Jesteś terapeutą?

6 sposobów na zdrowe wakacje

Od wyboru nietoksycznego filtra słonecznego aż po naturalne metody łagodzenia kataru siennego: Joanna Evans zebrała sposoby na to, by bezpiecznie cieszyć się wakacjami, a przy tym wzmocnić zdrowie

Artykuł na: 9-16 minut ruch medycyna naturalna zagrożenia
Zdrowe zakupy

1. Naturalny filtr słoneczny — jaki wybrać?

Filtry chemiczne, stosowane w większości kosmetyków do opalania, chroniących skórę przed słonecznymi promieniami ultrafioletowymi (UV), mogą poważnie szkodzić zdrowiu.

Na przykład oksybenzon, znany również jako benzofenon-3, jest substancją zaburzającą działanie hormonów, a niedawno wykazano, że powoduje on uszkodzenia DNA u myszy, i to w zaskakująco niskich stężeniach1. U ludzi łączy się go z niską wagą urodzeniową u dziewczynek, jak również z endometriozą, jedną z głównych przyczyn niepłodności u kobiet2.

Inne chemiczne filtry słoneczne o niepokojącym działaniu to m.in. oktokrylen i awobenzon, powiązane z wysokim odsetkiem alergii skórnych, a także homosalat zakłócający działanie hormonów3.

Bezpieczniejszymi alternatywami są naturalne filtry mineralne – tlenek cynku i dwutlenek tytanu. Wiele marek oferuje obecnie niezawierające chemikaliów filtry słoneczne na bazie jednego lub obu tych składników.

Obydwa są skuteczne – działają na zasadzie odbijania lub pochłaniania światła, a nie poprzez wnikanie w skórę, tak jak filtry chemiczne – chociaż tlenek cynku wydaje się zapewniać ochronę o szerszym spektrum niż dwutlenek tytanu4.

Do najlepszych marek oferujących naturalne filtry słoneczne należą Badger, Dr Mercola, Caribbean Blue Naturals i Odylique. Ich produkty wytwarzane są wyłącznie z naturalnie pozyskiwanych składników i nie zawierają innych potencjalnie szkodliwych substancji, takich jak parabeny, ftalany i sztuczne aromaty. Wybieraj raczej kremy niż spreje, gdyż te drugie mogą stwarzać potencjalne zagrożenie w przypadku wdychania5.

2. Środki ochrony przed owadami zawierające DEET — czy są bezpieczne?

Środki odstraszające owady są niezbędne dla ochrony przed ukąszeniami, lecz większość z nich zawiera N,N-dietylo-meta-toluamid, znany lepiej jako DEET, związek chemiczny powiązany z szeregiem niepożądanych działań, od reakcji alergicznych po drgawki, a nawet śmierć6.

Zamiast niego sięgnij po nietoksyczny produkt, wykorzystujący naturalne moce olejków eterycznych i innych składników roślinnych, odstraszających komary, meszki i pozostałe letnie plagi.

Olejek eukaliptusowy może być równie skuteczny, jak DEET, zapewniając ochronę do 10 godz.7, podczas gdy olejek z cytroneli, pozyskiwany z rośliny spokrewnionej z trawą cytrynową, może działać dobrze, o ile jest często nakładany8. Dobrym rozwiązaniem są także olejki tymiankowy, miętowy, cedrowy, paczuli i goździkowy, jak również geraniol (występujący w olejku z pelargonii, róży i cytroneli)9.

Najlepszym wyborem jest zdobywający nagrody w rankingach Incognito Insect Repellent Spray o całkowicie naturalnym składzie, przeznaczony do ochrony przed różnorodnymi gryzącymi owadami i zapewniający 100%, udowodnioną klinicznie ochronę przed przenoszącymi choroby komarami.

Inne naturalne sposoby chronienia się przed ukąszeniami owadów to:

  • osłanianie ramion i nóg odpowiednią odzieżą (co jest szczególnie ważne w porze aktywności komarów),
  • noszenie ubrań w jasnych kolorach (ciemne kolory najwyraźniej przyciągają owady),
  • unikanie stosowania perfum oraz kosmetyków o kwiatowych zapachach.

Komar pijący krew

3. Ćwiczenia na świeżym powietrzu poprawiają nastrój

Lato jest doskonałą porą do czerpania korzyści z aktywności fizycznej na łonie przyrody. Badania pokazują, że w porównaniu z treningiem w pomieszczeniach ruch w naturalnym otoczeniu wiąże się z silniejszym poczuciem odnowy i pozytywnego zaangażowania, zwiększoną energią oraz zmniejszeniem napięcia, chaosu, gniewu i depresji10.

Już 5 min zielonych ćwiczeń może znacząco poprawić zarówno nastrój, jak i samoocenę, co jest znacznie bardziej efektywne niż w przypadku ćwiczeń w pomieszczeniu11.

Gdy tylko masz możliwość, wybieraj się więc na spacer lub przebieżkę do miejscowego parku, lasu lub na łąkę. Jeżeli w pobliżu znajduje się rzeka, jezioro czy morze, tym lepiej – wszystko wskazuje na to, że obecność wody przynosi jeszcze większe korzyści dla samopoczucia12.

4. Jak pokonać katar sienny? 

Ta przypadłość może zamienić lato w udrękę, a stosowane zazwyczaj leki przeciwhistaminowe mogą wywoływać skutki uboczne, takie jak senność, suchość w ustach, upośledzenie myślenia oraz zawroty i bóle głowy.

Najlepsze naturalne sposoby leczenia kataru siennego

  • Lepiężnik (Petasites) - roślina ta jest równie skuteczna, jak leki przeciwhistaminowe, np. cetyryzyna i feksofenadyna, a w przeciwieństwie do leków nie ma działania uspokajającego13.
    • Sugerowane dawkowanie: 50-75 mg 2 razy dziennie standaryzowanego ekstraktu bezalkoholowego.
  • Galphimia glauca — homeopatyczny preparat pozyskiwany z amazońskiej rośliny Galphimia speciosa również wydaje się dorównywać standardowym lekom przeciwhistaminowym w łagodzeniu kataru siennego14.
    • Sugerowane dawkowanie: 15 kropli potencji 4x (dostępnej w aptekach homeopatycznych), 2 razy dziennie między posiłkami. Najlepiej zacząć przyjmować środek na ok. 2 tygodnie przed spodziewanym wystąpieniem objawów.
  • Probiotyki — stwierdzono, że szczepy Lactobacillus paracasei 33 i Bifidobacterium longum pomagają łagodzić objawy kataru siennego15.
    • Sugerowane dawkowanie: Wypróbuj suplement probiotyczny o dużej sile, zawierający wymienione szczepy, taki jak np. OptiBac Extra Strength lub Dr Mercola Complete Probiotics i stosuj się do wskazówek na opakowaniu.
  • Płukanie nosa — przepłukiwanie kanałów nosowych słoną wodą jest bezpiecznym i skutecznym sposobem łagodzenia kataru siennego16.
    • Wypróbuj garnuszki Neti SinuClean lub spreje do nosa z solanką Sterimar, szeroko dostępne w sklepach internetowych.

5. Plastikowe butelki szkodzą zdrowiu

Zarówno z tych jednorazowych, jak i wielokrotnego użytku – szkodliwe związki chemiczne mogą przenikać do znajdującego się w nich płynu17.

Nawet butelki oznaczone jako niezawierające BPA (bisfenolu A) – związku chemicznego, którego obecnie wielu producentów unika ze względu na nagłośnione zagrożenia zdrowotne – mogą i tak uwalniać inne substancje zaburzające gospodarkę hormonalną18.

Szczególnie szkodliwe może być picie wody z plastikowej butelki pozostawionej na słońcu lub przechowywanej w nagrzanym samochodzie czy garażu, gdyż w takich warunkach może podnosić się w niej poziom BPA i antymonu, toksycznego metalu19.

Wychodząc z domu, bierz ze sobą filtrowaną wodę w szklanej butelce i w miarę możliwości używaj szklanych pojemników do przechowywania żywności. Plastikowa butelka porzucona na plaży

6. Ogrodnictwo ekologiczne — od czego zacząć?

Praca w ogrodzie wspaniale wpływa na zdrowie. Badania pokazują, że może ona obniżać depresję, lęk i wskaźnik masy ciała (BMI), jak również podnosić poziom spełnienia, jakość życia i poczucie wspólnoty20. Może także zmniejszać ryzyko upadków u osób starszych21.

Jednakże używanie pestycydów w domu lub w ogrodzie powiązano z poważnymi schorzeniami, takimi jak rak i choroba Parkinsona22. W jednym z badań w rodzinach stosujących w swych ogrodach lub sadach pestycydy o nazwie diazinon albo karbaryl, a także herbicydy do zwalczania chwastów na podwórzu, stwierdzono znacząco podwyższone ryzyko posiadania dziecka z rakiem mózgu23.

Naturalne alternatywy dla pestycydów możesz znaleźć w użytecznym przewodniku opracowanym przez Pesticide Action Network, a zatytułowanym Gardening Without Pesticides (Ogrodnictwo bez pestycydów), dostępnym na stronie www.pan-uk.org.

Jednym z doskonałych nietoksycznych sposobów jest zaopatrzenie się w ziemię okrzemkową, otrzymywaną ze skamieniałych pozostałości jednokomórkowych glonów zwanych okrzemkami.

Dzięki własnościom ściernym i odwadniającym jest ona skuteczna w zwalczaniu rozmaitych owadów pełzających, a w niektórych przypadkach nawet skuteczniejsza niż związek fosforoorganiczny o nazwie malation24. Wystarczy rozsypać ją wokół roślin i posypać nią ich liście.

Bibliografia
  • Environ Health Perspect, 2020; 128: 17002
  • Reprod Toxicol, 2017; 73: 175–83
  • Environmental Working Group, "The trouble with ingredients in sunscreens." www.ewg.org
  • Dermatol Surg, 2000; 26: 309–14
  • Photodermatol Photoimmunol Photomed, 2019; 35: 442–6
  • Hum Exp Toxicol, 2001; 20: 8–14; J Am Mosq Control Assoc, 1998; 14: 12–27
  • J Am Mosq Control Assoc, 1996; 12(2 Pt 1): 329–30
  • Trop Med Int Health, 2011; 16: 802–10
  • Malar J, 2011; 10 Suppl 1(Suppl 1): S11
  • Environ Sci Technol, 2011; 45: 1761–72
  • Environ Sci Technol, 2012; 46: 11487
  • Environ Sci Technol, 2010; 44: 3947–55
  • Phytother Res, 2005; 19: 530–7; BMJ, 2002; 324: 144–6
  • Wien Med Wochenschr, 1997; 147: 323–7
  • Am J Rhinol Allergy, 2016; 30: 157–75; Clin Exp Allergy, 2006; 36: 1425–35
  • Allergol Immunopathol (Madr), 2020; 48: 360-7
  • Environ Health Perspect, 2011; 119: 989–96
  • Environ Health, 2014; 13: 103
  • Environ Pollut, 2014; 192: 113–20
  • Prev Med Rep, 2017; 5: 92–9
  • J Aging Phys Act, 2012; 20: 15–31
  • Int J Epidemiol, 2013; 42: 1476–85
  • Arch Environ Contam Toxicol, 1993; 24: 87–92
  • Commun Agric Appl Biol Sci, 2008; 73: 621–8; Agric Environ, 1981; 6: 43–5
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 7/2021
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 7/2021
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 7/2021
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT