Jesteś terapeutą?

Żywność, która leczy raka

Ivan i Beth Misnerowie zwalczyli nowotwory różnymi alternatywnymi metodami. Jednak podstawę ich protokołu stanowi dieta z apetycznymi przepisami.

02 lipiec 2019
Artykuł na: 17-22 minuty rak dieta rak prostaty
Zdrowe zakupy

W marcu 2012 r. u dr. Ivana Misnera, światowej sławy specjalisty w dziedzinie budowy sieci relacji biznesowych i założyciela organizacji Business Networking International (BNI), zdiagnozowano raka prostaty.

W tamtym czasie był zagorzałym entuzjastą standardowego amerykańskiego żywienia i niewiele uwagi poświęcał zdrowej diecie czy medycynie alternatywnej. Jednakże miał też poważne obawy co do działań niepożądanych preferowanych przez jego lekarza opcji terapeutycznych: operacji, radioterapii czy chemioterapii. Po tym, jak był świadkiem sukcesu swojej żony Beth w leczeniu problemów ze słuchem i migreny zabiegami naturopatycznymi, Ivan postanowił zwrócić się wyłącznie ku alternatywnym metodom leczenia.

Zabiegi okazały się skuteczne. Przez 4 lata choroba pozostawała w remisji.

W 2016 r. poziom swoistego antygenu sterczowego (PSA) - wskaźnika rozwoju raka prostaty - znów zaczął się u niego podnosić. Ivan udał się do kliniki CIPAG w Kalifornii Dolnej w Meksyku, gdzie poddał się różnym alternatywnym zabiegom. Po 21 dniach rak ponownie przeszedł w fazę remisji. Jednakże niedługo potem zdiagnozowano nowotwór piersi u Beth.

Badanie genetyczne ujawniło mutacje, które wpływały na zdolność organizmu Beth do detoksykacji. Kobieta podążyła ścieżką alternatywnych metod Ivana. Dzięki temu zaledwie 4 miesiące po diagnozie jej rak cofnął się ze stadium 2 do 1. Wszystkie dowody wskazywały na to, że napływ krwi do głównego guza został zatrzymany.

Wędrówka Ivana i Beth oraz ich powrót do zdrowia zaczęły się w kuchni. Oto podstawa protokołu Misnerów - kompleksowego programu i książki kucharskiej, które małżeństwo wykorzystało do wyleczenia raka i opisało, by pomóc innym.

Antynowotworowa dieta obejmuje 3 fazy: ośmiodniowy detoks, dalsze oczyszczanie oraz... długie i szczęśliwe życie. Bardzo szybko można nauczyć się, jak i kiedy przechodzić do kolejnego etapu wraz z poprawą stanu zdrowia.

Protokół Misnerów: Faza pierwsza

Ten etap oparty jest na detoksie opracowanym przez dr. Williama Kellasa z Centrum Nowoczesnej Medycyny w Kalifornii. Podczas 8 dni oczyszczania należy skoncentrować się na spożywaniu pokarmów, które wspierają i pobudzają aktywację ścieżek detoksykacyjnych i umożliwiają bezpieczne uwolnienie przez organizm wszelkiego rodzaju szkodliwych substancji.

Przed rozpoczęciem fazy pierwszej i w trakcie jej trwania stanowczo zalecamy konsultację lekarską, szczególnie osobom z jakimikolwiek obecnie leczonymi chorobami. Przyjmowanie leków należy kontynuować - wówczas szczególnie istotna jest wizyta u specjalisty, ponieważ być może trzeba będzie dostosować dawki do zmian biochemii następujących podczas detoksu.

Osoby, które nie powinny wdrażać fazy pierwszej, to: kobiety ciężarne lub karmiące piersią, chorzy na cukrzycę typu 1, pacjenci w zaawansowanym stadium nowotworu, którzy szybko tracą na wadze, oraz ci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, przeciwarytmiczne lub przeciwdrgawkowe. Ludzie zmagający się z wyczerpaniem nadnerczy będą potrzebować kontroli lekarskiej.

W pierwszej fazie nie należy doprowadzać do odczuwania głodu czy podejmować prób poszczenia. Organizm potrzebuje roślinnych substancji odżywczych, błonnika i antyoksydantów zawartych w dozwolonych składnikach. Najpierw przez pierwsze 4 dni spożywa się niskowęglowodanowe warzywa, zdrowe tłuszcze i zioła, a następnie - przez kolejne 4 - dodatkowo bezglutenowe kiełki pełnych ziaren.

Pozbywanie się toksycznych związków chemicznych i metali ciężkich może powodować uczucie zmęczenia czy obolałość. Należy jednakże dużo pić - podczas fazy pierwszej i przy przechodzeniu do kolejnych objętość płynów powinna odpowiadać połowie masy ciała (w funtach) w przeliczeniu na oczyszczoną wodę w uncjach (np. osoba ważąca 120 funtów, czyli ok. 54 kg, pije 60 uncji - 1,7 l - wody).

W późniejszych okresach 4-dniowe minioczyszczanie po długich podróżach czy wakacjach jest skuteczne w dostrajaniu organizmu i utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia.

Podczas fazy pierwszej istotne jest badanie pH moczu. To prosty i relatywnie dokładny test na występowanie fermentacji niestrawionego pokarmu w jelicie i wynikającego z niej obciążenia toksynami organizmu. Może on również pomóc w ustaleniu, które produkty są tolerowane i jak zmienia się to wraz ze stanem zdrowia.

Optymalne pH pierwszego oddanego rano moczu powinno wynosić od 5,8 do 6,2. Wyższy wynik może wskazywać na fermentację lub alergię pokarmową. W takim przypadku pewne produkty należy ograniczyć lub wyeliminować z jadłospisu, dopóki stan zdrowia, a więc i trawienia, nie poprawi się.

Pomiary pH moczu należy wykonywać codziennie przez 8 dni, a po uzyskaniu pożądanego poziomu - raz w tygodniu.

Makaron z cytryną i karczochami

2 porcje Oto przepis, który można wykorzystać w fazie 1. Cytryny i karczochy smakują razem wyśmienicie i tak urozmaicają podstawowe dania, że nie można się im oprzeć.

Składniki: szklanka wstążek z cukinii (patrz poniżej), szklanka wstążek z żółtego kabaczka, olej z pestek winogron lub z nasion herbaty, 3 łyżki posiekanej żółtej cebuli, pokrojony w kostkę ząbek czosnku, 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę serc karczochów (można użyć mrożonych), 1/3 łyżeczki soli morskiej, 1/4 łyżeczki grubo mielonego czerwonego pieprzu, 3/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  • Za pomocą szatkownicy do warzyw lub nasadki do robota kuchennego potnij kabaczek we wstążki wielkości płaskiego makaronu.
  • Po zakończeniu cięcia posyp wstążki solą, a następnie włóż je w durszlaka do zlewu i pozostaw na ok. 20 min. Pozbądź się nadmiaru wody. W przeciwnym razie po podsmażeniu ze wstążek pozostaną na patelni wodniste pozostałości. Odciśnij je do sucha przy pomocy papierowych ręczników.
  • Na średniej wielkości patelni rozprowadź wystarczającą do pokrycia dna ilość oleju z pestek winogron lub z nasion herbaty. Nastaw palnik na średnią temperaturę i podgrzewaj, aż olej zacznie się błyszczeć.
  • Dodaj cebulę i podsmażaj, aż zacznie lekko brązowieć.
  • Dodaj czosnek i podsmażaj go przez dodatkowe 30 s.
  • Dodaj kabaczkowe wstążki, karczochy, sól, mielony czerwony pieprz, pietruszkę, sok z cytryny i bazylię, mieszaj aż do podgrzania. Zdejmij z ognia i podawaj natychmiast.

Wskazówka: Jeśli się spieszysz i musisz szybko podsmażyć danie, weź pod uwagę zastąpienie czosnku, soku z cytryny i ziół sosem z cytryny i oliwy z oliwek.

Lista pokarmów spożywanych w fazie pierwszej

* Szczególnie dobre dla pacjentów z aktywnymi komórkami nowotworowymi.

Warzywa (organiczne) w dniach 1-8: Należy je smażyć, gotować na parze lub spożywać na surowo. Od czasu do czasu można natrzeć je olejem z pestek winogron lub nasion herbaty i opiekać na grillu gazowym na podczerwień. Nie można jednak pozwolić na ich przypalenie.

Karczochy, szparagi, brokuły* (również kiełki), brukselka*, kapusta* (w tym właściwa, chińska* i rapini*), kalafior*, seler (w tym korzeń lub seler korzeniowy), kolendra, ogórki, czosnek*, liście winogron, zielone warzywa (liściaste, fasolka szparagowa, cukinia, szpinak, gorczyca sarepska i kapusta pastewna), jarmuż, kalarepa, kombu, nori, ketmia piżmowa, oliwki (tylko w wodzie z solą morską, bez solanki, octu lub konserwantów), cebula* (żółta, biała, fioletowa), wszystkie warzywa cebulowe, w tym cebulka dymka, szalotka i por, wszystkie rodzaje pietruszki, rzodkiewka*, rabarbar, kiełki, kabaczek (żółty, włoski, szary meksykański), rukiew wodna*.

W tym momencie należy unikać: awokado, fasoli, buraków, marchwi, kukurydzy, bakłażana, pieczarek, pasternaku, papryki, ziemniaków, brukwi, soi, pomidorów, pochrzynu chińskiego, dyni (takich jak żołędziowa, piżmowa czy makaronowa) oraz fermentowanych warzyw, takich jak kiszona kapusta, kimchi czy miso.

Złożone produkty pełnoziarniste (organiczne) na dni 5-8: Powinny być gotowane al dente, nie na chrupko czy miękko: amarantus, brązowy ryż, gryka, proso, komosa ryżowa, miłka abisyńska, pilaw (z cebulą, czosnkiem).

Należy unikać: białego ryżu w jakiejkolwiek formie, w tym risotto, kuskusu, owsa, zbóż zawierających gluten (pszenicy, orkiszu, kamutu i jęczmienia) oraz dzikiego ryżu (który występuje w formie pestek, nie ziaren).

Przyprawy i zioła (organiczne) na dni 1-8: Kawałki papryki cayenne i czerwonej, kolendra świeża lub suszona, cynamon, koper, czosnek, imbir (obrany i starty na bieżąco), świeżo wyciśnięty sok z cytryny, mięta, świeże oregano, pietruszka i rozmaryn, sól morska, liście stewii w całości.

Należy unikać: ekstraktu ze stewii, cukru w jakiejkolwiek formie (w tym miodu, melasy, agawy, cukru nierafinowanego, brązowego, sacharozy, fruktozy, ksylitolu, buraka i kokosa), octu lub zawierających go produktów, pokarmów marynowanych w occie, sosu sojowego lub tamari. Rośliny strączkowe (organiczne): nie są spożywane podczas fazy pierwszej.

Owoce (organiczne) na dni 1-8: cytryna.

Oleje (organiczne) na dni 1-8: Wszystkie z wyjątkiem wskazanych powinny być stosowane na zimno i dodawane do potraw po gotowaniu: olejki cytrusowe (wkraplane do potraw jako przyprawy), olej lniany i z krokosza barwierskiego.

Na zimno i do gotowania można używać: oleju kokosowego (do gotowania w niższych temperaturach), ghee (gotowanie i pieczenie), oleju z pestek winogron (gotowanie, pieczenie i prażenie), oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (świeżej można używać do gotowania, pieczenia i prażenia), organicznego tłoczonego na zimno oleju z owoców palmy czerwonej (gotowanie, pieczenie i prażenie), oleju z nasion herbaty (gotowanie, pieczenie i prażenie).

Należy unikać: oleju rzepakowego i arachidowego, smalcu i masła.

Napoje na dni 1-8: czysta woda, zielona herbata (filiżanka dziennie), herbaty ziołowe: miętowa, z liści malin, rumiankowa.

Białko zwierzęce: nie jest spożywane podczas fazy pierwszej.

Surowe, kiełkujące orzechy: nie są spożywane w fazie pierwszej.

Ziarna: nie są spożywane podczas fazy pierwszej.

Zamienniki mleka: nie są spożywane podczas fazy pierwszej.

Protokół Misnerów: Faza druga

Kolejny etap rozpoczyna się 9. dnia, natychmiast po zakończeniu oczyszczania, i trwa aż do dnia 30. Spożywa się wówczas te same warzywa i zboża co podczas detoksu, jednak można dodać do jadłospisu nieco białka pochodzenia zwierzęcego.

W zależności od reakcji organizmu na fazę pierwszą można kontynuować ten etap przez 2-3 miesiące. Jest on bardzo skuteczny w pozbywaniu się zachcianek oraz dochodzeniu do pełni zdrowia przez osoby z poważnymi problemami, przyjmujące wiele leków lub pragnące znacznie zredukować masę ciała. Fazę 2. można przedłużać w poniższych sytuacjach.

  • Odczyn pH moczu nieutrzymujący się w idealnym zakresie (Zachęcamy do pozostania na 2. etapie, dopóki nie będzie wynosił 5,8-6,2. Można bezpiecznie powtarzać cykl faz 1 i 2 do 3 razy, jednakże nie należy kontynuować oczyszczania dłużej niż 8 dni).
  • Chęć pozbycia się nadwagi aż do uzyskania idealnej masy ciała i pożądanego poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie.
  • Dalsze zmaganie się z innymi problemami zdrowotnymi, które nie zostały jeszcze rozwiązane, takimi jak nadciśnienie tętnicze, hiperglikemia, niski poziom energii i migreny.

Pokarmy, które można dodać do tych spożywanych w fazie 1.:

Białko zwierzęce: żółty ser, mleko (wyłącznie kozie lub owcze, bez żadnych substancji hamujących rozwój pleśni, takich jak natamycyna, i tylko jeśli nie ma się chorób o podłożu zapalnym), organiczne jajka, w razie możliwości od kur z wolnego wybiegu (1 żółtko na 3 białka), drób bez antybiotyków i hormonów (mniej więcej raz na 2 tygodnie) - kurczak, indyk.

Ryby i owoce morza (poławiane, nie hodowlane): dorsz, flądra, łupacz, homar, łosoś, przegrzebki, krewetki i sieje. Jogurt naturalny organiczny (jeśli to możliwe, z mleka koziego lub owczego i tylko w przypadku braku chorób o podłożu zapalnym).

Przygotowywanie posiłków

1. Warzywa i owoce powinny być organiczne i starannie umyte.

2. Zawsze lepsze są świeże produkty, po mrożone można sięgać w przypadku braku dostępu do tych pierwszych.

3. Należy unikać genetycznie modyfikowanych składników (często temu procesowi poddawane są soja, rzepak, lecytyna czy guma ksantanowa). Jeśli wyrób jest opatrzony certyfikatem 100% organiczności, można mieć pewność, że jego składniki są bezpieczne.

4. W przypadku wszystkich przepisów, w których wymieniona jest woda, powinna być ona filtrowana lub źródlana w szklanych butelkach.

5. Osoby ze schorzeniami o podłożu zapalnym, takimi jak nowotwory, reumatyzm, choroby autoimmunologiczne itp., powinny unikać jogurtu, masła czy ghee podczas faz 2. i 3. Jeśli jest to konieczne, można wykorzystać niewielką ilość jogurtu (najlepiej z mleka koziego lub owczego) i ghee z organicznego masła od krów pastwiskowych.

6. Zawsze należy używać mięsa dziko żyjących ryb oraz wołowiny pozbawionej hormonów i antybiotyków, pochodzącej od zwierząt pastwiskowych (karmionych trawą).

7. Podczas faz 1. i 2. można swobodnie stosować przyprawy lub ich mieszanki z odpowiednimi ziołami. Zawierają one mnóstwo silnych fitozwiązków i wiele antyoksydantów, które przyczyniają się do wsparcia układu odpornościowego.

8. Ponieważ wiadomo, że pochodzące od krów produkty nabiałowe zwiększają przekrwienie i produkcję śluzu, protokół Misnerów je eliminuje. Wyjątkiem jest jogurt z mleka krowiego, który można stosować wyłącznie w przypadku braku dostępu do produktu na bazie mleka koziego lub owczego. Sporadyczne spożywanie twardych, dojrzewających na sucho serów z mleka krowiego, takich jak asiago, parmezan i pecorino romano (tradycyjnie produkowanych we Włoszech z mleka owczego), jest dozwolone w fazie trzeciej, ale w bardzo niewielkich ilościach. Jeśli można zdobyć twardy ser z mleka owczego, oczywiście należy to zrobić.

Protokół Misnerów: Faza trzecia

Na tym etapie można cieszyć się pewnymi dodatkami, takimi jak bezglutenowy chleb, domowej roboty bezglutenowe naleśniki, kilka deserów owocowych, słodsze warzywa (np. buraki, marchewki, pomidory i kłębian kątowaty) oraz bogate w antyoksydanty owoce. Dopuszczalne jest również stosowanie naturalnych słodzików, takich jak nieprzetworzony miód, sok z agawy i surowy nektar kokosowy. Nawykiem będzie pieczenie z bezglutenowej mieszanki mąk i jedzenie maseł orzechowych. Można również na powrót wprowadzić do jadłospisu pewne specjalne smakołyki, takie jak jagnięcina lub niewielka porcja organicznej czekolady o co najmniej 80% zawartości kakao.

Aby zapoznać się z pełną listą produktów spożywanych w fazie trzeciej, odwiedź stronę: www.MisnerPlan.com.

Artykuł pt. "Leczenie raka w kuchni" ukazał się w numerze Luty 2019 magazynu "O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą" >>

 

Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny