Jesteś terapeutą?

Jak sobie radzić z chorą tarczycą?

Od jakiegoś czasu mam bardzo suchą skórę, łamliwe paznokcie. Bardzo źle znoszę zimno. Czuję się też stale zmęczona. Ostatnio zauważyłam, że trudniej niż dawniej przychodzi mi się skoncentrować, a moje miesiączki stały się bardzo obfite i nie raz trwają nawet tydzień. Mąż mówi, że po prostu się starzeje, a lekarze, każą mi więcej się ruszać i nie widzą problemu. Ja zaś zastanawiam się, czy te wszystkie dolegliwości nie mają źródła w tarczycy. Zrobiłam nawet badania hormonów, ale mam je wszystkie w normie. Czy to może być tarczyca? A jeśli tak, to jak temu zapobiec?

16 grudzień 2015
Artykuł na: 6-9 minut tarczyca dieta medycyna naturalna
Zdrowe zakupy

Objawy niedoczynności tarczycy ujawniają się powoli i są rozłożone w czasie. Z tego powodu można je pomylić z objawami starzenia się lub nie wiązać ze sobą tak różnych symptomów. Jednak z tego, co piszesz wynika, że możesz mieć właśnie niedoczynność tarczycy.

Doskonale rozumiem Twój niepokój. Dr Barry Durrant-Peatfield zwykł mawiać, że: "Niekwestionowane nadmierne opieranie się na badaniach krwi kosztem dogłębnej oceny klinicznej oznacza, że w przypadku setek osób prawidłowa diagnoza jest opóźniana lub - co gorsza - wykluczana".

Zresztą nawet gdy problem z tarczycą zostanie prawidłowo rozpoznany, standardowe leczenie rzadko kiedy przynosi zadowalające efekty. W przypadku niedoczynności tarczycy działanie zaleconych przez lekarza farmaceutyków można wesprzeć naturalnymi ekstraktami.

Żeby odkryć przyczyny gorszego samopoczucia, czasem trzeba bliżej przyjrzeć się procesom zachodzącym we wnętrzu naszego organizmu. 

(Axiom Animation/Illustration from AxiomHH on Vimeo).

Tarczyca jak w zegarku

Ureguluj tryb życia, tak by jeść posiłki, kłaść się spać i wykonywać ćwiczenia fizyczne w podobnych porach. To pozwoli Ci się dobrze wysypiać, a przy okazji ograniczy poziomu stresu, który również może odbijać się na pracy Twojej tarczycy.

Suplementy i witaminy na tarczycę

Wybieraj takie farmaceutyki, które mają w swoim składzie minerały (wapń, selen, magnez, żelazo, bor i cynk) oraz witaminy (A, C, D, E oraz grupy B). Jeśli masz ponad 60 lat. Niedobór cynku może prowadzić do niedoczynności tarczycy, ale stosowanie suplementów zawierających ten pierwiastek - spowodować cofnięcie choroby.

Postaw na soję

Ona podobnie jak proso i wszystkie warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, kalarepa, jarmuż, rzepa, rzodkiewka, rukiew wodna, gorczyca, chrzan i rzepak) reguluje pracę tarczycy. Codziennie jedz równowartość mniej więcej połowy główki surowej kapusty.

Zdrowa tarczyca - zdrowy kręgosłup

Umów się na wizytę do wykwalifikowanego masażysty lub kręgarza, który jest w stanie leczyć zwyrodnienia dolnego odcinka kręgosłupa szyjnego, tak aby zredukować napięcie mięśni oraz odruchy, które mogą uciskać naczynia krwionośne zaopatrujące tarczycę w substancje odżywcze.

Unikaj błonnika

Zrezygnuj ze spożywania produktów bogatych w błonnik, takich jak otręby, gdyż może on wiązać się z hormonem tarczycy (T4) i obniżać jego stężenie w krwioobiegu.

Zimne kąpiele dobre dla tarczycy

Wypróbuj nawrot (Lithospermum officinale) - to zioło o wielu zastosowaniach, które będzie regulowało również funkcjonowanie tarczycy. Dwa razy dziennie stosuj zimne kąpiele oraz zimne okłady w okolicy tarczycy trzy razy dziennie przez 12 minut - może to złagodzić objawy zaburzeń funkcjonowania tarczycy.

Zioła na tarczycę

Zażywaj ziołowe preparaty, takie jak ekstrakty z karbieńca pospolitego (Lycopus europaeus), karbieńca wirginijskiego (Lycopus virginicus). Wykazano, że hamują one metabolizm i uwalnianie tyroksyny.

Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca) również ma działanie przeciwtarczycowe i może redukować przyspieszoną pracę i kołatanie serca.

Możesz też spróbować ziołowych mieszanek zawierających karbieniec pospolity i serdecznik pospolity. Dowiedziono, że z powodzeniem zwalczają łagodniejsze przypadki nadczynności tarczycy. W przeciwieństwie do tradycyjnie stosowanych leków preparaty te nie uszkadzają gruczołu.

 

A Baltic Storm from Julian Tovar on Vimeo.

Nad polskim morzem najwięcej jodu unosi się w powietrzu późną jesienią po sztormach.

Chłoń jod

Spożywaj produkty zawierające jod (takie jak brunatnice i japońskie wodorosty). Przynajmniej raz do roku spędzaj tydzień lub dwa nad morzem. Wybieraj się na długie spacery plażą, wdychając pełną piersią jod.

Możesz też odwiedzić oryginalną, solankową tężnię w Konstancinie-Jeziornej. Tężnia pełni rolę inhalatorium na wolnym powietrzu. Solanka jest rozpylana w postaci aerozolu, który zawiera jony jodu, bromu i inne mikroelementy.

Homeopatia

Odkryj homeopatię. Skuteczność preparatów homeopatycznych stosowanych w terapii schorzeń tarczycy, takich jak Aranea ixobola, Hedera helix, Lophophytum leandri i Spongia tosta, potwierdzono w badaniach klinicznych. Rozważ zastosowanie leku homeopatycznego o nazwie Iodum.

Morszczyn pęcherzykowaty

Wprowadź do swojego jadłospisu morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus). Spożywanie tego glonu stanowi jeden ze sposobów na podwyższenie podaży jodu, jeśli Twoje problemy z tarczycą mają związek z niedoborem tego pierwiastka.

Psychoterapia

Metoda NET (ang. Neuro-Emotional Technique) obejmuje pracę zarówno nad umysłem, jak i nad ciałem. Może ona pomóc unormować zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W przypadku dwóch pacjentów z niedoczynnością tarczycy zastosowanie metody NET skutecznie podwyższyło poziom TSH i T4, który był u nich zbyt niski.

Bibliografia

  1. N Engl J Med, 1999; 340: 424–9
  2. Clin Sci [Lond], 1995; 89: 637–42
  3. Int J Dermatol, 1976; 15: 757–61
  4. Therapeutische Umschau, 1973; 30:734–9
  5. Hoag JM et al., eds. Osteopathic Medicine. New York: McGraw Hill, 1969
  6. J Clin Endocrinol Metab, 1996; 81: 857–9
  7. Int J Biometeorol, 1994; 38: 44–7
  8. Endocrinology, 1984, 115: 527–34
  9. Gillert O, Rulffs W. Hydrotherapie und Balneotherapie. Richard Pfl aum Verlag, 1988
  10. J Tradit Chin Med, 1985; 5: 19ff
  11. Arzneimittelforschung, 1955; 5: 465–70; Wien Med Wochenschr, 1961; 111:513–6; Arzneimittelforschung, 1961; 11: 830–5
  12. Therapiewoche, 1964; 14: 1183; Endocrinology, 1985; 116: 1677–86
  13. Br Homeop J, 1988; 77: 152–60
  14. Food Add Contam, 1987; 5: 103–9
  15. Complement Ther Clin Pract, 2009; 15:67–71
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT