Dieta w leczeniu boreliozy

Długotrwała antybiotykoterapia prowadzona u osób z boreliozą jest bardzo często przyczyną rozwoju grzybicy powodowanej przez drożdżaki, dla których naturalną pożywką – o czym często zapominamy – są cukry proste i skrobia.

Artykuł na: 6-9 minut

Dieta przy boreliozie- co można jeść, a co unikać?

Na pierwszym etapie leczenia uwzględniającego odpowiednie żywienie zaleca się dietę niskowęglowodanową, co oznacza zupełne usunięcie z menu cukrów, w tym słodyczy, wszelkich produktów wysokoprzetworzonych i o wysokim indeksie oraz niektórych owoców. Dopuszcza się spożywanie pieczywa z mąki z pełnego przemiału (np. żytniego, owsianego i bezglutenowego), kasz (gryczanej, jęczmiennej) i ryżu (brązowego i dzikiego).

Dieta stosowana synchronicznie z leczeniem boreliozy powinna zmniejszać stan zapalny i chronić jelita, czyli trzeba z niej wykluczyć produkty, które mogą je podrażniać, przerywać ich szczelność bądź powodować zaburzenie równowagi mikrobioty. Najlepsza jest dieta składająca się z żywności o niskim indeksie glikemicznym i jak najmniej przetworzonej. Należy spożywać więcej białka niż w standardowej diecie, tak zwierzęcego, jak i roślinnego.

Produkty zalecane przy leczeniu boreliozy

  • ryby i owoce morza, mięso drobiowe, wołowe, chuda wieprzowina, jajka,
  • warzywa o małej zawartości skrobi, np. kapustne, a także sałata, szpinak, rzodkiew, seler, korzeń i natka pietruszki, szparagi, cukinia, cebula, czosnek, por, awokado,
  • kwaśne owoce: jabłka, kiwi,
  • ziarna dyni i słonecznika, siemię lniane,
  • herbaty ziołowe i owocowe oraz krótko parzone czarne, naturalne soki wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców,
  • duże ilości świeżych ziół: bazylia, szczypiorek, rozmaryn, kolendra,
  • mleko i jego przetwory (wapń utrudnia wchłanianie niektórych antybiotyków, np. tetracyklin, dlatego należy je zażywać w odstępie kilku godzin od posiłku).
  • Ze względu na obecność polifenoli, działających przeciwzapalnie, warto sięgać po borówki, zielone warzywa, białą i zieloną herbatę, cynamon, goździki, kurkumę i tymianek.
  • Z kolei preparaty zawierające szczepy bakterii probiotycznych, np. z rodziny Lactobacillus, korzystnie wpływają na układ odpornościowy, a także spowalniają rozwój drożdżaków.
  • Należy codziennie spożywać produkty fermentowane, zarówno warzywa, np. kiszoną kapustę, jak i napoje (jogurt, mleko zsiadłe i acidofilne, kwas buraczany).

Produkty przeciwwskazane przy leczeniu boreliozy

  • cukier w każdej postaci (miód, dżem, soki, czekolada, cukierki, słodkie pieczywo, wyroby cukiernicze, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie),
  • mleko i produkty mleczne niefermentowane, np. maślanka, napoje mleczne,
  • produkty z białej mąki: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, pierogi, biały ryż, chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku,
  • ocet i wszystkie zawierające go produkty (marynowane warzywa, grzyby),
  • drożdże i wszelkie produkty, w których są one obecne (np. piwo, kefir),
  • alkohol, kawa, także zbożowa,
  • słodkie owoce: gruszki, banany, pomarańcze, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, kompoty,
  • warzywa zawierające znaczne ilości skrobi: ziemniaki, bataty, warzywa strączkowe, gotowana marchewka i buraki,
  • sery żółte, wędliny sklepowe, musztardy, ketchupy,
  • produkty na bazie soi.

Suplementy przy leczeniu boreliozy

Antybiotyki mogą hamować przyswajanie witamin z pokarmu. Należy w związku z tym dostarczać do organizmu witaminę D (u pacjentów z boreliozą jej niski poziom może powodować rozsiane bóle różnych części ciała i skurcze). Badania potwierdziły, że osoby cierpiące na zapalenie stawów, powodowane także przez boreliozę, mają niedobór witamin A i E oraz selenu.

Trzeba też pamiętać o witaminie C, ważnej dla tkanki łącznej. Badania kliniczne wykazały również, że w przypadku infekcji spowodowanej przez krętki z rodzaju Borrelia stosowanie witamin z grupy B jest pomocne w usuwaniu objawów neurologicznych. Należy przyjmować suplementy diety budujące chrząstkę: cynk, miedź, kwas krzemowy, siarczan glukozaminy, pregnenolon, kwas alfa-liponowy (ALA) i selen.

Bakterie Borrelia burgdorferii pozyskują bowiem energię do życia z kolagenu – rozmiękczają galaretowatą tkankę chrzęstną i czerpią z niej substancje odżywcze. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają zaś objawy zmęczenia i osłabienia, a także dolegliwości bólowe i zawroty głowy. Są one również wskazane w przypadku zaburzeń pracy układu krążenia, takich jak kłucie w sercu. Zdaniem specjalistów w zakresie leczenia boreliozy działanie antybiotyków polega na zwalczaniu krętków Borrelia, a nie wytwarzanych przez nie neurotoksyn, które krążąc w organizmie, wywołują reakcje zapalne, np. bóle mięśni i kości.

Gdy w wyniku działania antybiotyków znaczna ilość krętków zostaje uśmiercona, może dojść do wzmożonego uwalniania toksycznych białek peryferyjnych, co zaostrza objawy choroby. Należy wtedy zastosować terapię oczyszczającą organizm. Wniosek taki sformułował dr Richie Shoemaker. Zaproponował on leczenie cholestyraminą, czyli żywicą jonowymienną, która usuwa z organizmu toksyny. Podobnie działają substancje goryczkowe i błonnik, karczoch, kurkuma, babka jajowata, owies zwyczajny. Produkty te mają ponadto właściwości przeciwzapalne i zwiększające odporność.

Autor publikacji:
Agnieszka Piskała-Topczewska

Agnieszka Piskała-Topczewska – dietetyczka, specjalistka z zakresu żywienia i suplementacji, współautorka książki "Chrzań te diety", prelegentka konferencji poświęconych zdrowiu i żywieniu.

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Artykuł należy do raportu
Borelioza – wszystko, co musisz o niej wiedzieć
Zobacz cały raport
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny