Jesteś terapeutą?

Krok trzeci: aktywność fizyczna. Ćwicz, żeby zapobiec utracie masy kostnej

Nie ulega wątpliwości, że mężczyźni i kobiety, którzy regularnie ćwiczą i poświęcają czas na aktywność fizyczną, są o wiele mniej narażeni na utratę masy kostnej.

08 wrzesień 2014
Artykuł na: 2-3 minuty kości
Zdrowe zakupy

Ruszaj w drogę. Ćwiczenia o niskiej intensywności, takie jak spacery i łagodny aerobik, mogą zapobiec utracie masy kostnej, podczas gdy te o wysokiej intensywności, takie jak jogging, bieganie, aerobik i sporty rakietowe, mogą zwiększyć gęstość kości, podobnie jak trening siłowy. Postaraj się poświęcać na aktywność fizyczną co najmniej 20-60 minut trzy razy w tygodniu.

Usprawnij wyczucie równowagi i koordynację ruchową dzięki tai-chi i step aerobikowi, które mogą wspomóc zapobieganie upadkom i złamaniom.

Bibliografia

  1. Osteoporos Int, 2011; 22: 499-505; MMWR, 2006; 55: 1221-4
  2. Postgrad Med J, 2003; 79: 320-3; Curr Opin Rheumatol, 2008; 20: 213-7
  3. BMC Geriatr, 2006; 6: 6
  4. Scand J Med Sci Sports, 2010; 20 Suppl 1: 1-13
  5. J Bone Miner Res, 2004; 19: 343-51, 352-9

Bądź wszechstronny. Podejmuj różnorodne aktywności wymagające poruszania ciałem na różne sposoby. Np. piłka nożna, która wymaga wielu zmian prędkości i kierunku ruchu, może bardziej przyczyniać się do budowy kości niż samo bieganie.

Poddaj się wibracjom. Wibrotrening całego ciała (ang. whole-body vibration training, WBVT) polegający na staniu lub siedzeniu na platformie wibracyjnej oferuje wiele nowoczesnych siłowni.

Stymuluje on skurcze mięśni oraz przewodzi przez kość impulsy elektryczne. U kobiet korzystających z tej formy aktywności fizycznej trzy razy w tygodniu przez zaledwie pół roku wykazano znaczący wzrost gęstości kości udowych. Trening ten zapobiegał również dalszej utracie masy kostnej.

Artykuł należy do raportu
Pokonaj osteoporozę
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny