Jesteś terapeutą?

Kawa dobra dla chorej wątroby

Jak donosi zespół badaczy z Uniwersytetu w Neapolu, osoby z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) powinny pić kawę, może to bowiem pomóc odwrócić uszkodzenia związane z chorobą.

06 czerwiec 2016
Artykuł na: minutę zdrowa żywność dieta medycyna naturalna
Zdrowe zakupy

Przez 12 tygodni trzy grupy myszy karmiono standardową paszą, karmą wysokotłuszczową albo karmą wysokotłuszczową wraz z roztworem kawy bezkofeinowej. Zespół Vincenza Lembo zaobserwował, że kawa znacząco zmniejszyła poziom cholesterolu i aminotrasferazy alaninowej (enzymu, którego poziom we krwi rośnie przy uszkodzeniu wątroby), a także stłuszczenie wątroby.

Zdaniem naukowców codzienna dawka kawy (odpowiednik 6 filiżanek espresso dla człowieka ważącego 70 kg) poprawiła kilka kluczowych markerów NAFLD u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą. Prócz tego gryzonie mniej przybierały na wadze.

Kawa chroni przed NAFLD, podwyższając poziom zonuliny-1 (ZO-1) – białka, które zmniejsza przepuszczalność jelit (specjaliści uważają, że przepuszczalność jelit przyczynia się do uszkodzenia wątroby i pogarsza NAFLD).

Wczytaj więcej
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT