W którą stronę skręca witamina C?

Nie każda postać powszechnie znanego i stosowanego od lat kwasu askorbinowego wywołuje w naszym organizmie efekty zdrowotne.

12 październik 2016
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Kwas askorbinowy może występować w dwóch postaciach: izomeru D i L. Kiedy grupa hydroksylowa znajduje się po lewej stronie, mówimy o kwasie L-askorbinowym, potocznie nazywanym witaminą C lewoskrętną. Tak naprawdę jednak witamina C jest… prawoskrętna, ponieważ jej kąt skręcania polaryzacji światła wynosi od +20,5 do +23°. Samo "L" oznacza jedynie położenie grupy hydroksylowej.

Jakie praktyczne znaczenie ma rozróżnienie konfiguracji D i L? Otóż tylko kwas L-askorbinowy spełnia liczne funkcje w organizmie, a D-askorbinowy nie jest aktywny biologicznie. I dlatego właśnie konfiguracji L powinniśmy poszukiwać w suplementach.

Nie tylko na odporność

Witamina C od pokoleń stosowana jest jako remedium na stany obniżonej odporności, a wiele osób w okresie jesienno-zimowym przyjmuje ją profilaktycznie, by uniknąć długotrwałych przeziębień. Kolejne badania pokazały, że to nie jedyne jej zastosowanie.

Jedno z nich wykazało, że mężczyźni zażywający ponad 750 mg witaminy C dziennie żyli o 6 lat dłużej niż pozostali1.

W innym okazało się, że osoby z najwyższym spożyciem kwasu L-askorbinowego miały o 62% niższe ryzyko zgonu na raka i o 57% niższe ryzyko zgonu w ogóle2.

Witamina C wspomaga również pracę układu sercowo-naczyniowego: każde dodatkowe 500 mg dziennie redukuje ryzyko choroby serca bądź wylewu o 11%, a osoby z najwyższym jej spożyciem mają o 42% niższe ryzyko wylewu w stosunku do osób zażywających jej najmniej3.

To jednak nie koniec jej właściwości. Regularne przyjmowanie kwasu L-askorbinowego może zagwarantować sokoli wzrok do późnej starości - jego stężenie we krwi powyżej 49 mikromoli na litr wiązało się z ze zmniejszeniem ryzyka zaćmy aż o 64%4.

Duże nadzieje wiąże się również z antynowotworowymi właściwościami witaminy C, ponieważ w różnych badaniach jej wysokie spożycie wiązało się z 64% niższym ryzykiem zachorowania na raka płuc5 i o 63% niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi6.

Kwestia przyswajania

Bibliografia

  1. Epidemiology. 1992 May;3(3): 194-202
  2. Am J Clin Nutr. 2000 Jul;72(1): 139-45
  3. Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1): 64-9
  4. J Nutr. 2002 Jun;132(6): 1299-306
  5. Am J Clin Nutr. 1987;45 (5 Suppl): 1361-1367
  6. J Natl Cancer Inst. 1999 Mar 17;91(6): 547-56

Wszystkie te zdrowotne oddziaływania witaminy C wymagają oczywiście jej wystarczającego stężenia we krwi. Problem jednak w tym, że zapotrzebowanie na nią nie zostało dotąd rzetelnie określone. Zalecana dawka (60 mg dziennie) może być zaniżona nawet dziesięciokrotnie!

Druga kwestia to przyswajalność przyjmowanej witaminy C. Organizm ludzki słabo toleruje jednorazowe, duże dawki kwasu L-askorbinowego, ponieważ są one błyskawicznie wchłaniane w jelitach i usuwane z organizmu w ciągu godziny. Dlatego dużo efektywniejsze są preparaty o spowolnionym uwalnianiu, takie jak Witamina C MSE Matrix.

Kryształki witaminy C zostały w nim umieszczone na matrycy z celulozy, co umożliwia organizmowi optymalne jej dawkowanie aż przez 8 godzin. Ponieważ w tym czasie witamina C powoli się rozpuszcza, organizm traktuje ją tak, jakby pochodziła z naturalnego źródła, np. z pożywienia.

Długie uwalnianie sprawia również, że zażycie Witaminy C MSE Matrix przed snem umożliwia tworzenie hormonu TRH, który powstaje w godzinach porannych właśnie przy udziale tej substancji.

Mito-Pharma

Wczytaj więcej