Domowe maseczki do twarzy - 7 maseczek z warzyw dla Twojej skóry

Po zimie nasza skóra domaga się odżywienia i nawilżenia. Najlepsze efekty przyniosą domowe kosmetyki na bazie młodych warzyw. Stanowią one wspaniałe urozmaicenie jadłospisu, ale także skondensowaną witaminową kurację dla cery. Oczywiście najlepiej sprawdzą się nowalijki hodowane we własnym ogrodzie lub na parapecie, a przynajmniej kupione od zaufanego dostawcy. Chodzi o to, by mieć pewność, że nie zostały nafaszerowane szkodliwymi chemikaliami.

06 maj 2020
Artykuł na: 6-9 minut

Szczypiorkowa maseczka matująca

  • Wymieszaj w miseczce po jednej łyżeczce cynamonu, scukrzonego naturalnego miodu oraz soku wyciśniętego z połowy pęczka szczypiorku.
  • Gdy składniki dobrze się połączą, nanoś je płatkiem kosmetycznym na skórę twarzy, omijając okolice pod oczami.
  • Zmyj po 5 min. szczypiorek

Maseczka z groszku do cery dojrzałej

Naukowcy wykazali, że w zielonych ziarenkach kryje się wielka moc – ekstrakt z groszku poprawił elastyczność skóry o 16,7% w ciągu zaledwie 3 tygodni7.

W skład groszku wchodzi substancja hamująca działanie enzymów rozkładających kolagen i elastynę. Dzięki czemu przeciwdziała utracie jędrności i elastyczności skóry8.

Warto też wspomnieć o innym badaniu, które dowiodło, że ekstrakt z kiełków grochu zwiększył liczbę włosów znajdujących się w fazie anagenowej (wzrost), jednocześnie zmniejszając liczbę tych w fazie telogenowej (spoczynkowej)9.

  • Zmiksuj 2 garści młodego groszku,
  • dodaj łyżkę jogurtu naturalnego
  • i kapsułkę witaminy A+E.

Taką papkę rozprowadź na twarzy, szyi i dekolcie. Po 20 minutach zetrzyj ją wilgotną gazą. Taki zabieg nawilży, odżywi oraz ujędrni skórę. Pasta z groszki

Maseczka z sałaty do przesuszonej i podrażnionej skóry

  • Umyj dokładnie liście dowolnej sałaty, strząśnij nadmiar wody (możesz też osuszyć je ręcznikiem papierowym).
  • Dodaj łyżkę olejku z kiełków pszenicy oraz
  • pół łyżeczki delikatnego octu jabłkowego (możesz go rozcieńczyć wodą).

Taką miksturą skrop liście sałaty. Następnie zgnieć je, połóż na twarzy i dociśnij wilgotnym ręcznikiem. Po kwadransie zdejmij wszystko i zmyj skórę letnią wodą. Taka maseczka łagodzi podrażnienia, odświeża, natłuszcza i wyrównuje pH skóry, a przy tym ma nawilżające i odmładzające działanie. Maseczka na twarzy

Rozjaśniająca maseczka z ogórka

Jak pokazują badania, ogórek nie tylko rozjaśnia skórę, ale także działa przeciwtrądzikowo. Jednak długotrwale stosowany – wbrew powszechnemu przekonaniu – nie nawilża cery, a wręcz może ją przesuszyć3!

Dlatego preparaty z niego lepiej stosować nie częściej niż raz w tygodniu.

  • Umyj ogórka, następnie zanurz na kilka minut w wodzie z octem (2-3 łyżki na 300 ml zimnej wody), opłucz i obierz ze skórki. Teraz odkrój 2 cienkie plasterki, a resztę zetrzyj na tarce.
  • Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżkę jogurtu naturalnego.

Maseczkę rozprowadź na skórze twarzy, szyi i dekoltu. Na zamknięte powieki połóż odkrojone wcześniej plasterki ogórka. Po 5-10 min zdejmij je z oczu i zmyj masę. ogórki

Maseczka z liści rzodkiewki

Zamarzył Ci się twarożek z rzodkiewką? Zużyj bulwy do śniadania, a listki wykorzystaj dla urody (choć jak się okazuje, warto je też jeść, bowiem zawierają glukozynolany o dużym potencjale przeciwnowotworowym).

  • Zmiksuj liście rzodkiewki wraz z jednym korzeniem, a następnie
  • zmieszaj z jogurtem i olejem migdałowym w następującej proporcji: na każdą łyżkę startego warzywa powinny przypadać ½ łyżeczki jogurtu oraz 5 kropli oleju migdałowego.

Wymieszaj dokładnie składniki i nałóż na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Wysoka zawartość wody w rzodkiewce poprawi nawilżenie skóry, a olejek migdałowy nada jej miękkości i zablokuje transdermalną ucieczkę wody5.

Natomiast kwas mlekowy obecny w jogurcie poprawi teksturę skóry i będzie przeciwdziałał oznakom starzenia się, takim jak drobne zmarszczki6. Pozostaw na kwadrans, a następnie spłucz zimną wodą i osusz twarz. Rzodkiewki

Maseczka z pietruszki do cery tłustej

Nać pietruszki od dawien dawna stosowana była w naturalnych mydłach, scrubach i tonikach. I nic dziwnego, gdyż zawiera ona bogactwo składników odżywczych: witaminy A, B, C, E i K, beta-karoten, magnez, fosfor, żelazo, mangan, potas, siarkę i wapń.

Warto przy tym wspomnieć, że ma więcej witaminy C niż cytryna, pomarańcza lub jakikolwiek inny owoc, bo ponad 50 mg/100 g! W pewnym hinduskim badaniu ustalono, że tonik zawierający 4% ekstrakt z liści pietruszki miał dobre właściwości oczyszczające, a także działał ściągająco4.

Inne doniesienia potwierdzają, że nać tonizuje, łagodzi stany zapalne i przyspiesza ich gojenie się.

  • Zmiksuj pęczek naci
  • z połową grejpfruta
  • i połową łyżeczki płatków owsianych.
  • Dodaj pół łyżeczki jogurtu.

Gdy składniki dobrze się połączą, nałóż maskę na twarz i pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie zmyj letnią wodą. natka pietruszki

Brązująca maseczka marchwiowa

  • Umyj i obierz dużą marchewkę. Następnie zetrzyj ją na tarce o małych oczkach.
  • Dodaj żółtko,
  • łyżeczkę miodu oraz
  • 2 łyżki rozgniecionego na papkę dojrzałego mango.

Wszystkie składniki wymieszaj. Tak przygotowaną maskę nałóż na umytą twarz. Zostaw na 20 min, po tym czasie zmyj ciepłą wodą.

Dzięki dużej zawartości beta-karotenu marchew delikatnie przyciemnia skórę, nadając jej zdrowy, złocisty odcień, tak pożądany po długiej zimie. Mango doskonale nawilży skórę, ukoi podrażnienia i spłyci zmarszczki. Przy okazji warto skubnąć obu.

Zawarty w nich β-karoten działa jako zmiatacz rodników lipidowych i singletowy wygaszacz tlenu1. Jest także endogennym fotoprotektorem, a jego skuteczność w zapobieganiu powstawaniu rumienia wywołanego promieniowaniem UV wykazano w różnych badaniach2.

Warto wspomnieć, że suplementacja karotenoidami trwała co najmniej 7 tygodni, przy dawkach >12 mg/d. marchewki

Tekst: artykuł redakcyjny

Bibliografia
  • Nutr. 2010;140:2268S-85S
  • Photochem Photobiol. 2008;84:284-8
  • African Journal of Biotechnology.10. 1206-1216
  • Advances in Biology & BioMedicine. 2015 Mar 21 [last modified: 2016 Jun 13
  • Complementary Therapies in Clinical Practice,16(1), 10-12.
  • Journal of the American Academy of Dermatology,35(3), 388-391.
  • J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 8, 4712-4718
  • Food Science and Technology, Volume 35,Issue 2, March 2002, Pages 158-164
  • Phytotherapy Research. 2020; 34:428-431
Artykuł należy do raportu
Zachowaj zdrową i piękną skórę
Zobacz cały raport
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny