Jadalne opakowania na posiłki

Stworzenie jadalnego opakowania żywności stało się celem naukowców na całym świecie, a jedno z badań jest prowadzone w Polsce. Jego efekty są spektakularne.

05 czerwiec 2019
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Polskim badaczom udało się w warunkach laboratoryjnych uzyskać całkowicie naturalne opakowanie, które można zjeść wraz z zawartością! W tym celu wykorzystano bakterie i drożdże, które żerując na biokompoście, tworzą membranę celulozową, będącą wynikiem fermentacji cukrów. Powstała błona ma konsystencję półpłynną, a umieszczona w jakimkolwiek naczyniu pokrywa jego ściany, tworząc kolejne warstwy. Każda z membran tego naturalnego opakowania rośnie około dwóch tygodni. Ten proces przypomina powstawanie kombuchy, czyli napoju otrzymywanego wskutek fermentacji herbaty pod wpływem tzw. grzybka japońskiego (herbacianego). Tu również w następstwie przemian cukrowych powstaje galaretowata substancja, tyle że na powierzchni napoju1.

Korzyści z używania jadalnych opakowań

Produkty przechowywane w naturalnym opakowaniu zachowują świeżość i walory smakowe przez kilka miesięcy. Po tym czasie opakowanie można przeznaczyć na kompost dla roślin lub... dodać do przyrządzanej potrawy, ponieważ spełnia ono wymogi zdrowej żywności. Marzeniem naukowców jest to, aby rolnicy nie tylko zajmowali się wytwarzaniem produktów rolnych, lecz również hodowali jadalne opakowania, tym bardziej że w każdym gospodarstwie są odpadki, z których może powstać kompost niezbędny w procesie pozyskiwania membrany. Co ważne, byłaby to działalność niezagrażająca środowisku naturalnemu.

Jadalne opakowania są bezpieczne dla środowiska

Na świecie do produkcji ekologicznych opakowań wykorzystuje się korzeń manioku. Otrzymany materiał przypomina plastik, jednak ulega biodegradacji w ciągu 3-6 miesięcy, pozostawiając po sobie nietoksyczną, naturalną biomasę. Jest też chętnie zjadany przez zwierzęta i ryby. Na rynku dostępne są już naczynia i sztućce jednorazowe wykonane z otrąb pszennych. Są odporne na temperaturę, nie ulegają zniszczeniu nawet w kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach. Po skończonym posiłku można więc zjeść widelec, który w dodatku dostarczy organizmowi cennego błonnika. A jeśli wyrzucimy pszeniczny talerzyk w krzaki, ulegnie rozkładowi w ciągu 30 dni.

Kiedy jadalne opakowania trafią na rynek?

W dobie walki z zalewającym świat plastikiem i zapowiadanych obostrzeń prawnych dotyczących stosowania sztućców i naczyń jednorazowych wykonanych z plastiku, masowe używanie jadalnych opakowań jest tylko kwestią czasu. Unikniemy dzięki temu jeszcze jednego poważnego zagrożenia dla naszego zdrowia, jakim są fenole stosowane w produkcji plastików. Najlepiej przebadany bisfenol A już jest wycofywany jako substancja szkodliwa, która upośledza pracę układu hormonalnego człowieka i prowadzi do uszkodzenia narządów wewnętrznych. Trwają badania nad szkodliwością innych składników plastiku, a zalewany przez plastikowe opakowania świat czeka na nowatorskie rozwiązania2.

Zuzanna Sawczuk

 

Bibliografia

  1. https://www.swps.pl/centrum-prasowe/informacje-prasowe/18068-scoby-alternatywa-dla-plastikowych-opakowan
  2. https://biotechnologia.pl/biotechnologia/opakowania-jadalne-w-przemysle-spozywczym-roznorodnosc-surowcow-do-produkcji-a-ich-zastosowanie,13384
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 03/2019
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny