Kandydoza? Pij zielone smoothie!

Dieta konieczna przy zakażeniu kandydozą jest szalenie restrykcyjna, a lista dozwolonych pokarmów boleśnie krótka. Soki warzywne nie tylko urozmaicą jadłospis, ale też wspomogą walkę z chorobą.

30 czerwiec 2016
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

W pierwszym rzędzie koniecznie trzeba odciąć drożdżaki z gatunku Candida albicans od wszystkiego, co może stanowić dla nich pożywkę, a więc cukru. Pojęcie to rozciąga się na wszystkie węglowodany, a zatem skrobię (w ziemniakach, manioku, kukurydzy, groszku, bananach), obecną w owocach fruktozę; laktozę, czyli cukier mleczny oraz sacharozę, która znajduje się w cukrze buraczanym (biały) i trzcinowym (brązowy). Zakazane jest używanie cukru i jego zamienników (miodu, melasy, syropu z agawy itp).

Na czas kuracji należy też odstawić zboża i produkty zbożowe. Dobrze jest również ograniczyć jedzenie warzyw strączkowych (fasole, soczewice, ciecierzyca).

Z owoców dozwolone są: grejpfruty, cytryny, limonki, jabłka i awokado

Z warzyw dozwolone są: kapusty, sałaty, pora, ogórki, szparagi, brokuły, kalafiory, kalarepę, seler korzeniowy i naciowy, pietruszkę, rzodkiew, rzepę, rabarbar, cebulę, czosnek, cukinię, szpinak.

I tu właśnie zaczyna się pole do popisu. W końcu zamiast kroić, gotować na parze czy podduszać, na bazie tych składników możesz wykonać przepyszne soki owocowo-warzywne i lecznicze napoje, które będą nie tylko smaczne, ale również pomogą Ci opanować inwazję drożdżaków.

Cytryna i aloes

Składniki:

• sok z połówki cytryny

• 10 ml soku z aloesu rozcieńczonego z wodą w stosunku 1:1

• 10 ml oliwy z oliwek

Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj wszystkie składniki.

Taki napój wzmacnia odporność i leczy nadżerki błony śluzowej układu pokarmowego.

Czosnek i cytryna

Składniki:

• 2-4 cytryny

• 40 dkg czosnku

Wyciśnij sok z cytryn. Przepuść czosnek przez wyciskarkę lub rozbij go na miazgę. Wymieszaj i wlej do litrowego słoja. Zamiast wieczka użyj gęstej gazy. Zostaw w ciemnym i chłodnym miejscu na 14 dni, by sfermentowało. Potem przecedź zawartość słoika i przelej ją do małych buteleczek i słoików które już zamknięte przechowuj w lodówce. Przed użyciem zawsze wstrząśnij. Zażywaj raz dziennie po 1 malej łyżeczce z 1/2 szklanki ciepłej wody. Mieszkańcy Syberii stosują ten napój w leczeniu kandydozy, osłabienia odporności, miażdżycy oraz cukrzycy.

Zielone wspomaganie

Składniki:

• 2 liście kapusty

• 2-3 marchewki

• 1 grejpfrut

• pęczek natki pietruszki

• 1/2 cebuli

• 2 ząbki czosnku

• łyżeczka oleju, np. konopnego

Obierz marchewki, czosnek i cebulę. Wszystko umyj. Osusz natkę i obierz ze skórki grejpfruta. Następnie przeciśnij przez wyciskarkę lub sokowirówkę kolejne składniki. Wymieszaj. Kapusta zawiera spore ilości różnych związków siarki, które oczyszczają organizm z bakterii, grzybów Candida oraz towarzyszących im infekcji pasożytniczych. Czosnek i cebula działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Grejpfrut to najsilniej działający przeciwgrzybiczo owoc. Warto o tym pamiętać po antybiotykoterapii. Dawniej lekarze zalecali, by przez 2 tygodnie po zakończeniu leczenia spożywać pół grejpfruta dziennie. Miało to m.in. zapobiec namnażaniu Candida w wyjałowionych jelitach.

Zielone smoothies

Składniki:

• 2 łodygi selera naciowego

• garść natki pietruszki

• 2 dojrzałe kiwi

• szklanka wody

• łyżeczka oliwy z oliwek

Umyj łodygi selera, kiwi i natkę pietruszki. Obierz kiwi ze skórki. Następnie zmiksuj wszystkie składniki. Seler naciowy wzmacnia i odtruwa organizm, likwidując także zakwaszenie. Natka pietruszki to bogate źródło mającej przeciwzapalne działanie witaminy C oraz chlorofilu, który oczyszcza organizm, natomiast kiwi to bomba witaminowa, która Cię wzmocni.

Sok ziołowo-warzywny

Składniki:

• garść świeżych wierzchołków pokrzywy

• garść liści mniszka lekarskiego

• pół jabłka

• 1 dojrzałe kiwi

• gałązka selera naciowego

• kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)

• szklanka wody

Pokrzywę wrzuć na chwilę do gorącej wody, aby pozbyć się jej właściwości parzących. Opłucz liście mniszka i mięty. Kiwi obierz ze skórki, a następnie wraz z jabłkiem i selerem wrzuć do wyciskarki lub zmiksuj blenderem. Pij na raz nie więcej niż szklankę. Jak pokazują badania, w liściach pokrzywy występuje czynnik pobudzający wytwarzanie interferonu – białka wytwarzanego w celu obrony organizmu przed wirusami, bakteriami i grzybami. Seler przeciwdziała zakwaszeniu. Jeśli obawiasz się, że kandydozie towarzyszy zakażenie pasożytami, posyp napój pestkami z dyni.

Artykuł należy do raportu
Zwalcz kandydozę
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny