Pietruszka i koperek pokonają komórki nowotworowe

Składniki zawarte w pietruszce i w koprze ogrodowym zwalczają komórki rakowe i mogą okazać się naturalną oraz bezpieczną alternatywą dla chemioterapii - twierdzą rosyjscy naukowcy.

17 listopad 2016
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Zawarte w tych roślinach związki są prekursorami izoflawonu o nazwie glacjowianina A. Podobnie jak chemioterapia, zakłóca on proces podziału komórki (mitozy), w wyniku którego powstają nowe komórki.

Proces ten szczególnie szybko przebiega w przypadku komórek nowotworowych. Dla przykładu, komórki czerniaka podwajają swoją liczbę w ciągu trzech dni, podczas gdy zdrowe komórki organizmu przyrastają w tym czasie jedynie o 15 procent.

Glacjowianina A spowalnia mitozę, ale jest trudna do pozyskania. Jednym ze źródeł prekursorów tego izoflawonu są liście brazylijskiego drzewa Ateleia glazioviana Baill. Zespół naukowców z Moskiewskiego Instytutu Fizyki i Technologii twierdzi, że te same związki można znaleźć także w nasionach pietruszki i kopru ogrodowego.

Naukowcy przetestowali efektywność glacjowianiny A na embrionach jeżowca oraz na ludzkich komórkach nowotworowych płuc, prostaty, piersi, okrężnicy, jajnika i skóry (czerniaka), za każdym razem osiągając sukces.

Źródło:  J Nat Prod, 2016; 79: 1429-38

Wczytaj więcej
Nasze magazyny