Jesteś terapeutą?

Nie daj się cukrzycy! Wspomóż się wodą alkaliczną

Zaburzenia metaboliczne to w większości przypadków efekt nieprawidłowych nawyków, które sprzyjają insulinooporności oraz stanom zapalnym. Zmiana diety i odpowiednie nawodnienie mogą zatrzymać groźny pochód cukrzycy, a wybór wody alkalicznej wzmocni organizm jeszcze bardziej w walce o zdrowie.

02 wrzesień 2022
Artykuł na: 6-9 minut dieta zdrowa żywność
Zdrowe zakupy

Według przewidywań naukowców do 2040 r. u 1 osoby na 10 zostanie rozpoznana cukrzyca1! Zdecydowana większość przypadków to cukrzyca typu 2 – choroba metaboliczna, która rozwija się pod wpływem naszego trybu życia.

Takie jego elementy jak stres, palenie papierosów i spożywanie alkoholu, brak ruchu czy nieprawidłowa dieta prowadzą do otyłości, podwyższenia stężenia trójglicerydów i cholesterolu oraz nadciśnienia tętniczego, a przede wszystkim uszkadzają receptory insulinowe, wywołują insulinooporność i nasilają stan zapalny.

Naukowcy podkreślają przy tym, że głównym czynnikiem ryzyka pozostaje otyłość, a zwłaszcza tłuszcz gromadzący się wokół naszych narządów wewnętrznych. Odkłada się tam, kiedy powstaje go za dużo – czyli w wyniku nieprawidłowej diety, bogatej w żywność przetworzoną, cukry proste i rafinowane oleje. To w tej tkance tłuszczowej odkładane są zbędne rezerwy glukozy.

Właśnie dlatego modyfikacja nawyków żywieniowych i stylu życia to pierwszy, niezwykle ważny krok, który pomaga zatrzymać groźny pochód cukrzycy.

Po pierwsze: dieta

Przede wszystkim warto przejrzeć swoje menu i zastanowić się, jak wpływa ono na naszą masę ciała i profil lipidowy. Należy wyeliminować żywność, która sprzyja przybieraniu na wadze, a jednocześnie zakwaszeniu organizmu (tłuste mięsa, słodycze, produkty z białej mąki). Zaburzenie delikatnej równowagi kwasowo-zasadowej to często początek nieprawidłowości w procesach metabolicznych!

W zapobieganiu i leczeniu cukrzycy ważną rolę odgrywają posiłki bogate w węglowodany złożone (pełnoziarniste zboża i warzywa). Jedzenie tych produktów pozwala na długie, równomierne uwalnianie energii, podczas gdy przetworzone dania dostarczają jej dużej dawki spalanej w krótkim czasie, co może spowodować najpierw skok insuliny, a później osłabienie, a nawet stan śpiączki glikemicznej wynikający ze znacznego spadku stężenia cukru we krwi.

Osobom cierpiącym na cukrzycę najczęściej zaleca się dietę opartą na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG). Skutecznie obniża ona poziom glukozy we krwi, cholesterolu całkowitego i LDL, a także masę ciała2.

Po drugie: woda

Ważnym aspektem diety przeciwcukrzycowej jest odpowiednie nawodnienie. Ze względu na podwyższony poziom glukozy we krwi i wzmożoną filtrację w nerkach zapotrzebowanie diabetyków na wodę jest nieco wyższe, a jej niedobór groźniejszy. Co więcej, nawet przy prawidłowym stężeniu glukozy we krwi prawdopodobieństwo hiperglikemii u osób, które piją mniej niż 0,5 l wody dziennie, jest o 29% wyższe3.

Optymalnym rozwiązaniem jest czysta woda mineralizowana, a najlepiej alkaliczna, czyli o podwyższonym pH. Liczne badania potwierdziły jej przeciwcukrzycowe działanie, m.in. poprzez zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, obniżenie trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz LDL4.

Inni badacze dodają, że woda alkaliczna wpływa pozytywnie na transport glukozy, działając podobnie od insuliny5. Ponadto powoduje zmniejszenie ryzyka cukrzycy pośrednio, zwalczając wolne rodniki (stres oksydacyjny przyczynia się do destrukcji komórek beta trzustki), łagodząc przewlekłe stany zapalne, wspomagając zmniejszenie masy ciała czy likwidując zakwaszenie organizmu – jedną z przyczyn zaburzeń metabolicznych w organizmie.

W końcu to woda jest nośnikiem substancji odżywczych, rozpuszczalnikiem elektrolitów i związków powstających w procesach metabolicznych oraz naturalnym środkiem transportu witamin i hormonów6.

Bibliografia
  • Diabetes UK Facts and Stats, Oct. 2016, https://goo.gl/Sh5ETJ
  • Diabetes Res Clin Pr. 2010 Aug; 89(2): 97-102
  • Diabetes Care 2011; 34 (12): 2551-2554
  • Altern Ther Health Med 2016; 1:24-33; Journal of Food and Drug Analysis 2012; 20(1): 394-397
  • PLoS One. 2013; 8(1): e53913
  • Standardy Medyczne 2007; 4: 83-85

Alkaliczna woda mineralna na co dzień

Nieliczne uzdrowiska mogą zaoferować dla swoich pacjentów wody alkaliczne o ujemnym potencjale REDOX. Alkaliczna woda mineralna JAVA* to wyjątkowy, podkarpacki eliksir życia. Nie tylko zachwyca smakiem, gasi pragnienie, ale też optymalnie nawadnia, wspomaga proces termoregulacji organizmu i pomaga obniżyć poziom stresu. Jej oddziaływanie metaboliczne na organizm jest być może echem bijących niegdyś źródeł w zapomnianym przedwojennym uzdrowisku – Brzozowie-Zdroju.

Woda Java szklana butelka 0,86l

Wody o ujemnym potencjale REDOX oferowane przez Wody Karpackie wspomagają przywracanie i zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i są przeznaczone do codziennego spożycia. Woda alkaliczna JAVA jest rozlewana bez procesu uzdatniania, po to by jej właściwości nie ulegały zmianie po butelkowaniu. 

Wody JAVA dostępne są w różnych pojemnościach i różnych rodzajach opakowań. Osoby ceniące sobie nie tylko zdrowie, ale i ekologię, mogą nabyć je w butelkach szklanych o pojemności 0,86l lub poręcznych, małych butelkach o pojemności 0,33l. Dostępne są również większe opakowania plastikowe, bez szkodliwego bisfenolu-A, idealne do stosowania w domu – 10-litrową wodę alkaliczną można kupić w wygodnym kartonie Big Box z kranikiem lub jako wkład – w worku. 

*Badanie wody wypływającej ze źródła S1 wykazało ujemny potencjał REDOX -137mV (analiza wykonana przez JARS sp z o.o. z dnia 27.11.2018r nr 4797/;112018F/1) 

Woda alkaliczna JAVA karton 10l

Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT