Kalorie to nie wszystko

Pogląd, że w każdym przypadku kaloria oznacza to samo, leży u podstawy wielu diet. Tymczasem inaczej należy postrzegać te pochodzące z glukozy, a inaczej ze skrobi.

12 październik 2018
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Kalorie ze słodzonych napojów przyczyniają się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Natomiast kalorie ze skrobi, zdaniem specjalistów z Uniwersytetu Kalifornii (Stany Zjednoczone), nie mają tak szkodliwego wpływu na organizm.

Podobnie rzecz ma się z kaloriami w tłuszczach. Według autorów badania, najlepiej stosować produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, np. oleje, nasiona i orzechy. Zmniejszają one ryzyko chorób serca.

- Wszyscy się zgadzamy, że zdrowa dieta oparta na jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych to kluczowy element zdrowego stylu życia, tak odmiennego od typowych nawyków mieszkańców krajów Zachodu - wyjaśnia Kimber Stanhope, autor badania.

Mylne stanowisko w kwestii kalorii pokutuje od lat 50-tych XX wieku, kiedy to koncerny spożywcze lobbowały za liczeniem ich. Pokłosiem tych poglądów jest przekonanie, że wszystkie tłuszcze sprzyjają nadwadze.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny