Jesteś terapeutą?




Krok trzeci: aktywność fizyczna. Ćwicz, żeby zapobiec utracie masy kostnej

Nie ulega wątpliwości, że mężczyźni i kobiety, którzy regularnie ćwiczą i poświęcają czas na aktywność fizyczną, są o wiele mniej narażeni na utratę masy kostnej.

08 wrzesień 2014 Artykuł na: 2-3 minuty
kości
Zdrowe zakupy

Ruszaj w drogę. Ćwiczenia o niskiej intensywności, takie jak spacery i łagodny aerobik, mogą zapobiec utracie masy kostnej, podczas gdy te o wysokiej intensywności, takie jak jogging, bieganie, aerobik i sporty rakietowe, mogą zwiększyć gęstość kości, podobnie jak trening siłowy. Postaraj się poświęcać na aktywność fizyczną co najmniej 20-60 minut trzy razy w tygodniu.

Usprawnij wyczucie równowagi i koordynację ruchową dzięki tai-chi i step aerobikowi, które mogą wspomóc zapobieganie upadkom i złamaniom.

Bibliografia

  1. Osteoporos Int, 2011; 22: 499-505; MMWR, 2006; 55: 1221-4
  2. Postgrad Med J, 2003; 79: 320-3; Curr Opin Rheumatol, 2008; 20: 213-7
  3. BMC Geriatr, 2006; 6: 6
  4. Scand J Med Sci Sports, 2010; 20 Suppl 1: 1-13
  5. J Bone Miner Res, 2004; 19: 343-51, 352-9

Bądź wszechstronny. Podejmuj różnorodne aktywności wymagające poruszania ciałem na różne sposoby. Np. piłka nożna, która wymaga wielu zmian prędkości i kierunku ruchu, może bardziej przyczyniać się do budowy kości niż samo bieganie.

Poddaj się wibracjom. Wibrotrening całego ciała (ang. whole-body vibration training, WBVT) polegający na staniu lub siedzeniu na platformie wibracyjnej oferuje wiele nowoczesnych siłowni.

Stymuluje on skurcze mięśni oraz przewodzi przez kość impulsy elektryczne. U kobiet korzystających z tej formy aktywności fizycznej trzy razy w tygodniu przez zaledwie pół roku wykazano znaczący wzrost gęstości kości udowych. Trening ten zapobiegał również dalszej utracie masy kostnej.

Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny