Herbata i soki z cytrusów chronią przed rakiem jajników

Kobiety, które piją herbatę lub soki z owoców cytrusowych mają niższe ryzyko zachorowania na raka jajników. Efekt ochronny tych napojów pochodzi z zawartych w nich flawonoidów. Wystarczy spożywanie dwóch filiżanek czarnej herbaty dziennie, by zredukować ryzyko zachorowania aż trzykrotnie.

03 listopad 2014
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Organy nadzoru zdrowotnego dotychczas blokowały producentów przed oświadczeniami o korzyściach zdrowotnych flawonoidów, ponieważ wszystkie przeprowadzone badania były oparte na zbyt małej grupie badanych. Jednakże wszystko może się zmienić po ostatnich badaniach przeprowadzonych przez naukowców z University of East Anglia.

Ich analizy bowiem objęły aż 171 490 kobiet w wieku między 25 a 55 rokiem życia, które były obserwowane ponad 30 lat. Po tak długim czasie obserwacji naukowcy są w stanie wskazać bezpośredni związek między flawonoidami spożywanymi w napojach a rozwojem ryzyka zachorowania na raka jajników.

Flawonoidy występują w dwóch formach: jako flawony - występujące w herbacie, czerwonym winie oraz jabłkach lub winogronach; oraz jako flawanony, które zawierają owoce cytrusowe i soki z tych owoców.

Naukowcy uważają, że wprowadzenie flawonoidów do diety jest bardzo łatwe i może skutkować długoterminowymi korzyściami zdrowotnymi.

Rak jajnika jest piątym nowotworem pod względem śmiertelności. Każdego roku w Wielkiej Brytanii jest diagnozowanych 6,5 tys. nowych przypadków, a USA liczba ta się aż 20 tys.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny