Sok, czyli bomba w szklance

Dobrze skomponowany sok to prawdziwa bomba witaminowa. Zdrowy i samodzielnie przygotowany napój pomoże Ci zasnąć, wzmocni wzrok, zapobiegnie kurczom mięśni, zniweluje nieświeży oddech i poprawi prace nerek... Poważnie!

16 styczeń 2015
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Juicing na całym świecie zdobywa coraz szersze grono zwolenników. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa "juice" i oznacza samodzielne przygotowywanie świeżych soków z surowych owoców i warzyw oraz ich codzienne spożywanie dla zdrowia.

Założenia wszystkich naturalnych protokołów prewencyjnych i leczniczych zakładają, że organizm jest zaprojektowany, by być zdrowym. Należy jedynie stworzyć mu do tego sprzyjające warunki.

Niedożywieni z... nadwagą

Choć pilnujemy codziennych posiłków i nie chodzimy głodni, to jednak okazuje się, że w naszych organizmach brak jest podstawowych składników odżywczych. Nie dość na tym, często przetworzone jedzenie, które spożywamy, działa na naszą niekorzyść.

Profesor Denham Harman, biogerontolog z uniwersytetu w Nebrasce już w 1956 r. odkrył, że uboczne produkty przemiany materii odkładają się z biegiem czasu w organizmie w postaci złogów wywierających na niego silnie szkodliwe działanie utleniające. To po prostu trucizny odbierające nam systematycznie zdrowie, jasność umysłu, witalność i młodość.

Osobom cierpiącym na nadwagę zdarzają się napady wilczego apetytu. Ich organizm daje znać, że chce coś zjeść nie dlatego, że jest głodny, lecz dlatego, że ma nadzieję, iż w końcu dostanie to, czego potrzebuje! W efekcie zdarza się, że ludzie z nadwagą jedzą całymi dniami, ale nie mają pojęcia, że pozostają w stanie… permanentnego niedożywienia!

Tymczasem zdaniem lekarzy takich jak Max Gerson, William Kelley lub Ewa Dąbrowska wystarczy przywrócić równowagę w organizmie, by poradzić sobie z napadami wilczego głodu, nadwagą i jednocześnie zapobiec chorobom.

Błyskawiczne, alkaliczne dokramianie

Jak to zrobić? To proste - pijąc świeże soki. Nie, nie te z kartoników. Te, które kupujesz w sklepie najczęściej zostały poddane pasteryzacji. Dzięki temu zabiegowi mają długą datę ważności. Jednak wysoka temperatura, niezbędna w procesie pasteryzacji, pozbawia takie soki większości cennych witamin i enzymów.

Podczas gdy własnoręcznie przygotowane świeże soki zawierają wszystkie te substancje w dużej ilości. Na tym nie koniec. Docierają one do krwiobiegu w zaledwie kwadrans po wypiciu. Jest to możliwe dlatego, że naszemu organizmowi łatwiej jest przyswoić płyn niż zjeść i strawić 2 kg surowych warzyw i owoców.

Ponadto świeżo wyciskane soki alkalizują organizm. Większość z nas je pieczywo, nabiał, mięso, słodycze, które zakwaszają organizm. To zaś sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, etc. Chcąc ich uniknąć, warto zadbać o przywrócenie prawidłowego pH w organizmie.

Soki rewitalizują organizm, ponieważ zawierają bardzo wysokie stężenia substancji odżywczych.

Istotne reguły

Podstawowe składniki soku, który można zrobić w domu - marchewka, jabłko, burak i kapusta - są tanie przez cały rok. Do nich można dodawać, co tylko się zamarzy i co akurat w danym sezonie jest dostępne. Teraz będą to imbir, cytryna, seler zwykły i naciowy, owoce persymony czy owoce cytrusowe. Z czasem przekonasz się, że liczba kombinacji jest niemal nieograniczona. Na początku rób soki z warzyw, które regularnie jadasz. Ich smak powinien Ci odpowiadać. Z czasem, gdy już nabierzesz wprawy, zacznij eksperymentować, do soków dodawaj nieco kiełków lub młodych traw np. lucerny, szczawiu. Zawierają one kilkaset aktywnych biologicznie substancji - enzymów, fitohormonów, minerałów, witamin.

Znawcy tematu twierdzą, że jedynym dobrym rozwiązaniem dla zdrowia jest używanie wolnoobrotowych wyciskarek (takich, które wykonują 70-90 obrotów na minutę), bowiem sokowirówki nie wydobywają całego miąższu (a zatem błonnika) z owoców i warzyw, a temperatura wytworzona w czasie pracy ostrza niszczy cenne składniki odżywcze. Jeśli jednak nie masz wyciskarki i nie stać Cię na nią, korzystaj z sokowirówki. Teraz pozostaje podjąć decyzję, z jakim problemem zdrowotnym chcesz się zmierzyć i do dzieła!

Na nadciśnienie - sok z buraków

Pomaga obniżyć ciśnienie krwi ze względu na wysokie stężenie azotanów. Organizm przekształca azotany w tlenek azotu - związek, który stymuluje przepływ krwi. To obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Po ten sok powinni sięgnąć też sportowcy. Badacze z University of Exeter wykazali, że mężczyźni, którzy go pili mieli większą wytrzymałość podczas ćwiczeń.

Przeciwzapalny i przeciwnowotworowy - sok z pomidorów

Dieta bogata w likopen pomaga obniżyć ryzyko rozwoju nowotworów, a nawet udaru mózgu. Naukowcy uważają, że likopen wzmacnia odporność, przeciwdziała stanom zapalnym i zapobiega powstawaniu skrzepów krwi. By lepiej się wchłaniał do soku dodaj kilka kropli oliwy.

Sok na zdrowe oczy

Wyciśnij w sokowirówce sok z 2 dużych marchewek, 4 cząstek brokułów oraz dużego jabłka.

Możesz doprawić go cytrusami: pomarańczą, grejpfrutem, cytryną lub limonką.

Porcja takiego świeżego napoju wzmacnia wzrok i dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych.

Popraw wzrok sokiem

Wybierz warzywa zawierające witaminy B, C, E i beta-karoten. Jeżeli przy okazji dbasz o wagę, wybierz wariant warzywny. Jeśli wolisz słodki smak, przygotuj sok z owoców. Gdy nie masz czasu, kup marchwiowy sok jednodniowy. Marchew zawiera beta-karoten, który jest prekursorem retinolu czyli witaminy A. Ponadto znajdziesz w niej witaminy C, E, H, K, PP, z grupy B oraz wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt.

Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki tym składnikom ma również korzystny wpływ na skórę - wygładza pierwsze zmarszczki i nadaje cerze piękny koloryt. Sok dobry dla oczu uzyskasz z 2 dużych marchewek, 4 cząstek brokułów i dużego jabłka. Możesz też wycisnąć grejpfrut; mango i owoc passiflory.

Koniec z nieświeżym oddechem

Do wyciskarki włóż pęczek natki pietruszki i 3 duże marchewki. Możesz też zmiksować pietruszkę z sokiem z jednej cytryny i odrobiną stewii lub 2 łyżkami miodu. Powstałą zawiesinę rozcieńcz 0,5 l wody. Jeśli chcesz, by napój był klarowny, przecedź sok przez gazę.

Przy okazji poprawisz trawienie, bo sok z pietruszki reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach.

Zapomnij o skurczach mięśni

Tę bolesną i niespodziewaną przypadłość najczęściej wywołuje niedobór magnezu lub sodu, zbyt intensywna i długotrwała praca mięśni albo zbyt długie przebywanie w jednej pozycji. Sok z 3 łodyg selera naciowego oraz ćwiartki ogórka pomoże uzupełnić te niedobory. Możesz też pić sok z selera i 3 marchwi. Seler naciowy pobudza przemianę materii i usuwa jej uboczne efekty, dzięki temu pomaga też naszym stawom (w których często odkładają się toksyny), chroni je przed reumatyzmem i artretyzmem.

Pełna rewitalizacja

Soki zawierają bardzo wysokie stężenia substancji odżywczych, dzięki czemu rewitalizują organizm. Szybko też uzupełniają niedobory mikroelementów. Jeżeli często jesteś zmęczona i nawet wielogodzinny sen nie sprawia, że czujesz się wypoczęta, wyciśnij pół główki sałaty, 3 łodygi selera naciowego i 2 pomidory. Jeżeli wolisz wariant owocowy, przetrzyj banana i dodaj do niego sok z ananasa oraz mango. Całość możesz rozcieńczyć szklanką mleka zwykłego lub sojowego. Napój ten możesz uzupełnić sokiem z owocu persymony (inaczej: kaki lub sharon), który jest bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze takie jak proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Jak pokazują badania wyciąg z persymony silnie hamuje rozwój komórek białaczki i wywołuje ich apoptozę. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Artykuł ukazał się pod nazwą "Post sokowy" w wydaniu papierowym DETOKS.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny