Węglowodany wydłużają życie?

Ponad 15 tys. ochotników uczestniczyło w trwającym 25 lat badaniu nad wpływem węglowodanów na długość życia.

11 wrzesień 2018
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Wiele planów żywieniowych, w tym diety białkowe, ogranicza spożywanie produktów będących źródłem węglowodanów. Tymczasem zdaniem zespołu ekspertów pod kierownictwem Scotta Solomona to właśnie włączenie węglowodanów w dietę przyczynia się do dłuższego życia.

Badacze udowodnili, że dieta oparta w ok. 50-55% na węglowodanach może wydłużać życie nawet o 4 lata w porównaniu z dietą niskowęglowodanową i wysokowęglowodanową. Co więcej, wysokie spożycie białka zwierzęcego oraz sera w stosunku do warzyw i owoców powiązano z nieznacznie zwiększonym ryzykiem śmierci.

Według autorów badania najwięcej korzyści odnosili uczestnicy badania po 50. r.ż. W ich przypadku dieta opierająca się na umiarkowanym spożyciu węglowodanów zwiększała prawdopodobieństwo przeżycia kolejnych 33 lat.

Bibliografia

  1. https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext
Wczytaj więcej
Nasze magazyny