Kawa i czerniak

Picie kawy przyczynia się do mniejszego ryzyka rozwoju nowotworów skóry.

16 marzec 2017
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Zespół Erikki Loftfield z Yale School of Public Health przeanalizował dane do tyczące zdrowia i nawyków żywieniowych 447 357 przedstawicieli rasy białej w wieku 50-71 lat, którzy nie wykazywali objawów nowotworów. Przez okres 10 lat czerniak - najgroźniejszy nowotwór skóry - rozwinął się u 2 904 osób.

Okazuje się, że ilość spożywanej kawy może oddziaływać na ryzyko rozwoju nowotworów skóry. Osoby, które piły co najmniej 4 filiżanki dziennie, wykazywały o 20% mniejsze ryzyko zachorowania na raka skóry.

Chociaż wyniki badań zdają się zachęcać do spożywania kawy, to autorka pracy studzi entuzjazm: najważniejszym elementem profilaktyki raka skóry jest rozsądna ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe. Jeśli przebywamy na słońcu zbyt długo, a do tego bez kremów ochronnych, nawet 10 filiżanek kawy dziennie nie uchroni nas przed czerniakiem.

Źródło: https://www.oxfordjournals.org/our_journals/jnci/press_releases/loftfielddju421.pdf

Wczytaj więcej
Nasze magazyny