Jak prawidłowo przyjmować witaminy ADEK? Co wpływa na ich przyswajalność?

Odżywiasz się zdrowo, jesz dużo warzyw, unikasz przetworzonej żywności, pijesz odpowiednią ilość płynów, ćwiczysz, a mimo to czujesz ciągłe zmęczeni, twoja skóra jest szorstka i pozbawiona kolorytu. Możliwe, że brakuje ci witamin.

Artykuł na: 4-5 minut

Twój organizm może być dobrze odżywiony pod względem ilościowym (dostarczasz odpowiednie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów), a jednocześnie może być niedożywiony jakościowo (dostarczasz niedostateczną ilość witamin i składników mineralnych). Sprawdź, jak i kiedy najlepiej przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, aby odpowiednio odżywiać organizm. Aura Herbals

Rodzaje witamin

  • Witaminy rozpuszczalne w wodzie to: witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, biotyna, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina B12) oraz witamina C. Nie są magazynowane w organizmie, a ich nadmiar wydalany jest głównie z moczem i potem. Trudno doprowadzić do stanu, w którym stwierdza się nadmiar tych witamin – częściej spotykamy się z ich niedoborem.
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: witamina A, D, E i K. Ich nadmiar może kumulować się w organizmie (odkładają się w tkance tłuszczowej i w wątrobie), dlatego ważne jest precyzyjne przyjmowanie preparatów zawierających te witaminy. Mimo tego, że organizm potrafi magazynować witaminy ADEK, często spotykamy się z ich niedoborem – szczególnie witaminy D3, której niedostateczna podaż jest problemem populacyjnym.

Objawy niedoboru witamin ADEK

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Najczęstsze objawy spowodowane niedoborem witamin A, D, E, K to:

  • obniżenie odporności,
  • pogorszenie widzenia,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • problemy z zębami,
  • zwiększona podatność na złamania kości.

Czy mogę mieć niedobór witamin ADEK? Jak prawidłowo przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?

Warto prześledzić swoje nawyki żywieniowe – najlepiej zrobić to z dietetykiem, który przeanalizuje naszą dietę pod kątem ilości dostarczanych witamin i składników mineralnych. Jeśli przyjmujesz witaminy ADEK w postaci suplementu, to sprawdź skład tego preparatu.

Jak sama nazwa mówi – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach najlepiej przyswajają się właśnie w obecności tłuszczów takich jak oliwa z oliwek czy inne oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce.

Niektóre preparaty dostępne na rynku zawierają w swoim składzie oliwę z oliwek lub olej kokosowy, co sprawia, że witaminy ADEK lepiej wchłaniają się w organizmie.

Jeśli produkt nie ma w swoim składzie tłuszczu, to koniecznie pamiętaj, aby przyjmować dawkę witamin razem z posiłkiem zawierającym tłuszcz.

Przykłady posiłków zwiększających przyswajalność witamin ADEK:

  • jajecznica z sałatką polaną oliwą,
  • zupa krem z pomidorów z kleksem śmietany i prażonym słonecznikiem,
  • owsianka z owocami, sezamem i masłem orzechowym,
  • sałatka z jakiem, awokado, zielonymi warzywami i olejem z czarnuszki,
  • surowe warzywa z dipem na bazie jogurtu greckiego.
Autor publikacji:
Artykuł należy do raportu
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować