Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Jesteś terapeutą?

Katar sienny

Przez katar sienny moje życie staje się piekłem. Jakie są naturalne metody, aby poradzić sobie z bolącymi i łzawiącymi oczami, drapaniem w gardle, swędzeniem nosa i cieknącym katarem?

27 luty 2015
Artykuł na: 6-9 minut suplementy medycyna naturalna zioła
Zdrowe zakupy

Zjawisko, o którym piszesz w medycynie określa się mianem "sezonowego alergicznego nieżytu nosa". W Polsce cierpi na niego ok. 15-20% populacji. Bardzo dokładnie opisałaś objawy kataru siennego. Dodać do nich mogę jeszcze problemy z zasypianiem, senność w ciągu dnia, problemy z koncentracją oraz utrudnione podejmowanie aktywności fizycznej.

Zazwyczaj leczenie polega na doustnym przyjmowaniu leków przeciwhistaminowych, które są dostępne zarówno na receptę, jak i bez recepty, ale te z kolei mogą wywołać długą listę działań niepożądanych. Na przykład mogą wywoływać zawroty głowy, senność, suchość w ustach, zaburzenia myślenia, bóle głowy oraz zaburzenia widzenia.

Katar sienny dopada niektórych alergików już nawet w styczniu lub lutym, gdy zaczyna pylić leszczyna.

Nawet leki przeciwhistaminowe drugiej generacji, które miały być pozbawione działań niepożądanych, mogą wywoływać senność oraz zmęczenie. Niektóre z nich mogą również negatywnie wpływać na układ krążenia, prowadząc do dysfunkcji lub uszkodzenia mięśnia sercowego.

Szczególną ostrożność przy stosowaniu leków przeciwhistaminowych powinny zachować kobiety ciężarne, a nawet zalecałbym, aby ich unikały, ponieważ żaden z leków tej grupy nie został zaklasyfikowany jako bezpieczny w czasie ciąży.

Dobrą wiadomością jest, że medycyna naturalna ma w przypadku kataru siennego wiele do zaproponowania. Począwszy od enzymów pochodzących z ananasa i barwników roślinnych na ziołach ajurwedyjskich i zielonej herbacie kończąc. Możliwe, że któraś z poniżej podanych metod pomoże Ci w złagodzeniu objawów kataru siennego.

Kwercetyna

Znajdziesz ją w owocach cytrusowych, cebuli, czarnej herbacie, jabłkach i sałacie. Jest to potężny pigment roślinny hamujący uwalnianie histaminy.

Ma ona zatem wpływ na takie objawy jak wodnisty katar i łzawienie oczu. Jest niemal dwukrotnie skuteczniejsza niż kromoglikan sodowy będący lekiem przeciwhistaminowym. W badaniach laboratoryjnych kwercetyna hamuje histaminę z 46-96% skutecznością.

Sugerowane dawkowanie: 250-600 mg trzy razy dziennie na 5-10 min przed posiłkiem.

Bromelina

Ten wyjątkowy enzym, pochodzący z ananasa, redukuje poziom prostaglandyn, które indukują stan zapalny w organizmie i są odpowiedzialne za obrzęk, zaczerwienienie oraz świąd powiek. Bromelinę często łączy się w jednym preparacie z kwercetyną, ponieważ ich działanie jest bardzo podobne.

Sugerowana dawka: 400-500 mg bromeliny 3 razy dziennie. Nie należy jednak przyjmować bromeliny, jeśli jest się uczulonym na ananasa.

Witamina C

Jest dobra niemal na wszystko. Witamina ta jest również naturalnym hamulcem dla histaminy. W jednym badaniu dawka 2 g witaminy C dziennie obniżała poziom histaminy we krwi niemal o 40%, osiągając ten efekt w zaledwie tydzień.

W kolejnym badaniu witamina C dawkowana 3 razy dziennie w rozpylaczu do nosa zmniejszała objawy alergii (katar, duszności, obrzęk śluzówek) u 74% badanych w porównaniu do 24% z grupy kontrolnej, w której aplikowano placebo.

Sugerowana dawka witaminy C: 2 g/24 h.

Lepiężnik różowy

Bibliografia

  1. Ther Clin Risk Manag, 2008; 4: 1009-22
  2. BMJ, 2002; 324: 144-6
  3. J Pediatr [Rio J], 2006; 82 [5 Suppl]: S173-80
  4. J Pharmacol Pharmacother, 2012; 3: 105-8
  5. Biochem Pharmacol, 1984; 33: 3333-8
  6. J Allergy Clin Immunol, 1995; 96: 528-36
  7. Altern Med Rev, 2000; 5: 448-54
  8. Altern Med Rev, 1996; 1: 243-57
  9. Urology, 1999; 54: 960-3
  10. J Am Coll Nutr, 1992; 11: 172-6
  11. Ear Nose Throat J, 1991; 70: 54-5
  12. Br J Nutr, 2008; 100: 112-9
  13. Clin Exp Allergy, 2004; 34: 646-9
  14. Phytother Res, 2009; 23: 920-6
  15. Planta Med, 1990; 56: 44-7
  16. Cytotechnology, 2007; 55: 135-142
  17. Allergol Int, 2009; 58: 437-44

Badania wykazały, że to zioło (Petasites hybridus) jest silniejsze niż placebo w łagodzeniu objawów kataru siennego i tak samo skuteczne jak inne leki przeciwhistaminowe.

W przeciwieństwie do niektórych leków przeciwhistaminowych nie ma działania uspokajającego, nie wywołuje senności ani zmęczenia.

Wybierając dla siebie suplement, zwróć uwagę, by preparaty z lepiężnikiem były bez alkaloidów, które z kolei mogą być toksyczne dla wątroby.

Sugerowana dawka: 2-3 razy dziennie 8 mg.

CLA

Sprzężony kwas linolowy (CLA - conjugated linoleic acid) częściej jest znany jako lek pomocny w walce z nadwagą. Jego naturalnymi źródłami są produkty mleczne i wołowina. Obecnie okazuje się, że może również przynosić ulgę w katarze siennym.

Przeprowadzono kontrolowane placebo badanie z udziałem pacjentów uczulonych na pyłek brzozy. Wykazano, że dawkowane 2 g CLA dziennie wystarczyły, by podniosło się ogólne odczucie komfortu u chorych podczas sezonu pylenia brzozy, a co najważniejsze - odnotowano u nich mniejszą liczbę napadów kichania.

Sugerowana dawka: 2 g CLA dziennie.

Pokrzywa

Według badań laboratoryjnych wyciąg z pokrzywy może hamować procesy zapalne w organizmie, które prowadzą do wystąpienia objawów kataru siennego.

W badaniu klinicznym u 58% chorych wyciąg z pokrzywy łagodził objawy kataru siennego, a u około połowy badanych okazał się skuteczniejszy niż wcześniej stosowane przez nich preparaty.

Sugerowana dawka: 400-800 g liści z pokrzywy co 4 godziny lub 2-4 ml nalewki z pokrzywy 3 razy dziennie.

Zielona herbata

Okazało się, że katechiny - przeciwutleniające związki zawarte w zielonej herbacie - mają działanie przeciwalergiczne. Przeprowadzono badanie, w którym picie zielonej herbaty przed sezonem pylenia cedru i w trakcie jego trwania znacząco wpłynęło na zmniejszenie objawów kataru siennego.

Sugerowana dawka: 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Wczytaj więcej
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny