Jesteś terapeutą?




5 sposobów na uderzenia gorąca

Nawet 80% kobiet, które przechodzą menopauzę, cierpi z powodu uderzeń gorąca. Objawy te często poważnie utrudniają codzienne funkcjonowanie, przez co stanowią najczęstszą przyczynę, dla której pacjentki decydują się na rozpoczęcie hormonalnej terapii zastępczej (HTZ).

21 sierpień 2020
Artykuł na: 4-5 minut hormony

Jednakże HTZ niesie ze sobą szereg poważnych zagrożeń zdrowotnych, takich jak choroby serca, udar mózgu, potencjalnie śmiertelny zator tętnic płucnych, rak piersi czy demencja1. Nie dziwi więc, że coraz więcej kobiet decyduje się na środki alternatywne. Oto najlepsze naturalne metody na radzenie sobie z falami gorąca.

Zioła łagodzą uderzenia gorąca

Fitoterapia może przynosić ulgę w przypadku uderzeń gorąca i innych objawów menopauzy. Warto przy tym skonsultować się z wykwalifikowanym zielarzem, który wskaże właściwe surowce i obliczy prawidłowe dawki. Poniżej znajduje się lista ziół, których skuteczności dowiodły badania kliniczne.

Pluskwica groniasta

Roślina o łacińskiej nazwie Cimicifuga racemose jest bezpieczna i skuteczna, jeśli chodzi o łagodzenie objawów menopauzy2. W toku pewnego badania stosowanie pluskwicy pozwoliło ograniczyć uderzenia gorąca oraz towarzyszące im niepokój i depresję z równą skutecznością, co terapia estrogenowa3. Sugerowana dzienna dawka: 20 mg skoncentrowanego ekstraktu lub 2-4 ml nalewki.

Cytryniec chiński

Standaryzowany ekstrakt z tego popularnego chińskiego ziela stanowi skuteczny środek na objawy przedmenopauzalne, zwłaszcza uderzenia gorąca, poty i palpitacje serca4. Sugerowana dawka: według zaleceń producenta.

Maca

Korzeń tej peruwiańskiej rośliny sprawia, że objawy menopauzy są łagodniejsze i rzadsze, zwłaszcza uderzenia gorąca oraz nocne poty5. Sugerowana dawka: według zaleceń producenta.

Czym są uderzenia gorąca w klimakterium?

Ten objaw wywołują zmiany w poziomach hormonów zwiastujące nadchodzącą menopauzę. Polegają one na odczuciu gwałtownej fali gorąca rozlewającej się po całym ciele. Zazwyczaj trwają one kilka minut, a towarzyszą im potliwość, palpitacje serca oraz pojawienie się czerwonych plam na skórze.

U wielu kobiet uderzenia gorąca są na tyle częste i intensywne, że utrudniają codzienne funkcjonowanie i negatywnie wpływają na jakość życia.

Akupunktura pomaga przy uderzeniach gorąca

Akupunktura to wywodząca się z Chin tradycyjna technika łagodząca uderzenia gorąca i zmniejszająca częstość ich występowania. Co więcej, pomaga też przy innych objawach związanych z menopauzą i ogólnie poprawia jakość życia6.

Zastosuj jogę przy uderzeniach gorąca

Joga może stanowić skuteczną terapię uderzeń gorąca w okresie przed menopauzą i po niej7. W toku pewnego badania 10 tygodni regularnej praktyki jogi pozwoliło zredukować fale gorąca aż o 66%8.

Techniki relaksacyjne pomagają przy uderzeniach gorąca

Różnorodne terapie łagodzące stres okazały się pomocne, jeśli chodzi o redukcję uderzeń gorąca. Należą do nich progresywna relaksacja mięśni (technika Jacobsona), która polega na naprzemiennym napinaniu i rozluźnianiu mięśni, oraz trening reakcji relaksacyjnych, uczący medytacji wprowadzającej w głęboki stan odpoczynku9. Warto wypróbować różne techniki i wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada.

Przeciwutleniacze łagodzą objawy menopauzy

Stres oksydacyjny, czyli zaburzenie równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami w organizmie, odgrywa istotną rolę w rozwoju menopauzy10. Dlatego też uzupełnianie poziomu antyoksydantów może przeciwdziałać niektórym jej objawom. Co więcej, kobiety w okresie menopauzy przyjmujące suplementy witaminy E zaobserwowały, że uderzenia gorąca stały się wyraźnie rzadsze i mniej intensywne w porównaniu do czasu, gdy przyjmowały one placebo11.

Z kolei wyciąg z kory sosny śródziemnomorskiej (pycnogenol), który również jest potężnym przeciwutleniaczem, łagodzi uderzenia gorąca oraz inne objawy związane z menopauzą. Sugerowana dzienna dawka: 400 j.m. wit. E, 60-200 mg pycnogenolu.

Bibliografia
  • Menopause, 2014; 21: 846–54
  • J WomensHealth, 1998; 7: 525–9
  • Gynecol Endocrinol, 2005; 20:30–5
  • Climacteric, 2016; 19: 574–80
  • Int J Biomed Sci, 2006; 2: 360–74
  • Menopause, 2015; 22: 234–44
  • Complement Ther Med, 2017; 34:156–64
  • Menopause, 2014; 21: 846–54
  • J Consult Clin Psychol, 1984; 52:1072–9; Maturitas, 2010; 66:135–49; J Psychosom Obstet Gynaecol, 1996; 17: 202–7
  • J Midlife Health, 2013; 4: 140–6
  • Gynecol Obstet Invest, 2007; 64:204–7
Wczytaj więcej
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny