Jak działa colostrum i dla kogo jest przeznaczone?

Nasza odporność na chorobotwórcze patogeny spada m.in. w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Zamiast czekać na rozwój infekcji, warto wesprzeć swój organizm za pomocą naturalnych suplementów diety.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Jednym z nich jest colostrum, czyli substancja wytwarzana przez ssaki w ostatnim okresie ciąży i przez kilka dni po porodzie. To pierwszy pokarm noworodka, który składa się z ponad 250 składników aktywnych. Jego rolą jest stymulacja układu immunologicznego nowonarodzonego ssaka. Jak działa colostrum? Czy suplementacja przynosi efekty również u osób dorosłych?

Rola colostrum w naturze

Colostrum nazywane również siarą lub młodziwem to naturalna substancja powstająca w organizmach ssaków. Jest wytwarzana w gruczołach mlecznych samic (również u ludzi) pod koniec ciąży i do 72 godzin po porodzie. Stanowi tym samym pierwszy pokarm noworodka. Rolą colostrum jest przede wszystkim stymulacja układu immunologicznego malucha oraz ochrona przed rozwojem infekcji. W skrócie – przygotowuje organizm do życia pozałonowego.

Z każdą godziną po porodzie siara stopniowo zmienia się w wysokoenergetyczny pokarm, czyli mleko. W wyniku tego traci większość swoich cennych właściwości – zawiera coraz mniej albumin, a więcej lipidów i laktozy. Właśnie dlatego przy wyborze suplementu z colostrum należy zwrócić uwagę na czas poboru siary. Colostrum pozyskane w ciągu dwóch pierwszych godzin od porodu zawiera najwięcej cennych albumin i najmniej kazeiny, laktozy oraz tłuszczu.

Efekty suplementacji colostrum udowodnione badaniami naukowymi

  • Wsparcie dla naturalnych mechanizmów odpornościowych.
  • Poprawa szczelności nabłonka jelitowego (co udowadnia m.in. badanie dr. Macieja Hałasy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego).
  • Ochrona błony śluzowej żołądka i jelit.
  • Odbudowa mikrobioty, czyli flory jelitowej wpływającej na funkcjonowanie całego organizmu.
  • Zwiększenie odporności na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Nieszczelny nabłonek jelitowy może przyczyniać się m.in. do rozwoju schorzeń autoimmunologicznych, nadwrażliwości pokarmowej czy powstawania nowotworów. Z tego powodu oddziaływanie składników colostrum na szczelność i rozwój dobrej flory jelitowej ma tak ogromne znaczenie dla kondycji całego organizmu. Więcej informacji na temat badań naukowych i szczegółowych danych o colostrum można znaleźć na stronie: https://genactiv.eu/

Działanie składników młodziwa. Co daje suplementacja colostrum?

Najważniejszą funkcją colostrum jest wspomaganie naturalnych mechanizmów odpornościowych człowieka. Z tego względu doskonale sprawdza się w przypadku osób chcących zadbać o swój organizm w okresie jesienno-zimowym. Będzie też dobrym wsparciem przy ogólnym spadku kondycji, przewlekłym stresie, zmęczeniu oraz rekonwalescencji po chorobie. Młodziwo dodaje energii i przyczynia się do ogólnej poprawy samopoczucia. Jego suplementacja jest zalecana także w przypadku osób starszych i osłabionych, ponieważ działanie zawartego w colostrum białka PRP poprawia procesy poznawcze.

Colostrum to suplement bezpieczny, dlatego może być stosowany w trakcie leczenia, m.in. podczas antybiotykoterapii. Skutecznie odnawia i podtrzymuje on naturalną mikrobiotę jelitową, która ulega zaburzeniu w wyniku działania antybiotyków. Po młodziwo sięgają też sportowcy chcący poprawić efektywność swoich treningów. Dowiedziono, że colostrum przyjmowane regularnie przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku i zwiększa wytrzymałość organizmu. Jednocześnie nie znajduje się na liście substancji zakazanych przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski.

Co więcej, colostrum często wykorzystuje się w szamponach, odżywkach i kremach. Jako składnik kosmetyków przyspiesza regenerację komórek, wspomaga leczenie ran i podrażnień oraz stymuluje porost włosów.

Moc ponad 250 składników aktywnych

Co znajduje się w składzie colostrum? Skąd biorą się jego wyjątkowe właściwości? To właśnie w złożoności młodziwa tkwi jego siła. Znajduje się w nim ponad 250 czynników aktywnych, w tym witaminy, wysoki poziom przeciwciał (nawet sto raz większy niż w krowim mleku), lipidy, hormony wzrostu, węglowodany czy łatwo przyswajalny wapń.

Na szczególną uwagę zasługują takie składniki jak kolostrynina, która m.in. hamuje postęp choroby Alzheimera, immunoglobuliny chroniące przed infekcjami, lizozym o właściwościach bakteriobójczych, laktoferyna o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym oraz laktoalbumina, która łagodzi stres oraz zapobiega rozwojowi wirusów i nowotworów.

Kto może suplementować colostrum?

Ze względu na naturalne pochodzenie i bezpieczny skład colostrum może suplementować się każdy bez względu na wiek. Poleca się je nie tylko małym dzieciom, ale również osobom dorosłym i seniorom. Młodziwo powinno być przyjmowane doustnie. Jest dostępne w formie saszetek, kapsułek, tabletek lub zawiesiny, więc każdy znajdzie opcję dla siebie.

Według opracowań naukowych stosowanie młodziwa daje wiele korzyści zdrowotnych niezależnie od wieku. Dotychczas nie wykazano żadnych skutków ubocznych wynikających z suplementacji siarą. Przyjmowanie colostrum nie jest zalecane wyłącznie osobom uczulonym na białka mleka. Osoby z nietolerancją laktozy mogą przyjmować młodziwo, ponieważ we wcześnie pobranym colostrum zawartość tego składnika wynosi zaledwie 2,19-3,71%.

Jak wybrać dobry produkt z colostrum?

Suplementy diety z colostrum najczęściej produkowane są z siary bydlęcej. Przy zakupie suplementu trzeba zwrócić uwagę na metody pozyskiwania i przetwarzania colostrum bovinum. Najlepszą jakością cechują się produkty zawierające siarę pobraną do dwóch godzin po porodzie. Z każdą godziną maleje ilość albumin zawartych w siarze, a rośnie zawartość m.in. laktozy. Dlatego, aby czerpać z najwyższej zawartości składników bioaktywnych, najlepiej sięgnąć po suplement z deklarowanym, wczesnym czasem poboru siary.

Drugą kwestią jest sposób przetwarzania. W przypadku dobrej jakości suplementów młodziwo jest zamrażane zaraz po pozyskaniu, a następnie poddawane liofilizacji (suszeniu sublimacyjnemu). Dzięki temu zachowuje swoje właściwości i wartości odżywcze oraz może być przechowywane bez użycia konserwantów.

Autor publikacji:
Wczytaj więcej