Tłuszcze w nabiale chronią przed cukrzycą typu 2

Naukowcy uważają, że tłuszcze pochodzące z czerwonego mięsa, smażonej żywności, alkoholu oraz węglowodanów mają wpływ na początek choroby, natomiast te zawarte w nabiale mają działanie ochronne.

09 luty 2015
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Biorąc pod uwagę wpływ na rozwój cukrzycy typu 2, tłuszcze nasycone mogą pełnić różne role w organizmie. 

Takie produkty nabiałowe jak mleko, ser czy jogurt prawdopodobnie zapobiegają cukrzycy typu 2 - choroby, która najczęściej ma związek ze stylem życia.

Nie ma jednak pewności, czy to bezpośredni wpływ ochronny nabiału, czy produkty te są częściej spożywane przez osoby prowadzące zdrowszy tryb życia. Jeśli jednak dzieje się tak za sprawą żywności, to możliwe że działanie ochronne zależy od liczby atomowej węgla.

Mleczne przekąski, które mają nieparzyste liczby atomów węgla, jak 15- czy 17-, mają działanie ochronne, natomiast te o parzystej liczbie atomów, jak 14-, 16- i 18-, prawdopodobnie mogą być odpowiedzialne za rozwój cukrzycy.

Badacze oparli swoje wnioski na analizie ponad 12 tysięcy pacjentów z cukrzycą typu 2, które zestawiono z danymi z grupy 16 154 osób zdrowych.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny