Jesteś terapeutą?

5 warzyw i owoców, o których warto pamiętać w czasie lata

Nieprzypadkowo największą ochotę na warzywa i owoce mamy w czasie upałów – dostarczają nam nie tylko cennych witamin i soli mineralnych, lecz również wody. A przy okazji pomagają w pokonywaniu tak poważnych chorób jak astma, otyłość i nowotwory. Udowodniono, że dieta bogata w warzywa i owoce, które przedstawiamy, zmniejsza także ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego1.

Artykuł na: 6-9 minut dieta odporność

Arbuz 

  • 100 g owocu dostarcza jedynie 30 kcal
  • arbuz prawie w 90% składa się z wody
  • jest źródłem beta-karotenu (antyoksydant i prekursor witaminy A), witaminy C, witamin B1 i B6, magnezu i potasu
  • zawiera likopen, substancję zmniejszającą ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca, co potwierdzono naukowo

Likopen jest pomocny m.in. w leczeniu dyslipidemii, cukrzycy, nowotworów, osteoporozy i chorób neurodegeneracyjnych; należy do antyoksydantów. Stężenie likopenu w arbuzie zwiększa się w temperaturze 20 st. C2.

Melon kantalupa

  • występuje w nim luteina i zeaksantyna – obie substancje przyczyniają się do prawidłowej pracy oczu
  • 50 g tej odmiany melona zawiera 65 mg witaminy C
  • 177 g owocu dostarcza 3,58 mcg beta-karotenu i 160 ml wody Melon kantalupa powinien być obecny w diecie osób chorych na astmę, nadciśnienie i raka3 

Dlaczego warto zjadać warzywa i owoce?

Warzywa i owoce są źródłem wielu substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • Antyoksydanty, takie jak zeaksantyna, luteina i likopen, wydłużają życie komórek, a pośrednio chronią je przed atakiem drobnoustrojów i zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych
  • Magnez wspomaga pracę układu mięśniowego, a także prawidłowe funkcjonowanie serca
  • Potas odgrywa kluczową rolę w aktywności niektórych enzymów, działa również bardzo korzystnie na mięśnie
  • Wapń to przede wszystkim budulec kości, ale też substancja zwiększająca krzepliwość krwi – pełni więc ważną funkcję w gojeniu się ran
  • Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje krew do komórek, a ponadto stymuluje odporność organizmu i uczestniczy w zwalczaniu wolnych rodników
  • Witamina A poprawia pracę oczu, a także pomaga układowi odpornościowemu w zwalczaniu infekcji
  • Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, przyczyniają się również do powstawania czerwonych krwinek
  • Witamina C to wsparcie dla białych krwinek, ale też silny antyoksydant, który chroni organizm przed wyniszczającym działaniem wolnych rodników
  • Witamina E pozwala na długo zachować młodość, a ponadto korzystnie wpływa na płodność

Pomidor

  • wszystkie odmiany pomidorów są bogate w likopen, silny antyoksydant (8–40 mcg na 1 g)
  • pomidory zawierają dwie ważne witaminy: C i E
  • dostarczają nam również duże ilości potasu i magnezu Podczas obróbki termicznej zmniejsza się w pomidorach ilość wody, a zwiększa stężenie likopenu, warto więc przygotowywać na ich bazie sosy1

Truskawka

100 g świeżych truskawek zawiera:

  • prawie 90 ml wody
  • 41 mg witaminy C
  • 26 mcg luteiny i zeaksantyny
  • 27 mcg beta-karotenu
  • 17 mcg kwasu foliowego4

Jako idealne źródło beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, które wspomagają prawidłową pracę oczu, truskawki powinny się znaleźć o tej porze roku zarówno w menu dzieci, jak i osób dorosłych, spędzających sporo czasu przed komputerem.

Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego truskawki są obecnie uznawane za idealny owoc dla kobiet w ciąży. Jak widać, stanowisko ekspertów odnośnie do szkodliwego oddziaływania truskawek na przyszłe mamy zmieniło się radykalnie – pod wpływem wyników badań naukowych5.

Kukurydza pełnoziarnista

  • jej spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 i otyłości
  • badania naukowe wykazały, że ma ona również działanie przeciwnowotworowe
  • jest źródłem błonnika, dzięki czemu wspiera pracę układu pokarmowego Kukurydza pełnoziarnista w ok. 75% składa się z wody, jest cennym źródłem wapnia, magnezu, potasu i żelaza, a także witamin, takich jak A, E, C i z grupy B6.

Co jeść, aby zwiększyć odporność?

Gdy chcemy zwiększyć odporność organizmu, najczęściej sięgamy po witaminę C. Tymczasem niedobór jakiegokolwiek z niezbędnych organizmowi składników zmniejsza wydolność narządów wewnętrznych i całych ich układów, a w konsekwencji zwiększa naszą podatność na choroby. Biorąc pod uwagę, że źródłem wielu substancji cennych dla zdrowia są warzywa i owoce, warto pomyśleć o tym, by na naszym stole jak najczęściej gościł sos pomidorowy czy domowej roboty sorbet z zimnego arbuza i truskawek. Brzmi przepysznie!

Bibliografia
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/279176#benefits
  • https://www.researchgate.net/publication/259351100_Strawberry_As_a_Functional_Food_An_Evidence-Based_Review
  • https://www.health.nsw.gov.au/kidsfamilies/MCFhealth/Documents/having-a-baby/hab-handle-with-care.pdf
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453018301009
Więcej o autorze:
Julia Cember
Julia Cember
Wyślij wiadomość

"Uwielbiam dowiadywać się nowych rzeczy i uważam, że każdy człowiek ma ciekawą historię do opowiedzenia. Kiedy akurat nie piszę, spędzam czas z dzieckiem i świnkami morskimi, organizuję wirtualne bazarki na rzecz zwierząt lub wystawiam moje małżeństwo na próbę podczas sesji Monopoly." 

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny