Bez pszenicy ani rusz!

Kontrowersyjne wieści ze świata nauki - okazuje się, że większość osób, która jest przekonana, że ma nietolerancję pszenicy, wykazuje ją jedynie względem wysoko przetworzonych pszenicznych produktów. W rzeczywistości pełne ziarno tego zboża w stanie nieprzetworzonym jest dla nas dobre. Co więcej, może chronić przed stanami zapalnymi oraz nowotworami układu pokarmowego.

07 styczeń 2015
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Naukowcy z University of Warwick uważają, że produkty pełnoziarniste to wspaniała żywność, która może być nawet lepsza niż owoce i warzywa. Kierownik zespołu badawczego - Rob Lillywhite - wskazuje, że większość problemów zdrowotnych związanych z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi dotyczy spożywania wysoko przetworzonych produktów z pszenicy, a nie z samych produktów pełnoziarnistych.

Pełne ziarno jest bogate w błonnik, skrobię, tłuszcz, sole mineralne, witaminy czy związki fenolowe. Wszystkie te składniki mają związek z mniejszym ryzykiem wystąpienia raka. Pełne ziarna zbóż mogą również chronić przed otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążenia oraz nowotworami.

Specjaliści twierdzą, że kiedy porówna się wszystkie dowody, trudno wskazać bezpośredni związek między spożywaniem wysoko przetworzonej pszenicy a chorobami. Taka sytuacja może dotyczyć jedynie 2% populacji chorych na celiakię, a nie ludzi, którzy nigdy nie cierpieli na nietolerancję glutenu.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny