Rak jelita grubego: naturalni sprzymierzeńcy

Liczne badania dowodzą, że niektóre rośliny oraz popularne produkty żywnościowe wspomagają profilaktykę raka jelita grubego, a także wzmacniają efekty lecznicze chemioterapii.

13 kwiecień 2018
Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Żeń-szeń brazylijski (Pfaffia paniculata) - korzeń tego dużego tropikalnego krzewu pobudza układ odpornościowy. Udowodniono też jego uśmierzające ból, przeciwzapalne i przeciwrakowe właściwości.

Stosowanie: Łyżeczkę suszonego sproszkowanego korzenia zmieszaj z 250 ml wody lub soku. Gotuj przez ok. 15 min, odcedź szumowiny, a otrzymany napój pij 3 razy dziennie.

Uwaga: Nie powinny sięgać po niego osoby cierpiące na nowotwory estrogenozależne.

Chanca piedra (Phyllanthus niruri) to roślina z amazońskich lasów deszczowych tradycyjnie stosowana do usuwania kamieni nerkowych. Jednak, jak pokazały badania, jest skuteczna również w przypadku choroby nowotworowej. I, co istotne, przyjmowanie jej nie dają żadnych skutków ubocznych.

Stosowanie: 5 g ziela chanca piedra namocz w wodzie, gotuj przez 10 min i odstaw. Pij 2-3 razy dziennie po filiżance.

Chuchuhuasa (Maytenus macrocarpa) - już w latach 60. ubiegłego wieku dowiedziono, że wyciągi z liści tej rośliny stymulują układ odpornościowy1. Naukowcy znaleźli w niej także substancje czynne działające na raka skóry, guza mózgu i inne rodzaje nowotworów. W korzeniach odkryto również specjalne substancje, które prawdopodobnie hamują rozwój komórek nowotworowych.

Stosowanie: łyżkę kory namocz w litrze zimnej wody, gotuj przez około kwadrans, odstaw na 5 min, a następnie odcedź. Pij filiżankę wywaru do 3 razy dziennie.

Drzewo copaiba (Copaifera spp.) Badania laboratoryjne dowiodły, że ma własności hamujące wzrost komórek nowotworowych w przypadku białaczki, raka piersi oraz jelita.

Zimne ziemniaki i kozie mleko

Brytyjscy naukowcy zauważyli, że spożywanie zimnych resztek pokarmów takich jak ziemniaki, ryż, fasola i owsianka może zapobiegać zachorowaniu na raka jelita grubego. Odpowiada za to tzw. skrobia krystaliczna, która powstaje podczas stygnięcia tych pokarmów. Wchodzi ona w reakcję z bakteriami jelitowymi. Tworzy przy tym substancję blokującą geny, które odgrywają rolę w rozwoju tego nowotworu. Po ponownym podgrzaniu posiłków struktura skrobi ulega zmianie, a jej ochrony wpływ słabnie.

Inne badanie wskazuje z kolei, że kwasy tłuszczowe zawarte w alpejskim kozim mleku mogą zapobiegać nowotworom piersi i jelita.

Stosowanie: 3-5 kropli oleożywicy zmieszaj z letnią wodą lub łyżeczką miodu albo jogurtu i stosuj 2-3 razy dziennie.

Uwaga: Należy bardzo ostrożnie dobierać dawki, gdyż duże mogą być toksyczne. Specyfiku nie wolno używać w czasie ciąży i karmienia, a także u dzieci poniżej 6. r.ż.

Graviola, flaszowiec miękkociernisty (Annona muricata) wytwarza acetogeniny annonaceowe, które - jak dowiedziono - znacząco hamują wzrost nowotworów i odznaczają się spowalnianiem procesów enzymatycznych przebiegających jedynie w błonach komórek rakowych. Dzięki temu zdrowe komórki nie zostają uszkodzone. Substancje te zdają się też mieć wpływ na niszczenie guzów odpornych na tradycyjne leki przeciwnowotworowe. Badania potwierdziły, że stosowanie tych związków daje efekty w leczeniu raka płuca, piersi, trzustki oraz jelita grubego.

Stosowanie: 2-3 g liści flaszowca zalej szklanką wrzątku. Pij 3-4 razy dziennie po filiżance. Jeśli kuracja trwa dłużej niż 30 dni, zaleca się przyjmowanie probiotyków i enzymów wspomagających trawienie, bowiem roślina ma również działanie bakteriobójcze.

Uwaga: Należy stosować jedynie liście, bowiem korzenie i nasiona zawierają alkaloidy niekorzystnie wpływające na układ nerwowy (m.in. wini się je za wywoływanie nietypowej formy choroby Parkinsona). Naparów z flaszowca nie mogą stosować ciężarne. Jeśli zdecydujesz się na kurację graviolą, koniecznie skonsultuj to z Twoim lekarzem. To bardzo istotne, bowiem substancje czynne rośliny wchodzą w reakcje z niektórymi lekami na nadciśnienie i depresję.

Kurkuma, ostryż długi (Curcuma xanthorrhiza) zawiera kurkuminę, która ma właściwości antyoksydacyjne i spowalniające rozrost nowotworów. Przyspiesza też obumieranie komórek rakowych2. Ogranicza również reakcje zapalne, co ma istotne znaczenie, ponieważ w ten sposób chemioterapia może wyeliminować niebezpieczne komórki macierzyste guza.

Stosowanie: W badaniach pilotażowych nad przeciwnowotworowym działaniem szafranu indyjskiego stosowane i dobrze tolerowane były dawki 8-10 g dziennie. Najlepiej przyjmować kurkumę wymieszaną z czarnym pieprzem oraz oliwą bądź olejem z pestek dyni. Co istotne, przyjmowanie kurkuminy nie dawało żadnych skutków ubocznych.

Uwaga: Trzeba wybierać produkty, które odpowiadają wymaganiom Farmakopei Europejskiej.

Koci pazur (Uncaria tomentosa) Lecznicze właściwości ma jedynie jej peruwiańska odmiana. W Peru do dziś parzy się herbatę z łyka vilcacory, czyli z wewnętrznej kory tej rośliny. Badania nad napojem dowiodły, że pobudza on układ odpornościowy, a dokładniej 2 rodzaje białych krwinek: granulocyty oraz makrofagi, przedłuża życie limfocytów i pomaga w budowie nowych komórek.

Jak pokazały testy przeprowadzone na grupie 100 palaczy w Mediolanie, roślina działa antymutagennie, uniemożliwiając zmiany materiału genetycznego. W próbkach moczu badanych znaleziono substancje mutagenne, które stanowią na ogół przyczynę zmian nowotworowych w organizmie. Krótko po podaniu kociego pazura ich stężenie uległo znacznej redukcji, co pozwoliło niemal całkowicie wyeliminować szkodliwy wpływ mutagenów3.

Stosowanie: Na litr wody rzuć 2 g vilcacory, gotuj przez 15-20 min, a następnie przecedź. Tim Büscher z niemieckiego Instytutu ds. Ekologii Rolnictwa i Roślin zaleca stosowanie nawet do 20 g kociego pazura dziennie w zaawansowanych stadiach choroby. Zawsze należy robić to jednak w porozumieniu ze swoim lekarzem.

Uwaga: Z kuracji nie mogą korzystać osoby po transplantacji oraz stosujące leki immunosupresyjne. Vilcacory nie można przyjmować łącznie z heparyną, lekami zobojętniającymi kwas żołądkowy ani podczas szczepień.

Korzeń imbiru (Zingiber officinale) wykazuje silne działanie przeciwrakowe i zapobiega powielaniu się komórek nowotworowych4. To zasługa zawartych w nim czynnych substancji: (6)-paradol powoduje indukcję apoptozy komórek guza, natomiast gingerol ma działanie chemoprewencyjne wynikające z jego antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości. Ponadto kłącze imbiru blokuje transformację komórek indukowaną przez EGF (Epidermal Growth Factor)5.

Z kolei naukowcy z Biological Sciences Department odkryli, że ekstrakt z kłącza wykazuje selektywną cytotoksyczność, czyli hamuje rozrastanie się komórek rakowych, nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek6. Natomiast inne badania na Uniwersytecie Michigan wykazały, że znajdujący się w roślinie 6-shogaol niszczy nowotworowe komórki macierzyste. To bardzo istotne, bowiem chemioterapia nie jest skuteczna w niszczeniu komórek macierzystych, a te są odpowiedzialne za wzrost, nawroty i przerzuty nowotworów7. W innym eksperymencie naukowcy podawali gryzoniom 100 mg imbiru na każdy kilogram masy ciała i zaobserwowali u nich zmniejszenie guzów prostaty8.

Stosowanie: zetrzyj na surowo do dań smażonych na patelni lub przygotuj z niego napar - pokrój w plasterki i zalej wrzątkiem. Możesz też zagotować szklankę wody i dorzucić do niej 1/4 łyżeczki pokrojonego imbiru oraz 1/4 łyżeczki kurkumy, a następnie doprawić mlekiem kokosowym i po przestygnięciu odrobiną miodu. Pij 3 razy dziennie.

Grzyby shiitake (Lentinula edodes) są w Japonii od dawna wykorzystywane w terapii nowotworów żołądka i jelita. Substancja w nich zawarta uwrażliwia komórki nowotworowe na leki chemioterapeutyczne. Badania polegające na podawaniu chorym na raka żołądka prócz chemioterapii lentinanu (polisacharydu występującego w grzybach shiitake) wykazały, że żyli oni 2 razy dłużej niż ci, którzy nie otrzymywali go dodatkowo.

Polisacharyd hamuje wzrost guzów a także przypuszczalnie zapobiega przerzutom. Według japońskich uczonych dodatkowe leczenie oparte na wstrzykiwaniu dożylnym lentinanu skutkuje wydłużeniem przeżycia i nawet 50-procentową regresją nowotworów płuca, szyjki macicy, żołądka i jelita. Wysokie dawki grzybów hamują również spadek liczby leukocytów i zmniejszają uboczne skutki chemii i naświetlań. Niestety polisacharyd kiepsko się wchłania z przewodu pokarmowego, dlatego efekty terapeutyczne dają zastrzyki.

Stosowanie: Jeśli jednak chcesz wzmocnić układ odpornościowy, przyjmuj ok. 8 g suszonych shiitake dziennie. To odpowiada ok. 80-100 g świeżych grzybów.

Soplówka (Hericium) korzystnie wpływa na błony śluzowe, dlatego zalecana jest w celu wzmocnienia śluzówki jelit i żołądka. Grzyb ten stosuje się również w nowotworach przełyku, żołądka i jelit.

Wrośniak różnobarwny (Coriolus versicolor) - badania prowadzone od 1965 r. potwierdziły, że ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwrakowe. Jego składnikiem aktywnym jest polisacharyd Krestin (PSK), który stosowany jest obecnie w leczeniu raka w Japonii, głównie w połączeniu z zabiegami chirurgicznymi, chemioterapią i/lub radioterapią. W randomizowanym badaniu PSK z grupą kontrolną otrzymującą placebo, obejmującym ponad 100 pacjentów po operacji z powodu raka jelita grubego, liczba remisji i przeżycia 10 lat była znacząco wyższa w grupie PSK niż w grupie placebo9. W innym badaniu na ponad 400 pacjentach po operacji jelita ogólne przeżycie w grupie PSK było lepsze niż w grupie otrzymującej chemioterapię10.

Stosowanie: Badania udowodniły, że zdrowi ludzie otrzymujący 1 g dziennie wykazują znaczącą komórkową odpowiedź immunologiczną w ciągu 12 godzin. Pacjenci chorzy na raka odnotowują wyraźną poprawę funkcji odpornościowej przy podawaniu 3 g PSK dziennie.

Uwaga: Chociaż skutki uboczne wrośniaka są rzadkie, mogą obejmować mdłości, wymioty, biegunkę, brak apetytu, niedokrwistość, zaburzenia pracy wątroby, leukopenię oraz trombocytopenię.

Zielona herbata zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz antyrakowych polifenoli, które spowalniają rozrost nowych naczyń krwionośnych niezbędnych komórkom nowotworowym do przetrwania i dalszego rozwoju11.

Bibliografia

  1. Journal of Natural Products 59, 1072–1075.
  2. ClinCancerRes, 2008; 14: 4491-9
  3. Mediolan
  4. AnticancerRes, 1997; 17: 873-8; CancerRes, 1996; 56: 1023-30
  5. Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2004, s. 71-76
  6. Cancer Res. 2001, 61, 850-853
  7. https://goo.gl/pqy76q michigan
  8. British Journal of Nutrition Volume 107, Issue 4 28 February 2012 , pp. 473-484
  9. Cancer Immunol Immunother, 1990; 31: 261-8
  10. Dis Colon Rectum, 1992; 35: 123-30
  11. 14-26; ClinCancerRes, 2004; 10: 4865-732https://goo.gl/CqwdjD
  12. Nutr Cancer. 2005;53(1):117-25
  13. http://goo.gl/37Lmfs

Stosowanie: Pij 5-10 filiżanek dziennie. Uwaga: Zawarty w zielonej herbacie przeciwrakowy 3-galusan epigalokatechiny (EGCG) występuje w większym stężeniu w herbatach japońskich niż chińskich. Dodatkowo bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na jego uwalnianie z napoju jest czas przygotowywania herbaty. Warto wiedzieć, że parzenie krótsze niż 5 min pozwala uwolnić się jedynie ok. 20% EGCG. W związku z tym bardzo istotne jest przestrzeganie sposobu przyrządzania i czasu parzenia zielonej herbaty.

Purpurowe ziemniaki - zespół badawczy z Pennsylvania State University przeprowadził testy na świniach, które podzielił na 3 grupy. Pierwszą karmiono wysokokaloryczną dietą (HCD), drugą taką samą dietą z uwzględnieniem fioletowych ziemniaków (w formie surowej lub pieczonej), natomiast trzecia grupa zwierząt otrzymywała kontrolną (standardową). Po 13 tygodniach naukowcy zbadali tkanki okrężnicy świń w celu określenia, w jaki sposób każdy program żywieniowy wpłynął na ekspresję genów i poziom markerów prozapalnych.

Analiza wykazała, że w porównaniu do świń karmionych dietą kontrolną, w tkankach tych otrzymujących tylko HCD widoczny był wzrost poziomu IL-6, co mogłoby zwiększyć ryzyko raka okrężnicy i innych chorób. Natomiast u świń karmionych HCD z uwzględnieniem purpurowych ziemniaków poziom IL-6 był sześciokrotnie niższy niż w grupie kontrolnej! Badacze upatrują tego wyniku w bogactwie kwasów fenolowych i antocyjanów zawartych w purpurowych ziemniakach12.

Stosowanie: Na razie nieznane są dawki, które miałyby prewencyjne działanie na ludzki organizm. Jednak uczeni sugerują, że warto wprowadzić purpurowe ziemniaki i inne kolorowe owoce i warzywa o wysokiej zawartości związków przeciwzapalnych do diety.

Suszone śliwki - jak podają badacze z Texas A&M University oraz University of North Carolina, mogą obniżać ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Eksperyment przeprowadzony na szczurach zakładał podawanie jednej grupie zwierząt pożywienia zawierającego suszone śliwki, drugiej zaś analogiczne pod względem wartości odżywczych pożywienie.

Analiza treści oraz tkanek pochodzących z poszczególnych części okrężnicy wykazała, że jedzenie suszonych śliwek powodowało u szczurów zwiększenie populacji bakterii typu Bacteroidetes i zmniejszenie liczebności bakterii typu Firmicutes w końcowych segmentach okrężnicy, nie wywołując przy tym zmian w początkowych fragmentach jelita grubego. To pozwalało na przywrócenie zbalansowanej mikroflory i obniżenie ryzyka stanu zapalnego, który sprzyja rozwojowi raka jelita grubego13.

Stosowanie: 8-12 sztuk dziennie to właściwa porcja, żeby przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania jelit.

Uwaga: Suszone śliwki są korzystne dla zdrowia, jeśli nie są konserwowane związkami siarki, które niwelują ich wspomniane pozytywne efekty zdrowotne.

Ciemna czekolada (o co najmniej 70% zawartości kakao) również bogata jest w przeciwutleniacze i polifenole hamujące rozwój komórek rakowych. Jedna kostka zawiera ich tyle samo, co filiżanka zielonej herbaty14.

Stosowanie: Rekomenduje się codzienne spożywanie 2 kostek gorzkiej czekolady (zawierającej minimum 70% miazgi kakaowej), pod warunkiem wyeliminowania z diety wszelkich innych słodkości o dużej zawartości cukru i tłuszczów, a pozbawionych składników fitochemicznych.

Artykuł należy do raportu
Metody leczenia raka
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny