Od fast foodów do depresji

Kwasy omega-6, które znajdują się m.in. w żywności typu fast food, mogą sprzyjać depresji. Czy dieta bogata w ryby zapobiegnie rozwojowi choroby?

31 styczeń 2019
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Co prawda, istnieje wiele możliwych przyczyn depresji, jednak najnowsze badania wskazują, że pewną rolę w rozwoju choroby pełnią kwasy tłuszczowe omega-6. Jednym z ich źródeł jest żywność typu fast food.

Naukowcy z Uniwersytetu Jamesa Cooka (Australia) przeprowadzili badanie na 2 wyspach niedaleko Cieśniny Torresa: na jednej z nich znajdowały się restauracje typu fast food, na drugiej nie było barów szybkiej obsługi. Eksperci pobrali krew od ochotników ze zdiagnozowaną depresją oraz przeprowadzili ankietę dotyczącą nawyków żywieniowych. Okazało się, że tylko 3 osoby z depresją żywiły się na wyspie bez barów szybkiej obsługi - pozostali chorzy mieli wysoki poziom kwasów omega-6 i jadali w barach szybkiej obsługi.

Autorzy pracy są przekonani, że dieta bogata w owoce morza (źródło kwasów omega-3) zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję, natomiast spożywanie tzw. produktów przetworzonych (bogatych w kwasy omega-6) sprzyja rozwojowi depresji.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny