Terapia Gersona: dieta, która wygrywa z rakiem

Doktor Max Gerson wyleczył kilkuset pacjentów cierpiących na nowotwory dzięki zmianie ich nawyków żywieniowych.

09 grudzień 2016
Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Terapia Gersona została opracowana prawie 80 lat temu i od tego czasu rośnie liczba osób, u których stosowanie się do jej zaleceń doprowadziło do remisji choroby nowotworowej i innych schorzeń. Metoda doktora Maxa Gersona to w pełni naturalna terapia, bazująca na uzdrawiających mechanizmach, za pomocą których organizm sam zwalcza niszczące go dolegliwości. Jej największą wadą jest rygorystyczny program żywieniowy, który trudno zastosować w praktyce. Jego wdrożenie powoduje jednak remisję przewlekłych i zakaźnych chorób, w tym nowotworowych, które dotąd uznawane były za nieuleczalne.

Fitochemikalia i natlenienie

Teorie doktora Gersona znacznie wyprzedziły późniejsze odkrycia, które dowiodły, że fitochemikalia (substancje pochodzenia roślinnego) wykazują niezwykłą zdolność do przeciwdziałania powstawaniu nowotworów. Dziś nie ma już wątpliwości, że mikroelementy, makroelementy, nutraceutyki i inne substancje spożywane przez nas wraz z dietą mają ogromny wpływ na to, czy zachorujemy na raka, a także czy będziemy w stanie go wyleczyć, jeżeli przybierze formę złośliwą1.

Zgodnie z podstawową zasadą diety Maxa Gersona do powstawania chorób zwyrodnieniowych przyczynia się przede wszystkim niedobór tlenu we krwi2. Dlatego zaproponowana przez niego terapia żywieniowa prowadzi do dwukrotnego zwiększenia natlenienia, a zregenerowanie organizmu chorego możliwe jest dzięki dostarczeniu mu maksymalnej ilości substancji odżywczych pochodzących z surowych soków i gotowanych organicznych wegetariańskich pokarmów stałych.

Taka kuracja nie tylko dostarcza duże ilości wysokiej jakości substancji i zwiększa dostępność tlenu, ale również wpływa korzystnie na metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza proces usuwania produktów przemiany materii.

Detoksykacja i dobrze funkcjonujący metabolizm to z kolei pierwszy krok na drodze do wzmocnienia organizmu, pobudzenia układu odpornościowego, regulacji rozstrojonych procesów fizjologicznych i odzyskania utraconej homeostazy.

Zdaniem doktora Maxa Gersona tej kuracji nowotwór jest bowiem raczej chorobą układową niż dotykającą konkretnego organu, dlatego szczególne znaczenie ma zrównoważenie wszystkich procesów fizjologicznych zachodzących w ciele pacjenta.

Pozytywne skutki takiego podejścia obserwowane były przez Maxa Gersona u pacjentów chorujących na różne przewlekłe schorzenia, a co najważniejsze - remisja choroby pod wpływem programu dietetycznego była trwalsza niż przy standardowych procedurach medycznych.

Zalecenia dietetyczne doktora Maxa Gersona

Podstawowe zasady żywienia w Terapii Gersona zostały omówione przez jej autora w książce "A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases", wydanej po raz pierwszy w 1958 r. Opisał w niej procedury, które z powodzeniem stosował u swoich pacjentów. Zgodnie z wieloletnim doświadczeniem doktora Gersona w kuracji antynowotworowej ¾ spożywanych produktów powinny stanowić:

• owoce (w większości świeże), świeżo przyrządzone soki z owoców, sałatki owocowe, owocowe zupy na zimno itd.

• świeżo przygotowane warzywa (surowe, drobno starte lub uduszone we własnych sokach, ale nie mrożone), takie jak marchew, kalafior, seler; warzywne sałatki i zupy itd.

• ziemniaki, ale pieczone lub gotowane w mundurkach (nie smażone)

• sałatki z zielonych liści

• jak najmniej przetworzony chleb zawierający mąkę żytnią pełnoziarnistą i/lub maksymalnie 20% pszennej mąki razowej

• mleko i produkty mleczne, które nie zawierają soli ani przypraw (takie jak twarożek, maślanka, beztłuszczowy jogurt).

Należy unikać:

• nikotyny

• alkoholu

• kawy i herbaty (z wyjątkiem naparów z mięty, rumianku, kwiatu lipy i kwiatu pomarańczy)

• produktów przetworzonych (w tym butelkowanych, puszkowanych, mrożonych, zakonserwowanych - również warzyw i owoców)

• soli, sody oczyszczonej

• wędzonych ryb i kiełbas

• ostrych przypraw

• grzybów i ogórków.

Należy również unikać chemicznych środków czystości i kosmetyków (farb do włosów, antyperspirantów, szminek i płynów kosmetycznych), które są źródłem toksyn.

Warzywa zamiast mięsa

Najważniejszym elementem Terapii Gersona jest dieta oparta na niskotłuszczowych i niesolonych produktach, które dostarczają łatwo przyswajalnych substancji odżywczych i pobudzają naturalne mechanizmy obronne układu odpornościowego. W pierwszych 6-12 tygodniach osoby stosujące kurację powinny całkowicie zrezygnować z białka zwierzęcego, a w późniejszym okresie przyjmować je w jak najmniejszych ilościach3.

Zamiast mięsa powinno się sięgać po świeże, organiczne warzywa i owoce oraz wypijać 13 szklanek świeżo wyciśniętych soków (mniej więcej co godzinę). Tylko świeże owoce i warzywa z upraw ekologicznych podnoszą poziom minerałów, enzymów, beta-karotenu, witamin A i C, antyoksydantów wypłukujących wolne rodniki, a także naturalnych fitochemikaliów, które zdaniem naukowców skutecznie zapobiegają przewlekłym chorobom.

Terapia Gersona jest w znacznej mierze beztłuszczowa. Opuszcza odtłuszczone i bezsmakowe jogurty, odtłuszczony i niesolony twaróg, maślankę oraz olej lniany. Przeprowadzone badania pokazują, że zawarte w lnie kwasy tłuszczowe omega-3 zabijają ludzkie komórki nowotworowe w kulturach tkankowych, nie niszcząc przy tym zdrowych komórek4.

Równowaga składników

Oprócz samej diety równie istotna jest detoksykacja, która pozwoli organizmowi pozbyć się toksycznych substancji, takich jak produkty rozpadu szybko zanikających guzów. Doktor Gerson zalecał pacjentom doodbytnicze przyjmowanie kofeiny (lewatywę z kawy), która pobudza pracę wątroby, stymuluje przepływ żółci i otwiera drogi żółciowe, dzięki czemu wątroba jest w stanie wydalić toksyczne substancje. Oprócz tego lewatywa z kawy zmniejsza odczuwany przez pacjenta ból5.

Trzeci element terapii to doustna suplementacja (codziennie lub co 2 dni), której celem jest dodatkowe wzmocnienie procesu detoksykacji i uzupełnienie składników odżywczych. Zalecane są szczególnie: wyciąg z tarczycy, jodek potasu, wyciąg z wątroby, enzymy trzustkowe i niacyna (kwas nikotynowy lub witamina B3).

Wszystkie te podstawowe zasady (dieta, detoksykacja i suplementacja) są pochodną założenia, że chroniczne choroby wynikają z niedoborów i zatrucia. Ogromna ilość substancji odżywczych ma rozwiązać problem niedoborów. Doktor Gerson szczególnie zalecał picie świeżo wyciskanych soków, ponieważ pozwalają one oczyścić nerki i dostarczyć megadawkę niezbędnych substancji. Zauważył jednak, że duża ilość wypijanych soków powoduje uwolnienie do krwiobiegu gromadzonych w tkankach toksyn, które następnie usuwane są przez wątrobę. Ponieważ ilość tych toksyn przewyższa możliwości wątroby, konieczne są wspomagające jej pracę lewatywy z kawy.

Spontaniczna remisja a dieta

Tzw. spontaniczna remisja (regresja) oznacza sytuację, w której nowotwór zmniejsza się lub całkowicie znika, mimo że pacjent nie stosuje konwencjonalnej terapii10. Przytrafia się ona średnio jednemu na 100 tys. pacjentów, a największe jej prawdopodobieństwo obserwuje się u chorych na raka nerki, skóry (czerniaka), nerwiaka płodowego i raka kosmówki.

Nazwa tego zjawiska jest jednak myląca, ponieważ każda "spontaniczna" remisja ma swoją przyczynę. Analiza 200 przypadków pacjentów, którzy stosowali różne alternatywne formy terapii (w tym Terapię Gersona) pokazała, że ponad połowa z nich pokonała przewlekłe choroby (głównie nowotwory) właśnie poprzez wprowadzenie zmian w sposobie życia i odżywiania11. Do najważniejszych z nich należały przejście na weganizm, suplementacja składnikami mineralnymi (głównie jodem i potasem), detoksykacja, wyeliminowanie soli, białej mąki i cukru, unikanie puszkowanego, wędzonego i mrożonego jedzenia oraz zastąpienie kawy, herbaty i napojów alkoholowych świeżymi sokami z warzyw i owoców.

Pierwsze efekty stosowania tego typu diety można zauważyć już po upływie miesiąca, ale na realne zmiany trzeba czasem czekać nawet 3-4 lata.

Zastosowanie wszystkich tych elementów radykalnie zmienia równowagę mineralną ciała pacjenta poprzez zmniejszenie poziomu sodu i wzrost poziomów potasu, jodu i wapnia. Duża ilość owoców i warzyw (w tym w formie płynnej) gwarantuje dawkę antyoksydantów, w szczególności beta-karotenu i witaminy C. Sam Gerson podkreślał przy tym, że program żywieniowy pozwala przede wszystkim zapobiegać chorobom, a ich leczenie wymaga również suplementacji i oczyszczania wątroby.

Naukowe podstawy

Kiedy Max Gerson przedstawił swoją teorię środowisku medycznemu, został zagłuszony przez przemysł farmaceutyczny. Jednak już w latach 30. XX w. jego metodę zarejestrowano oficjalnie jako sprawdzony program terapeutyczny na Uniwersytecie w Monachium, a jej skuteczność przebadano w warunkach laboratoryjnych6.

Dzięki prowadzonym eksperymentom udało się ustalić, że podawanie naturalnych hormonów tarczycy wpływa korzystnie na przemianę materii u osób chorych na raka, a tymczasowe ograniczenie ilości przyjmowanego białka sprzyja wchłanianiu obrzęków7.

Późniejsze badania pozwoliły na doprecyzowanie, że obrzęk tkanek wynika z zaburzenia poziomu soli i wody w organizmie (tzw. zespół uszkodzenia tkanki, czyli obniżony poziom potasu, a podwyższony poziom sodu i wody)8. To dlatego kuracja polegająca na odwróceniu tych proporcji podnosi odporność tkanek i ułatwia leczenie chorób zwyrodnieniowych - w tym nowotworów.

Retrospektywne badanie pacjentów z czerniakami, obejmujące 153 osoby stosujące Terapię Gersona, potwierdziło jej skuteczność9. Pacjenci ci wprowadzili laktowegetariańską, niskotłuszczową, niskosodową i niskobiałkową dietę, przyjmowali dużo potasu, co godzinę pili szklankę (250 ml) soków z surowych warzyw i/lub owoców, stosowali wyciąg z tarczycy oraz lewatywy z kawy.

Odsetek pięcioletnich przeżyć wśród osób z czerniakiem stopnia III stosujących Terapię Gersona wyniósł 71%, podczas gdy zgodnie z danymi American Cancer Society u pacjentów stosujących standardowe leczenie nie przekracza on 39%.

Choć istnieją podstawy naukowe, które pozwalają lepiej zrozumieć Terapię Gersona, nie udało się dotąd precyzyjnie określić mechanizmów wpływających na jej skuteczność. Wiadomo jednak, że natlenienie struktur komórkowych, dostarczenie ogromnej ilości składników odżywczych i pozbycie się substancji toksycznych pozwala organizmowi pokonać liczne przewlekłe choroby, w tym doprowadzić do remisji nowotworu.

Terapia Gersona w 6 krokach

Metoda Maxa Gersona wymaga zastosowania 6 podstawowych procedur:

  • Unikanie sodu (NA+) i suplementacja potasem (K+), umożliwiające regulację ilości przyjmowanej wody i soli.
  • Przyjmowanie ogromnej ilości mikro- i makroelmentów (tzw. superodżywianie), poprzez cogodzinne wypijanie świeżych soków z surowych, organicznych warzyw i owoców.
  • Znaczne ograniczenie ilości tłuszczu w diecie.
  • Unikanie białka zwierzęcego przez 6-12 tygodni.
  • Przyjmowanie naturalnego wyciągu z tarczycy.
  • Pobudzanie pracy wątroby przez lewatywy z kawy.

Źródło: Gerson Healing Newsletter 1987, 4 (18/19): 1

Bibliografia

  1. W. J. Diamond et all, An Alternative Meicine Defi nitive Guide to Cancer, Tiburon 1997, s. 518-519
  2. Ch. Gerson, M. Walker, Cud Terapii Gersona, Vivante 2014, s. 26
  3. R. Walters, Options: The Alternative Cancer Therapy Book, Nowy Jork 1992, s. 189-190
  4. J. Budwig, Flax Oils as a True Aid against Arthritis, Heart Infarction, Cancer and Other Diseases, Vancouver 199
  5. R. W. Moss, Cancer Therapy: The Independent Consumer’s Guide to Non-Toxic Treatment and Prevention, Nowy Jork 1992, s. 189
  6. P. S. Ward, History of the Gerson Therapy, Waszyngton 1988
  7. Munich med. Wochenschr 1935; 82: 571-574
  8. Physiological Chemistry and Physics 1977; 9 (6): 547-553
  9. Alternative Therapies 1995; 1 (4): 29-37
  10. American Journal of Cancer 1935; 24: 839
  11. International Journal of Biosocial Research 1988; 10 (1): 17-33
Wczytaj więcej
Nasze magazyny