Witamina A chroni przed rakiem skóry

Ludzie, którzy jedzą dużo owoców i warzyw lub przyjmują suplementy z witaminą A, mają mniejsze ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego – drugiej najczęstszej postaci nowotworu skóry.

Artykuł na: 2-3 minuty

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Brown, którzy przeanalizowali stan zdrowia i sposób żywienia ok. 123 tys. osób. Wśród badanych u prawie 4 tys. ochotników rozwinął się rak skóry, a osoby, które miały najwyższy poziom witaminy A, były o 17% mniej podatne na jego powstanie niż te z najniższym stężeniem tej substancji.

Najlepszym źródłem witaminy A w diecie uczestników badania okazały się owoce i warzywa, takie jak słodkie ziemniaki, marchew, zielone warzywa liściaste oraz owoce, takie jak morele i kantalupa (melon cukrowy).

Aura Herbals

Jej źródła pochodzenia zwierzęcego to wątroba i niektóre ryby, ale naukowcy ostrzegają, że nadmierne ich spożycie może zwiększać ryzyko toksyczności wątroby, osteoporozy i złamania biodra, dlatego lepiej postawić na roślinne produkty.

Źródło: JAMA Dermatol,2019Jul 31

Autor publikacji:
Artykuł należy do raportu
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny