Grzyby zmniejszają ryzyko wystąpienia raka o połowę

Dlaczego grzyby są tak ważne w naszej diecie? Jaki wpływ mają na organizm?

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Osoby jedzące każdego dnia 18 g – czyli mniej więcej 4 łyżeczki – były o 45% mniej narażone na rozwój nowotworu. Wydaje się, że nie ma większego znaczenia, jakiego rodzaju grzyby znajdują się w naszej diecie, ponieważ wszystkie zapewniają podobny efekt ochronny – twierdzą naukowcy z amerykańskiego Kolegium Medycznego Penn State.

Grzyby to z pewnością prozdrowotne produkty spożywcze. Zawierają ergotioneinę – silny chroniący przed rakiem przeciwutleniacz – i są jego najzasobniejszym dostępnym źródłem pokarmowym – twierdzi dr Djibril Ba. Jego zespół przeanalizował 17 badań dotyczących raka z udziałem ponad 19,5 tys. pacjentów onkologicznych. Panie, które codziennie serwowały sobie grzyby, miały najlepszą ochronę przed nowotworem, szczególnie piersi, chociaż może to być efekt tego, że większość badań koncentrowała się na nim właśnie.

Choć shiitake, maitake i boczniaki królewskie zawierały najwięcej ergotioneiny, to również spożywanie innych grzybów wydawało się wywierać podobny efekt.

Bibliografia
  • Advances in Nutrition 2021; nmab015
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny