Jesteś terapeutą?




Maliny na śniadanie uchronią Cię przed cukrzycą

Dodaj maliny do śniadania, jeśli chcesz zapobiec, a nawet odwrócić cukrzycę typu 2.

27 sierpień 2019 Artykuł na: 2-3 minuty
zdrowa żywność

Spożywanie 125g malin (mniej niż jedna filiżanka) każdego ranka może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy, nawet u osób już zagrożonych - z nadwagą lub otyłością i już wykazujących oznaki oporności na insulinę. Owoce jagodowe (w tym maliny) mogą obniżyć poziom cukru we krwi u diabetyków po zjedzeniu posiłku.

Maliny są bogate w polifenole, przeciwutleniacze, które chronią także przed nowotworami, chorobami serca i ogólnym stanem zapalnym. W dwóch nowych badaniach analizowano wpływ owoców na przebieg cukrzycy.

1) W pierwszym badaniu uczestniczyły 32 osoby, które miały stan przedcukrzycowy. W ciągu trzech kolejnych dni każdy z badanych zjadał wysokowęglowodanowe śniadanie, które zwykle powoduje, że organizm uwalnia więcej insuliny, do tego zjadali razem lub osobno 125 lub 250 gramów czerwonych malin. Naukowcy z Illinois Institute of Technology stwierdzili, że obie ilości malin znacznie zmniejszyły poziom insuliny.

2) W oddzielnym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Oklahoma State University przetestowano wpływ malin na osobach, które już miały cukrzycę. Ich poziom glukozy we krwi był znacznie niższy po dwóch i czterech godzinach od zjedzenia malin wraz z posiłkiem. Obniżyły się także markery stanu zapalnego we krwi. Po miesięcznym spożywaniu malin, poziom markerów stanu zapalnego i ciśnienie krwi u uczestników zmniejszyły się w porównaniu do osób na diecie standardowej.

Obesity,2019;27:542-50; AnnNutrMetab,2019; 74:165-74

Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny