W serach jest zbyt dużo soli!

Markowe sery zawierają zbyt duże stężenia soli, które znacznie przekraczają zalecane ilości. Produkty te mogą zatem przyczyniać się do występowania nadciśnienia tętniczego, raka żołądka oraz osteoporozy.

05 luty 2015
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Naukowcy z Consensus Action on Salt & Health wskazują, że średnia zawartość soli w 612 rodzajach serów wynosi 1,78 g.

Prawdopodobnie odmiany pleśniowe są najgorsze pod tym względem, ponieważ w 100 g sera zawiera się około 2,71 g soli. Nawet zwykły cheddar nie jest niewinny, ponieważ na jego 100 g przypada aż 1,78 g soli.

Zgodnie z zaleceniami brytyjskiej agencji zdrowia dzienne nie powinniśmy zjeść więcej niż 6 g soli. Na świecie dąży się jednak do obniżania spożycia soli do 5 g dziennie.

Choć panuje powszechne przekonanie o złym wpływie soli na ciśnienie krwi czy żołądek, to nie jest to teoria popierana przez wszystkich.

Naukowcy z Cochrane Database of Systematic Reviews udowodnili bowiem, że sól, którą zjemy, nie ma wpływu na ogólny stan zdrowia, nawet u osób z ciśnieniem tętniczym utrzymującym się od poziomu prawidłowego do wysokiego.  

Wczytaj więcej
Nasze magazyny