Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Jesteś terapeutą?

Duże ilości kawy zmniejszają ryzyko cukrzycy

Mamy dwie nowe wskazówki dla osób, które obawiają się cukrzycy typu 2. Picie dużych ilości kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby, natomiast wyciąg z pestek winogron może być naturalnym lekarstwem pomagającym w terapii cukrzycy.

02 maj 2014
Artykuł na: 2-3 minuty zdrowa żywność medycyna naturalna
Zdrowe zakupy

Osoby, które zwiększą ilości wypijanej kawy o dodatkowe 1 ½ szklanki dziennie, czyli ok. 360 ml, przez 4 lata zmniejszą ryzyko zachorowania na cukrzycę o 11%. Ci, którzy pójdą w drugą stronę i zmniejszą spożycie kawy o filiżankę dziennie, zwiększą ryzyko zachorowania na cukrzycę do 17%.

Picie trzech lub więcej filiżanek kawy dziennie najlepiej zapobiega cukrzycy. Osoby pijące takie ilości kawy mają o 37% mniejsze ryzyko zachorowania niż osoby, które piły maksymalnie jedną filiżankę kawy dziennie. Amerykańscy naukowcy z Harvard Medical School odkryli ochronny wpływ kawy po przeanalizowaniu stylu życia oraz diet ponad 120 tys. kobiet i mężczyzn.

Ale co możemy zrobić, jeśli cukrzyca już się rozwija w naszym organizmie? Naukowcy z Wayne State University wykazali, że wyciąg z pestek winogron hamuje hiperglikemię, czyli wysoki poziom cukru we krwi - charakterystyczny objaw cukrzycy.

Choroba ta polega na niedostatecznej produkcji insuliny, hormonu utrzymującego cukier w organizmie na właściwym poziomie, szczególnie zaraz po posiłku. Badacze udowodnili pozytywny wpływ suplementacji wspomagającej organizm w walce z cukrem i dzięki temu wygrali grant dla dalszych prac, które m.in. mają polegać na wprowadzeniu testów z udziałem ludzkich ochotników.

Wczytaj więcej
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny