Sery dobre dla nietolerujących laktozy

Cierpisz z powodu nietolerancji laktozy, ale nie chcesz wykluczać nabiału z diety? Postaw na sery!

21 maj 2019
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

U osób cierpiących na nietolerancję cukru mlecznego, czyli laktozy obecnej w mleku i jego przetworach oraz lodach, występują tak uciążliwe objawy, jak wzdęcia, ból brzucha i biegunka. Jest to następstwem uwarunkowanego genetycznie stopniowego zmniejszania się w organizmie aktywności laktazy, enzymu wytwarzanego w nabłonku jelita cienkiego i niezbędnego do przetworzenia laktozy, która w związku z tym w postaci niestrawionej przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji.

Objawów żołądkowo‑jelitowych z powodu nietolerancji laktozy nie powoduje natomiast większość jogurtów i twardych serów, ponieważ do ich produkcji są wykorzystywane bakterie rozkładające laktozę, dzięki czemu jej obecność w tych produktach jest ograniczona do minimum, a nawet równa zeru.

Bakterie probiotyczne uczestniczące w trawieniu laktozy występują również w serach pleśniowych.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny