Jesteś terapeutą?

10 produktów na poprawę nastroju

Musisz siedzieć w biurze, kiedy inni mogą leniuchować? Właśnie skończyłeś urlop i rozpoczynasz pracę po kilkutygodniowej przerwie? Za oknem pada i pogoda nie nastraja pozytywnie? Sprawdź, co może pomóc Ci szybko poprawić nastrój oraz sprawić, by dni upływały miło i przyjemnie.

Artykuł na: 6-9 minut psychika psychologia dieta

Jakie pożywienie najlepiej poskramia stres? Takie, które daje nam możliwość odczuwania komfortu w krótkim czasie od spożycia - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Harvarda.

Oto lista 10 zdrowych produktów, po które powinniśmy sięgnąć wtedy, kiedy chcemy poczuć się lepiej i ułatwić naszemu organizmowi podjęcie wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Co powinniśmy włączyć do diety na dobry nastrój?

Pestki dyni

 

Są wspaniałym źródłem potasu, cynku, fosforu oraz magnezu. Szczególnie ten ostatni składnik ma wpływ na nasze samopoczucie. Jego niedobór może doprowadzić do bólów głowy, bezsenności, rozdrażnienia oraz nadciśnienia.

 

 

Zielone, liściaste warzywa

Jarmuż, liście szpinaku, zielona sałata czy rukola mogą dobrze ukoić nasze nerwy. Stres związany z powrotem do pracy lub wręcz przeciwnie - rozpoczęcie urlopu dla niektórych z nas może wiązać się z odczuwaniem wzmożonego niepokoju. Zielone warzywa liściaste mają dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy i mogą nas łatwo wprawić w dobry nastrój.

 

  

Jajka

Jedno jajko ma około 80 kcal i ma w swym składzie wapń, żelazo, cynk, selen, fosfor oraz witaminę A, D, E i K.

Według Drew Ramsey - psychiatry z Uniwersytetu Columbia, autora książki pt. "Dieta szczęścia" nie należy wykluczać ze swej diety jajek, ponieważ zawarte w nich witaminy i mikroelementy należą do najbardziej wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Specjalista zaznacza również, że na skołatane nerwy i poprawę nastroju nie ma lepszej recepty niż poranna jajecznica na śniadanie...  

Marchewka i seler

Zdarza Ci się obgryzać paznokcie z nerwów? Naukowcy przekonują, że w takim wypadku najlepiej mieć w zapasie pokrojoną w pałeczki marchewkę, seler naciowy lub korzeniowy, pasternak czy pietruszkę. Nasz mózg skupi się na dokładnym pogryzieniu i przeżuciu pokarmu, zamiast poświęcić uwagę na obgryzanie. Skorzystają na tym nie tylko nasze palce...

Okazuje się, że przegryzanie twardych warzyw może skutecznie walczyć z... nieświeżym oddechem. Jeśli komuś dokucza ten wstydliwy problem - niech chrupie na zdrowie!

 

Ryby

 

Joe Hibbeln z amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia, który od lat bada wpływ kwasów omega-3 na ludzkie emocje przekonuje, że mogą one pomagać w walce z depresją oraz chronić neurony w naszym mózgu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez chroniczny stres.

 

   

Siemię lniane

Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze przekonują, że nasiona lnu hamują wzrost poziomu lipidów we krwi po posiłku. Zawarte w nich lignany, czyli roślinne fito-estrogeny, mają silne właściwości antyoksydacyjne, opóźniają proces starzenia organizmu, obniżają poziom cholesterolu, pomagają walczyć z nowotworami, chorobami serca oraz zapobiegają udarom. Są idealnym rozwiązaniem na poprawę nastroju z samego rana...

 

 

Produkty zbożowe

Brązowy ryż, kasza quinoa, pełnoziarnisty chleb oraz płatki owsiane mają wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu hormonu szczęścia - serotoniny oraz zapobieganie gwałtownym wzrostom poziomu cukru.

 

 

 

Warzywa bogate w witaminę C - czerwona papryka, papaja, kiwi

Co ma wspólnego czerwona papryka, papaja i kiwi? Każde z nich w sobie więcej witaminy C niż pomarańcze! Jak donosi czasopismo Psychology Today osoby, które mają wysoki poziom witaminy C w organizmie, są bardziej odporne na szkodliwe działanie stresu i pomagają szybciej powrócić do stanu równowagi.

 

 

Zielona herbata

Idealna dla osób pracujących umysłowo. Pomaga się skupić, a zawarta w niej teanina redukuje poziom stresu oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Jak donoszą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zielona herbata może ograniczać przyswajanie cukru ze skrobi.

 

 

Gorzka czekolada

Jedz czekoladę - dostaniesz Nobla?! Okazuje się, że większość naukowców, którzy otrzymali tę prestiżową nagrodę potwierdziła, że w momencie kluczowych badań spożywało zwiększoną dawkę gorzkiej czekolady.

Laureaci przyznawali się do tego, że jedli ją więcej niż dwa razy w tygodniu. Ich spostrzeżenia pokrywają się ze statystykami. Najwięcej noblistów pochodzi ze Szwajcarii, Szwecji, Danii, Austrii i Norwegii. W krajach tych konsumpcja czekolady należy do najwyższych na świecie.

Czekolada na poprawę nastroju? Jak się okazuje - banalne rozwiązania są najskuteczniejsze! Flawanole zawarte w kakao powodują zwiększenie produkcji tlenków azotu, dzięki czemu nasz układ sercowo-naczyniowy może utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Powszechnie wiadomo, że jak człowiek głodny, to zły... Nie warto jednak jeść byle czego, im zdrowsze produkty wybierzemy, tym będziemy mieć lepszy nastrój!

Tekst: Monika Piorun

Wczytaj więcej
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny