Brakujące białko kluczem do nietolerancji glutenu

Naukowcy w tym tygodniu zrobili krok w kierunku zrozumienia procesu nietolerancji glutenu i celiakii. Pacjenci z tymi schorzeniami mają mało elafin, białek, które chronią ściany jelit i zmniejszają toksyczność glutenu dla organizmu. Okazuje się, że suplementy zawierające to białko mogłyby stać się rozwiązaniem dla tego problemu.

14 kwiecień 2014
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Naukowcy z INRA i INSERM we Francji są zdania, że prawdopodobnie poziom białek zwanych elafinami wskazuje, czy dany pacjent cierpi na nietolerancję glutenu. Wysoki poziom elafin zapobiega niszczeniu ścian jelit podczas procesu zapalnego uruchamianego w wyniku spożycia pszenicy, wpływając ponadto na enzymy, które rozkładają gluten.

Probiotyki zawierające wspomniane białko prawdopodobnie mogą przeciwdziałać procesowi zapalnemu albo sprawić, że gluten będzie lepiej tolerowany. Naukowcy donoszą, że okrycie to może mieć kluczowe znaczenie dla leczenia celiakii, nietolerancji glutenu czy nieswoistych zapaleń jelit (IBD - inflammatory bowel disease).

Odkrycie, o którym tu donosimy, jest jeszcze na początku drogi, aby można było z niego zacząć korzystać w praktyce. Przed naukowcami jeszcze testy laboratoryjne na myszach i badania kliniczne.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny