Jak zmniejszyć ryzyko raka?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała 12-punktowy poradnik, który pomoże zminimalizować ryzyko zachorowania na raka. Z kolei naukowcy z Cancer Research UK obliczyli, o ile procent możesz zmniejszyć ryzyko nowotworu.

20 listopad 2017 Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

WHO radzi: badaj się, przyjmuj szczepionki, pilnuj wagi, nie pij i nie pal, prowadź zdrowy styl życia. Zespół Cancer Research UK idzie dalej i podaje twarde liczby.

U palącego 1-14 papierosów dziennie ryzyko zgonu na raka płuc wzrasta 8-krotnie, a u osoby, która wypala 25 papierosów - 25-krotnie. Rzucenie palenia powoduje, że gwałtownie zmniejsza się ryzyko rozwoju raka płuc. Rozstanie się z nałogiem może obniżyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka płuc lub krtani aż o 80%.

Unikaj też biernego palenia. Jeśli Twój partner jest nałogowym palaczem, ryzyko zachorowania przez Ciebie na raka płuc zwiększa się nawet o 30%.

WHO szacuje, że ok. 7-41% nowotworów jest spowodowanych nadwagą i otyłością. Zwiększają one ryzyko rozwoju raka o ponad 50% u mężczyzn i 60% u kobiet.

Powodem są choćby zaburzenia w produkcji i wydzielaniu insuliny - hormonu zaliczanego do kluczowych czynników pobudzających wzrost ognisk nowotworowych. Nadmiarowe kilogramy są ściśle powiązane m.in. z rakami: przełyku, jelita grubego, odbytnicy, trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerki oraz u kobiet - trzonu macicy i piersi po menopauzie.

Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie z 2003 r. dowodzi, że 40% zachorowań na raka można uniknąć poprzez właściwe odżywianie. W diecie antyrakowej należy ograniczyć wysokokaloryczne (tłuste i słodkie) produkty, a także nabiał, czerwone mięso i słone potrawy.

Naukowcy z Cancer Research UK obliczyli, że stosowanie diety bogatej w przeciwutleniacze (warzywa i owoce) obniża ryzyko raka jelita grubego o 14%. Warzywa i owoce dostarczają nam błonnika obniżającego niebezpieczeństwo rozwoju nowotworu o 54% oraz witamin i pierwiastków, takich jak selen i magnez, które usuwają z organizmu rakotwórcze wolne rodniki. Dieta wegetariańska - o 15%. Z kolei odpowiednia podaż witaminy D zmniejsza ryzyko zachorowania o ok. 60%. Do jadłospisu warto też wprowadzić kurkuminę - jej duże dawki (może być też zażywana w kapsułkach) - redukują ryzyko nowotworu o 50%.

Kolejnym sposobem ucieczki przed rakiem jest aktywny styl życia. Co trzecia osoba po 40. r.ż., prowadząca siedzący tryb życia, usłyszy w przyszłości, że ma raka. Systematyczne ćwiczenia hamują czynniki wywołujące chorobę - o 15% (w przypadku raka piersi - o 20%).

Co ciekawe, brytyjscy badacze zwracają uwagę na fakt, że leczenie próchnicy obniża ryzyko zapadnięcia na nowotwór aż o 45%. Choćby z tego powodu nie stroń od wizyt u stomatologa.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny