Jesteś terapeutą?

Wzmocnij odporność z czarnym czosnkiem

W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszą się produkty kiszone i fermentowane. W kuchni koreańskiej, japońskiej i amerykańskiej od dawna ceniony jest czarny czosnek, który został okrzyknięty panaceum gwarantującym długowieczność.

02 kwiecień 2020 Artykuł na: 6-9 minut
odporność zdrowa żywność

Czarny czosnek to sfermentowana postać czosnku białego. Należy on do tzw. żywności funkcjonalnej, której przypisuje się pozytywny wpływ na stan ludzkiego organizmu, co wiąże się z ograniczeniem ryzyka rozwoju chorób1. Można powiedzieć, że produkty zaliczane do żywności funkcjonalnej nie tylko dostarczają nam składników odżywczych, lecz również wykonują zadania specjalne, np. obniżają poziom cholesterolu we krwi czy wzmacniają układ odpornościowy.

Czarny czosnek - jak powstaje?

  • Proces wytwarzania czarnego czosnku trwa ponad miesiąc, a fermentacja, dzięki której zyskuje on charakterystyczną barwę i delikatną konsystencję, musi przebiegać w środowisku o temperaturze 60 st. C i wilgotności sięgającej 90%.
  • W smaku czarnego czosnku można się doszukać nuty wędzonej śliwki, suszonej moreli, wanilii, a nawet trufli.
  • Ale tak dużą popularność zyskał on nie tylko z powodu walorów smakowych – w porównaniu z białym czosnkiem zawiera o wiele więcej związków antyoksydacyjnych i jest bardziej przyjazny dla przewodu pokarmowego, nie powoduje podrażnień błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, a ponadto łatwiej go strawić.

Czarny czosnek - właściwości odżywcze

Badania naukowe potwierdziły, że czarny czosnek wykazuje znacznie większą aktywność biologiczną i ma dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż czosnek biały. Zawiera aż 18 z 20 aminokwasów niezbędnych do życia człowieka, a także jest bogaty w związki polifenolowe, w szczególności S-allilocysteinę. Reakcje enzymatyczne zachodzące podczas fermentacji zwiększają przyswajalność obecnych w czosnku substancji leczniczych i odżywczych oraz wzmacniają jego działanie antyoksydacyjne.

Czarny czosnek - właściwości zdrowotne

Badania nad aktywnością biologiczną czarnego czosnku przyniosły bardzo obiecujące rezultaty. W badaniach in vitro udowodniono, że wskutek specyficznego sposobu wytwarzania zyskuje on silne właściwości antyoksydacyjne2. Może być więc stosowany w profilaktyce i terapii miażdżycy, która wiąże się ze zwiększonym stresem oksydacyjnym, spowodowanym procesem zapalnym naczyń krwionośnych wskutek działania m.in. cytokin prozapalnych, interferonów i interleukin.

Wykazano, że ekstrakt z czarnego czosnku wpływa cytotoksycznie na komórki nowotworowe w przypadku raka płuc, żołądka Jeszcze lepszy czosnek i wątroby3. Ekstrakty alkoholowe przyczyniają się ponadto do apoptozy komórek rakowych w białaczce.

W badaniach na zwierzętach potwierdzono zaś, że spożywanie czarnego czosnku hamuje reakcje alergiczne4, a także zmniejsza aktywność prostaglandyn odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych. Czarny czosnek wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne i regeneracyjne w przypadku stłuszczenia wątroby, co przyczynia się pośrednio do przeciwdziałania otyłości, a także obniża poziom cholesterolu – zostało to potwierdzone zarówno w badaniach na zwierzętach5, jak i z udziałem ludzi6.

Obecnie naukowcy dążą do określenia wpływu czarnego czosnku na funkcjonowanie pamięci i układu nerwowego.

Czarny czosnek - przepisy

Czarny czosnek może być składnikiem wielu sosów i marynat. Można go też spożywać w postaci nieprzetworzonej lub dodawać jako składnik do ulubionych dań. Idealnie komponuje się z pieczoną lub grillowaną rybą i owocami morza, różnymi gatunkami mięs, bakłażanami, grzybami, pomidorami, serem, oliwkami, ziołami i przyprawami, takimi jak bazylia, pietruszka, oregano, imbir, tymianek, chili, papryka, cynamon czy kardamon. Jakie potrawy są smaczne i zdrowe?

Zupa krem przygotowana z białych warzyw korzeniowych, z czarnym czosnkiem i dodatkiem ziemniaków, sera pleśniowego oraz cebuli dymki. Ziemniaki z piekarnika z dodatkiem świeżych aromatycznych ziół, cebuli i czarnego czosnku, polane oliwą. Grillowany lub pieczony pstrąg albo sandacz z dodatkiem natki pietruszki, ząbków czarnego czosnku, kolorowego pieprzu, oliwy i masła.

Tekst: Karolina Smoderek

Bibliografia
  • Definicja żywności funkcjonalnej zespołu International Life Science Institute utworzona na potrzeby programu The European Commission’s Concerted Action on Functional Food Science in Europe (FuFoSE)
  • Queiroz, YS, Ishimoto, EY, Bastos, DH, Sampaio, GR i Torres, Garlic (Allium sativum L.) i gotowe do spożycia produkty czosnkowe: aktywność przeciwutleniająca in vitro, Food Chem., 115/2009
  • Purev, U., Chung, MJ i Oh, Indywidualne różnice w działaniu immunostymulującym surowego i czarnego ekstraktu czosnku w ludzkich pierwotnych komórkach odpornościowych. Immunofarmakol Immunotoksykol., 34/2012
  • Yoo, JM, Sok, DE i Kim, MR Antyalergiczne działanie dojrzałego ekstraktu czarnego czosnku w komórkach RBL-2H3 i bierna reakcja anafilaksji skórnej u myszy, J Med Food., 17/ 2014
  • Jung, YM, Lee, SH, Lee, DS, Ty, MJ, Chung, IK, Cheon, WH, Kwon, YS, Lee, YJ i Ku, SK Fermentowany czosnek chroni cukrzycę, otyłe myszy po karmieniu dietą wysokotłuszczowaą dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, Nutr. Res.31/ 2011
  • Jung, ES, Park, SH, Choi, EK, Ryu, BH, Park, BH, Kim, DS, Kim, YG i Chae, Zmniejszenie parametrów lipidów we krwi przez 12-tygodniową suplementację starzejącej się czerni czosnek: randomizowane badanie kontrolowane, J. Nutr., 30/ 2014
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29280389
  • https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0886022X.2018.1561375
Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny