Lubisz ostre? Pewnie będziesz żyć dłużej

Osoby, które posypują swoje potrawy chili, dodają sobie całe lata życia, zmniejszając ryzyko zgonu na chorobę serca czy nowotwór.

Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Chodzi o składnik czynny papryczki, czyli kapsaicynę, która wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także przeciwrakowe i regulujące poziom glukozy. Regularne spożywanie przyprawy chili zmniejsza ryzyko zgonu na chorobę serca o 26%, na raka o 23%, a z jakiejkolwiek przyczyny o 25% w porównaniu do osób, które stosują ją rzadko albo wcale.

W 4 729 badaniach śledzono dietę i ogólny stan zdrowia ponad 570 tys. ludzi żyjących w USA, Włoszech, Chinach i Iranie. Jak twierdzą eksperci z Cleveland Clinic, którzy je zebrali, wyniki ich zdziwiły, bowiem nie są pewni, czemu papryczka daje aż takie korzyści dla naszego zdrowia.

Bibliografia
  • American Heart Association Scientific Sessions, presentation P1036, 13 listopada 2020
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny