Witaminy osłabiają superbakterie

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zwiększają efektywność antybiotyków skierowanych przeciw superbakteriom.

13 lipiec 2017
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Wszystko zaczęło się od leczenia chorych na mukowiscydozę - chorobę, która atakuje układ oddechowy i pokarmowy. Okazuje się, że suplementacja może być skuteczna również w przypadku antybiotykoopornych bakterii.

Międzynarodowy zespół badaczy z Wielkiej brytanii, Kanady, Egiptu i Hiszpanii odkrył, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - jak witamina E - czynią antybiotykooporne bakterie (np. Burkholderia cenocepacia) podatnymi na terapię.

Lipokaliny, czyli białka bakteryjne, blokują antybiotyki poprzez wiązanie się z nimi. Jeśli jednak w terapię zostaną włączone witaminy, liopkaliny mogą się z nimi "zakleszczać", a wtedy antybiotyki uderzą już w bakterie bez przeszkód.

- Bakterie nie tylko wykazują oporność na antybiotyki, ale mogą też "przechwycać" je, zanim leki wejdą w interakcję - mówi prof. Miguel Valvano, który kierował badaniami. - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach potrafią wciągnąć lipokaliny jak gąbka i w ten sposób zapobiegać ich wiązaniu z antybiotykami. To zwiększa szanse na skuteczną terapię.

Źródło: mBio, 2017; 8: e00225-17

Wczytaj więcej