Graj w zielone - zmniejszysz ryzyko demencji

Dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jajka i awokado oraz picie zielonej herbaty zwiększają prawdopodobieństwo zachowania jasnego umysłu aż do późnej starości.

05 grudzień 2017
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Chociaż pogorszenie funkcji poznawczych kojarzy się głównie z osobami starszymi, naukowcy z Uniwersytetu w Illinois są przekonani, że ten proces zaczyna się o wiele wcześniej, nawet w trzeciej dekadzie życia.

W badaniu przeprowadzonym na grupie 60 ochotników w wieku 25-45 lat wykazali oni, że u osób jedzących dużo zielonych warzyw liściastych reakcje układu nerwowego były porównywalne z trzydziestolatkami1. A skoro nie odnotowano pogorszenia funkcji poznawczych, to ryzyko zachorowania na demencję zmniejszało się.

Bibliografia

  1. Front Aging Neurosci, 2017; 9: 183
  2. FASEB J, 24 July 2017; doi: 1096/fj.201700400RR

Z kolei chińscy badacze z Północno-Zachodniego Uniwersytetu Agrokultury i Leśnictwa w Yangling odkryli, że picie zielonej herbaty spowalnia, a może nawet chroni przed pogorszeniem funkcji poznawczych. Składniki zawarte w zielonej herbacie zwiększają insulinowrażliwość, zapobiegając cukrzycy typu 2 i demencji.

- Znana od wieków ceremonia picia zielonej herbaty może okazać się alternatywą dla tabletek odchudzających, leków obniżających poziom glukozy we krwi i medykamentów na zaburzenia pamięci - twierdzi Xuebo Liu, członek zespołu, który przeprowadzał badanie2.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny