Czekolada Cię odmłodzi

Przyjmowanie cynku wraz z czekoladą, winem lub kawą chroni przed stresem oksydacyjnym.

12 listopad 2018
Artykuł na: 2-3 minuty

Nie umiesz odmówić sobie kawałka czekolady? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: zawarte w niej substancje, hydrochinony, chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem. Aby jednak ich działanie było efektywne, koniecznie należy jednocześnie suplementować się cynkiem. To on aktywuje hydrochinony, które można znaleźć w czekoladzie, kawie, herbacie i czerwonym winie1.

To nie jedyna dobra wiadomość: niedawno opublikowane badanie sugeruje, że 3 tabliczki czekolady miesięcznie obniżają ryzyko rozwoju chorób serc2. Spożywanie tego smakołyka może też okazać się receptą na długowieczność: udowodniono, że jedzenie czekolady zmniejsza prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci3.

Zanim jednak sięgniesz po królową wszystkich słodyczy, pamiętaj, że najwięcej korzyści odniesiesz ze spożywania gorzkiej czekolady.

Bibliografia

  1. https://www.nature.com/articles/s41557-018-0137-1
  2. https://www.escardio.org/
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joim.12823
Artykuł należy do raportu
Zachowaj zdrową i piękną skórę
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny