Dlaczego dieta śródziemnomorska jest tak dobra dla serca?

Jaki element diety śródziemnomorskiej jest kluczowy, sprawiając, że jest ona tak dobra dla naszego serca? Naukowcy prawdopodobnie znaleźli ostateczną odpowiedź na to pytane. Tajemnica leży w zależności pomiędzy oliwą z oliwek a zieloną sałatką.

02 maj 2014
Artykuł na: 2-3 minuty

Kiedy kwasy tłuszczowe z oliwy z oliwek łączą się z azotanem w warzywach i sałacie, nitrują się kwasy tłuszczowe, skutkując obniżeniem ciśnienia tętniczego. Według naukowców z King's College London rolę oliwy z oliwek mogą odegrać orzechy i awokado.

Przeprowadzone przez nich badanie polegało na karmieniu specjalną dietą genetycznie modyfikowanych myszy. Jednakże są oni przekonani, że uzyskane przez nich wyniki mogą przynieść takie same rezultaty zdrowotne w przypadku ludzi. Wniosek ten wyprowadzono dzięki temu, że i myszy, i ludzie mają ten sam enzym zwany hydrolazą epoksydową, wpływający na wzrost ciśnienia tętniczego.

Kwasy tłuszczowe, które podległy nitrowaniu hamują działanie wspomnianego enzymu. W wielu badaniach wykazano już dobroczynne działanie diety śródziemnomorskiej, która głównie składa się ze świeżych warzyw i owoców, sałatek, pełnoziarnistych zbóż oraz oliwy z oliwek i orzechów. Teraz wiemy, jakie mechanizmy zachodzą w naszych organizmach podczas stosowania tej diety.

Wczytaj więcej
Poczekaj, może to cię zainteresuje
Close icon