lepiej radzić sobie z chorobą.

Bibliografia

  1. Cochrane Database Syst Rev, 2009; 3: CD006568
  2. Aust Fam Physician, 2006; 35: 864-7
  3. Environ Health Perspect, 2009; 117: 1070-5
  4. Am J Epidemiol, 1993; 137: 1353-60
  5. Hum Reprod, 2004; 19: 1755-9
  6. Am J Epidemiol, 2003; 158: 156-64
  7. Reprod Biol Endocrinol, 2009; 7: 54; Townsend Lett Docs, 2004; 253/254: 36
  8. Fertil Steril, 2008; 90 [4 Suppl]: 1496-502; 2001; 76: 717-22
  9. Am J Obstet Gynecol, 1996; 174: 1335-8
  10. Indian J Biochem Biophys, 2009; 46: 59-65
  11. J Pediatr Adolesc Gynecol, 2008; 21: 247-57
  12. Zhongguo Zhen Jiu, 2006; 26: 863-5
  13. Appl Psychophysiol Biofeedback, 2003; 28: 279-89
  14. J Psychosom Obstet Gynaecol, 1997; 18: 255-8
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny