Badacze z Concordia University i koncernu biotechnologicznego Idunn Technologies z siedzibą w Quebec wykonali 10.000 prób, by znaleźć ekstrakty roślinne, które zwiększą żywotność drożdży. U tych maleńkich grzybów proces starzenia na poziomie komórkowym przebiega bardzo podobnie do ludzkiego.
W wyniku badania odkryto sześć substancji, które spowalniają procesy starzenia u drożdży. Wszystkie znajdują się w korze wierzby.
Co ciekawe, działanie kory wierzby jest pięć razy silniejsze niż rapamycyny i metforminy - dwóch substancji znanych z właściwości odmładzających.
Kora wierzby nie tylko jest jadalna - posiada wiele właściwości zdrowotnych. Starożytni Grecy bowiem nie żuli jej tylko po to, by wyglądać młodo, ale przede wszystkim, by uśmierzyć ból lub obniżyć gorączkę.
Bibliografia
- Oncotarget, 2016; doi: 10.18632/oncotarget.7665