Przeciążona i chora wątroba - jak leczyć i dbać o nią naturalnie?

Zastanawiam się, co mogę zrobić, aby moja wątroba wróciła do formy? Chciałabym nie tylko usprawnić pracę wątroby, ale też uniknąć jej uszkodzeń. Czytałam w sieci o niealkoholowym stłuszczeniu, marskości oraz raku tego narządu i bardzo chciałabym ich uniknąć.

Artykuł na: 29-37 minut
Zdrowe zakupy

Ostatnio budzę się co noc ok. 2 nad ranem. Znajoma powiedziała mi, że to oznaka kłopotów z wątrobą. Pomyślałam, że to może być prawda, bo często męczą mnie wzdęcia, nudności i zaparcia.

Gorzej też znoszę jedzenie tłustych potraw. Źle się po nich czuję. Poza tym od pewnego czasu jestem też stale zmęczona. Lekarz wypisał mi skierowanie na badania. Mam zrobić próby wątrobowe i USG.

Choć wątroba nie boli (bo nie jest unerwiona), to ma swój własny dość subtelny system flagowy. Swoje problemy może manifestować takimi objawami jak u Ciebie. Jednak może też swoje niezadowolenie sygnalizować na inne sposoby. Czerwona lampka powinna zapalić się, gdy zauważysz u siebie bladą skórę, na której pojawiają się przebarwienia i pieprzyki (a dotychczas tak nie było), nastąpiła utraty łaknienia, dokucza pęcherzyk żółciowy.

Czasami oznaką niedomagania wątroby są problemy z pamięcią i koncentracją. Okazuje się, że czasami mgła mózgowa swój początek ma nie w covidzie, a w ledwie zipiącej wątrobie. Dzieje się tak, bo gdy narząd ten jest przeciążony, nie dość sprawnie eliminuje z organizmu toksyny, a te zakłócają normalną pracę organizmu. Ich nagromadzenie wywołuje senność, brak energii i zmęczenie.

Praca i funkcje wątroby

Wątroba to największy gruczoł naszego organizmu, umiejscowiona jest w górnej części jamy brzusznej (pod prawym żebrem). Jest bardzo zapracowana, bowiem pełni ok. 400 różnych funkcji. To w niej odbywa się przemiana składników dostarczanych z pożywienia. Budujące ją hepatocyty uczestniczą w metabolizmie białek, lipidów, węglowodanów, żelaza, miedzi, witamin i leków, a także odpowiadają za produkcję żółci niezbędnej w procesach trawienia1.

W hepatocytach wytwarzana jest również glukoza - podstawowe źródło energii dla człowieka - która później jest uwalniana do krwi. Niektóre badania na zwierzętach sugerują nawet, że w związku z tym nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby może wpływać na rozwój insulinooporności i jej powikłań (w tym cukrzycy typu 2)2.

Do jej zadań należy również produkcja hormonów oraz zwalczanie infekcji w organizmie. Jednym z najważniejszych zadań tego narządu jest zatrzymywanie obecnych w żywności chemikaliów, konserwantów, sztucznych dodatków i syntetycznych leków oraz wydalanie ich z organizmu.

Wychwytuje też szkodliwe produkty przemiany materii. W każdej minucie oczyszcza ok. 1,5 l krwi, która płynie do niego ze śledziony, żołądka i jelit żyłą zwrotną. Wątroba przechwytuje z niej składniki odżywcze i sole mineralne.

Ponieważ wszystkie składniki dostarczane do organizmu - zarówno te niezbędne do życia, jak i szkodliwe - prędzej czy później trafiają do wątroby, bardzo łatwo o jej przeciążenie. Niestety, zazwyczaj łatwo jest nam je przeoczyć.

Obecnie jedną z najczęstszych przyczyn jej nieprawidłowej pracy jest niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD), czyli zmiany związane z nieprawidłowościami metabolicznymi takimi, jak insulino oporność czy zespół metaboliczny oraz wtórne stłuszczenia, pojawiające się z innych przyczyn3.

Choć wątroba może pochwalić się imponującymi możliwościami regeneracyjnymi - dość łatwo może dojść do jej przeciążenia. Jej nieustanny kontakt z drobnoustrojami, alkoholem, toksynami i wirusami naraża gruczoł na szereg zmian: od dość łatwego do opanowania zapalenia, przez stłuszczenie i zwłóknienie, po marskość.

Również infekcje prowadzą do uszkodzenia jej struktury i funkcji. Zarówno wirusowe zapalenie wątroby, jak i choroby bakteryjne (np. borelioza) lub pasożytnicze (np. malaria) objawiają się czasem pogorszeniem metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów, wynikającym z nieprawidłowej pracy hepatocytów4.

Jednak to nie patogeny, a dostarczane codziennie do organizmu toksyny są największym wrogiem tego organu. Ich nadmiar sprawia, że nie radzi on sobie z detoksykacją, co może objawiać się choćby złym samopoczuciem po obfitym posiłku. Na szczęście można temu zaradzić.

Stosowanie naturalnych środków w leczeniu chorób wątroby ma długą historię, począwszy od leczenia ajurwedyjskiego, a skończywszy na chińskich, europejskich i innych systemach medycyny tradycyjnej. Dziś coraz częściej naukowcy sięgają do tych zasobów i odkrywają siłę drzemiącą w roślinach. Jednak zioła to jedna z wielu opcji, jakie obecnie oferują nam nauka i praktyka.

Leki mogą być niebezpieczne dla wątroby

Według szacunkowych danych ok. 10% zapaleń wątroby ma charakter polekowy, a u osób starszych odsetek ten wzrasta nawet do 50%5. Antybiotyki beta-laktamowe, makrolidy i tetracykliny mogą powodować martwicę hepatocytów, zapalenie lub stłuszczenie wątroby, a także cholestazę, czyli zastój żółci.

Z kolei przedawkowanie paracetamolu to jedna z częstszych przyczyn ostrej niewydolności wątroby (ALF) - śmiertelnej choroby, która polega na gwałtownej utracie wydolności gruczołu6.

Do uszkodzenia wątroby może dojść również przy stosowaniu leków hormonalnych, które prowadzą do cholestazy na poziomie hepatocytów i uszkodzenia tych komórek7. Unikanie nadmiernej farmakoterapii jest elementem profilaktyki zaburzeń wątroby. Pacjenci z ostrym uszkodzeniem wątroby nie powinni sięgać po żadne środki hormonalne.

Alkohol jest toksyczny dla wątroby

Alkohol ma negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Dawka toksyczna dla męskiego narządu to 60-80 g czystego etanolu (co dopowiada 6 puszkom piwa lub litrowi wina), a u kobiet - 20-40 g8. Płeć piękna nie tylko słabiej toleruje na napoje procentowe, ale ma również gorsze rokowania w przypadku alkoholowego uszkodzenia wątroby - nawet jeśli panie piją go w mniejszych ilościach. Nie oznacza to, że konieczna jest całkowita rezygnacja z alkoholu. Wystarczy zachować umiar, a najlepiej wcześniej spożyć mięsny posiłek, po którym stężenie etanolu we krwi jest znacznie niższe9.

Jedzenie podczas picia nie przynosi już takich efektów, a nawet może utrudniać trawienie, ponieważ zmusza wątrobę do jeszcze bardziej wytężonej pracy - równoczesnego metabolizowania składników odżywczych i neutralizowania alkoholu.

Jeśli chcesz wspomóc wątrobę, rozważ dodanie do posiłku kiełków i liści młodych szparagów. Zawarte w nich aminokwasy i minerały stymulują aktywność enzymów uczestniczących w rozkładzie alkoholu, chroniąc wątrobę przed jego toksycznym działaniem.

Wpływ tłuszczów trans i fruktozy na wątrobę

W jednym z eksperymentów dowiedziono, że jadłospis pacjentów ze stłuszczeniem wątroby charakteryzuje się dużo większą zawartością tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a jednocześnie niewielką podażą błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów10.

W innym badaniu już po miesiącu spożywania wysokoprzetworzonej żywności (frytki i hamburgery z restauracji typu fast food) u uczestników odnotowano wyniki prób wątrobowych porównywalne do wieloletnich alkoholików11!

Uczeni przypuszczają, że do rozwoju stłuszczenia wątroby przyczynia się produkowany z kukurydzy syrop glukozowo- fruktozowy, który po przetworzeniu zawiera aż 55% fruktozy. Jego regularne spożywanie zaburza metabolizm, co - jak udowodniono - może nie tylko prowadzić do rozwoju stłuszczeniowego zapalenia wątroby, ale i progresji choroby, a nawet jej rozwoju w marskość12.

Jak zmodyfikować dietę pod kątem wątroby?

Ogranicz produkty wysokokaloryczne i tłuszcze nasycone na rzecz białka oraz witamin - węglowodany złożone powinny stanowić nawet połowę dziennej dawki kalorii, a tłuszcze ok. 1/313.

Unikaj też jedzenia produktów ciężkostrawnych i wzdymających. Na cenzurowanym powinny się znaleźć czerwone mięso, słodycze, tłuste mleko i nabiał (np. sery pleśniowe i żółte). Zamiast nich stawiaj na stole warzywa gotowane na parze (kalafior, szpinak, buraki, pomidory, marchew), ryby i inne produkty bogate w kwasy omega-3.

Potrawy doprawiaj przeciwzapalnymi przyprawami takimi jak kurkuma, nie zapominaj też o majeranku, tymianku, oregano, jałowcu, mięcie i kminku, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci.

Quote icon
U pacjentów z przewlekłym postępującym zapaleniem wątroby po 3 miesiącach leczenia pierzgą objawy choroby ustąpiły w prawie 92% przypadków.

Pierzga na wątrobę

Jak się okazuje, pierzga może wspomóc odtruwanie wątroby. U szczurów, którym podawano leki, alkohol i rozpuszczalniki powodujące głębokie uszkodzenia hepatocytów, pyłek pszczeli obniżał poziom enzymów wątrobowych i bilirubiny w surowicy krwi14. Podawany z substancjami toksycznymi zabezpieczał komórki wątroby przed ich szkodliwym wpływem, co wskazuje na jego działanie ochronne.

Natomiast u pacjentów z przewlekłym postępującym zapaleniem wątroby po 3 miesiącach leczenia objawy choroby ustąpiły w prawie 92% przypadków. Pyłek pszczeli polecany jest w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych, w początkowych stanach zwyrodnieniowych, w zastoinowych schorzeniach wątroby, a także w toksycznych i pourazowych uszkodzeniach tego narządu.

Domowy detox wątroby

W swojej książce pt. "Plan wypłukiwania tłuszczu" dietetyczka i absolwentka edukacji żywieniowej Uniwersytetu Columbii. Ann Louise Gittleman zaleca picie przed śniadaniem szklanki ciepłej wody z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Natomiast w ciągu dnia radzi, by wypiać 3-4 szklanek wody żurawinowej. Uzyskasz ją, mieszając niesłodzony sok z żurawin z przegotowaną wodą w proporcji 1:6. Wprowadzenie na stałe tych nawyków ułatwi usuwanie złogów tłuszczowych z organizmu.

Zwiększ wytwarzanie żółci dzięki oliwie

Możesz też zastosować rodzimą kurację. Opiera się ona na założeniu, że duża zawartość oliwy w diecie działa żółciotwórczo, powodując jednocześnie intensywne kurczenie się pęcherzyka żółciowego, podczas którego usuwane są toksyny. Terapia oczyszczająca z użyciem oliwy polega na łączeniu jej z sokiem z grejpfruta. Przez 9 dni pij wieczorem sok z 1 owocu wymieszany z 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie rozgrzej wątrobę termoforem i połóż się spać.

Możesz też wybrać tzw. miękką kurację oczyszczania wątroby opracowaną przez Michała Tombaka: zmieszaj 50-60 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy z łyżką soku z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wypij na godzinę przed snem (minimum 2 godz. po ostatnim posiłku). Połóż się na plecach, umieść poduszkę elektryczną lub termofor na wątrobie i ogrzewaj to miejsce przez 60 min. Zabieg powtarzaj, co drugi dzień, nie mniej niż 5 razy.

Zdaniem autora kurację najlepiej przeprowadzać raz na 3 miesiące lub w miarę potrzeb.

Schudnij by zadbać o wątrobę

To w wątrobie zachodzą procesy syntezy cholesterolu oraz rozkładu lipidów do kwasów tłuszczowych. Tym samym reguluje ona stężenie wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi: gdy insulina hamuje uwalnianie WKT, spada wątrobowa produkcja glukozy.

Badania pokazały jednak, że ta równowaga jest zaburzona u osób otyłych. Ich hepatocyty są mniej wrażliwe na insulinę, przez co wątroba nie otrzymuje sygnału, by zmniejszyć produkcję glukozy15. Upośledza to metabolizm węglowodanów, zwiększając przy okazji podatność na cukrzycę.

Ponadto wskazuje się, że stłuszczenie i marskość wątroby mają ścisły związek otyłością brzuszną i innymi cechami zespołu metabolicznego.

Quote icon
W przypadku niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby badania spektroskopowe wykazały, że zmniejszenie masy ciała o 5-20% powoduje redukcję tłuszczu wątrobowego aż o 40-80%!

Niemal u wszystkich pacjentów otyłych obserwuje się nagromadzenie tłuszczu w hepatocytach16. Dlatego utrzymywanie prawidłowej wagi ma znaczenie również dla pracy tego narządu.

Przykładowo u pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby typu C wykazano istotną korelację między BMI a stopniem stłuszczenia i zwłóknienia wątroby, a spadek wagi przynosił u nich istotną poprawę17.

Z kolei w przypadku niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby badania spektroskopowe wykazały, że zmniejszenie masy ciała o 5-20% powoduje redukcję tłuszczu wątrobowego aż o 40-80%18. Nic dziwnego, że za najlepszą formę terapii uznaje się dziś redukcję masy ciała połączoną ze zwiększeniem aktywności fizycznej.

Nie zapominaj o witaminach

Spośród nich najważniejsze są wszystkie z grupy B oraz antyoksydacyjne C i E. Ta ostatnia w dawce 800 j.m. na dobę (podzielonej na 2 porcje) została nawet uznana za lek pierwszego wyboru u dorosłych z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby (ale tylko potwierdzonym w biopsji), ponieważ poprawia obraz histologiczny wątroby19.

Zioła wspomagające wątrobę

Fitoterapia ułatwi odtruwanie, regenerację oraz pracę wątroby. Substancje aktywne zawarte w ziołach mają również działanie ochronne. Warto więc włączyć je do planu leczenia (oczywiście w konsultacji z lekarzem prowadzącym).

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)

Wyciągi z pędów kwiatowych tej rośliny mają właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, obniżają poziom cholesterolu i działają protekcyjnie na hepatocyty20. Poleca się je przy stanach zapalnych wątroby, kamicy pęcherzyka żółciowego i żółtaczce.

Katuka skorpionowa (Picrorhiza kuraro)

Ta mało u nas znana roślina przeszła już wiele badań w sytuacjach doświadczalnych i klinicznych. Ma działanie przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i immunomodulujące. Hindusi wykazali jej znaczące właściwości hepatoochronne u gryzoni21.

Ich koledzy z tego samego ośrodka badawczego porównali substancję czynną zawartą w katuce - pikroliv z sylimaryną w modelach szczurów i świnek morskich i stwierdzili silne działanie żółciopędne i antycholestatyczne22. Ekstarkty z rośliny okazały się również pomocne w klinicznym i biochemicznym wyzdrowieniu przy ostrym zapaleniu wątroby23.

Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus)

Miazga ze świeżych korzeni lub sok wytłoczony z tego warzywa przynoszą ulgę w stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego, a przy okazji poprawiają ogólne trawienie24. Prawdopodobnie działanie to jest związane z dużą zawartością witamin B i C.

Liściokwiaty (Phyllanthus amarus i niruri)

Ta roślina - o liściach tworzących 2 rzędy na pędzie - choć od wieków stosowana jest z powodzeniem w ajurwedzie, to jednak dopiero 50 lat temu zyskała zainteresowanie naukowców i dostąpiła zaszczytu testów naukowych. Szeroko zakrojone badania nad liściokwiatem potwierdziły, że jest on skuteczny przeciwko wirusom zapalenia wątroby typu A i B, jak również ma właściwości przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i immunomodulujące25.

Z kolei w badaniu klinicznym z udziałem pacjentów z ostrym wirusowym zapaleniem wątroby (AVH), zastosowanie P. niruri przyniosło istotnie większy spadek poziomu transaminaz już po 2 tygodniach leczenia26.

Quote icon
Badania naukowe potwierdzają właściwości cytryńca chroniące wątrobę przed marskością i zwłóknieniem. Wykazały też pozytywny wpływ na procesy regeneracyjne po zatruciu różnymi związkami chemicznymi oraz przebytych infekcjach wirusowych.

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis)

Wspomaganie wątroby może mieć przyjemny słodko-kwaśny smak jego owoców. Badania naukowe potwierdzają właściwości cytryńca chroniące wątrobę przed marskością i zwłóknieniem. Wykazały też pozytywny wpływ na procesy regeneracyjne po zatruciu różnymi związkami chemicznymi oraz przebytych infekcjach wirusowych.

Zespół badawczy z Wydziału Farmacji Chińskiego Uniwersytetu Hongkongu analizował wpływ ekstraktu z nasion cytryńca na poprawę metabolizmu wątroby szczurów w pierwszej fazie zatrucia tetrachloranem metanu - substancją powszechnie wykorzystywaną w naukowych laboratoriach do wywoływania uszkodzeń komórek, by później sprawdzać skuteczność leczniczą różnych ziół, preparatów. Wyniki potwierdziły, że ekstrakt poprawił metabolizm oksydacyjny zatrutej wątroby27.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa)

Jeszcze 50 lat temu była w Polsce tylko przyprawą do pieczywa. Dziś za sprawą tureckich naukowców staje się nadzieją dla osób cierpiących na choroby wątroby. Badacze porównali ochronne działanie selenu, witamin C i E oraz czarnuszki wobec tego organu. Okazało się, że w zapobieganiu włóknieniu i marskości wątroby u królików czarnuszka jest bardziej skuteczna niż pozostałe substancje.

Z kolei w Egipcie na Uniwersytecie Assiut badano wpływ jej nasion na ochronę wątroby zatruwanej ołowiem. Zwierzęta na diecie z ich dodatkiem miały mniej uszkodzoną wątrobę i lepsze wyniki biochemiczne, histopatologiczne niż grupa kontrolna niewspomagana nasionami czarnuszki28.

Ostropest plamisty (Silybum marianum)

Już łyżka nasion ostropestu plamistego dziennie wystarczy, by oczyścić i odciążyć wątrobę. Ich podstawowy składnik - sylimaryna - stabilizuje bowiem membrany hepatocytów, dzięki czemu nie przenikają do nich toksyny. Uszczelnia też uszkodzone błony komórkowe i pobudza regenerację komórek. Dzięki temu zaleca się ją zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób wątroby - u pacjentów z marskością sylimaryna poprawiała przeżywalność nawet o 58%29.

W badaniach przeprowadzonych zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach, wykazano korzystny wpływ tego składnika aktywnego na parametry biochemiczne wątroby. Stosowana łącznie z fosfolipidami oraz witaminą E sylimaryna zmniejszała masę ciała, poprawiała insulinowrażliwość, zmniejszała aktywność markerów procesu zapalnego w surowicy oraz poprawiała obrazy histologiczne30.

Ponieważ nie powoduje skutków ubocznych i nie wchodzi w interakcje z lekami, sylimarynę można stosować również przy przewlekłych schorzeniach.

Z kolei testy in vitro na zwierzętach sugerują, że związek ten sprzyja regeneracji i przeżyciu hepatocytów.

Sho-saiko-to

To zioło stosowane jest w tradycyjnym japońskim lecznictwie przy przewlekłej niewydolności wątroby, zwłaszcza o podłożu wirusowym. Wykazano, że ma właściwości cytoprotekcyjne i przeciwnowotworowe, a także daje korzystne efekty w stanach zapalnych wątroby oraz w zmianach zwłóknieniowych związanych z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby31.

Suplementy pomagające na wątrobę

Niektóre związki mogą stanowić dodatkowy oręż w walce o oczyszczenie i regenerację wątroby.

Adiponektyna

W badaniach na szczurach powodowała zmniejszenie stłuszczenia i zapalenia wątroby zarówno w alkoholowej, jak i niealkoholowej chorobie32.

Betaina

Bierze udział w metabolizmie fosfolipidów, stabilizuje błonę komórkową i działa ochronnie na komórki wątroby, prowadząc do redukcji poziomu jej stłuszczenia i zwłóknienia. U pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem po 12 miesiącach stosowania betainy wykazano znaczne zmniejszenie aktywności aminotransferaz oraz korzystne zmiany w obrazie histologicznym33.

Kurkumina

W badaniach in vitro wykazano, że hamuje proliferację komórek wątroby, dzięki czemu może zatrzymać procesy jej zwłóknienia34. Również silne przeciwzapalne właściwości tego żółtego barwnika wpływają na poprawę kondycji organu.

N-acetylocysteina

Czyli prekursor glutationu chroniącego przed uszkodzeniem i stłuszczeniem hepatocytów, normalizuje aktywność amniotransferaz wątrobowych30.

Kwas ursodeoksycholowy (UDCA)

Stosowany przez rok w dawce 13-15 mg/kg masy ciała Badania naukowe potwierdzają właściwości cytryńca chroniące wątrobę przed marskością i zwłóknieniem.

Wykazały też pozytywny wpływ na procesy regeneracyjne po zatruciu różnymi związkami chemicznymi oraz przebytych infekcjach wirusowych. dziennie u pacjentów z zapaleniem wątroby spowodował znaczącą poprawę parametrów biochemicznych i histologicznych35. Szczególnie skuteczny może być w połączeniu z witaminą E.

Bibliografia
  • World J Gastroenterol 2009; 15 (7): 804-16
  • Mol Cell 2000; 6: 87-97
  • N Engl J Med 2002; 346: 1221-31
  • Clinical Liv Dis 2012; 1: 112-3
  • Progress in Hepatolo-Pharmacology 1995; 1:28
  • Liver Transpl 2005; 11: 594- 605
  • J Hepatol 1997; 26 (Supl. 1): 31-8
  • J Hepat6ol 2004; 41: 25-30
  • Br J Clin Pharmacol 1997; 44: 521-6
  • Hepatology 2003; 37: 909-16
  • J Clin Gastroenterol 2014; 48 (6): 467-73
  • Herba Pol 1989; 35: 201
  • Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2010; 7: 251-64; Hepatology 2013; doi: 10.1002/hep.26299
  • Postępy Fitoterapii 2005; 3-4: 103-108
  • Obes Res 2002; 10: 129-34
  • Hepatology 2003; 38: 428-35
  • Curr Treat Options Gastroenterol 2003; 6: 455-63
  • Obesity (Silver Spring) 2009; 17: 2162-8; Ann. Hepatol., 2008; 7: 157-60
  • Gastroenterology 2012; 142: 1592-1609
  • J of Ethnopharmacology 2003; 86: 203-11
  • Pharmacol. Res. 1991; 23: 399- 407 , Plants Med. 1991; 57: 25-8; Indian J. Med. Res. 1990; 92: 195-200
  • Plants Med. 1991; 57: 29-33
  • J. Res. Ayurvedha Siddha. 1990; 13: 27-34
  • Br J Biomed Sci 2007; 64 (3): 105-8
  • Lancet 1990; 336: 949-50
  • J. Gasteroenterol. Hepatol. 1988; 3: 533-4
  • Planta Med. 2000 Aug;66(6):521-5
  • Pak J Biol Sci. 2007 Sep 1;10(17):2809-16
  • J Hepatol 1989; 9: 105
  • Dig Liv Dis, 2006; 38: 789-801
  • Life Sci 2004; 74: 2251-2263; Dig Liv Dis 2006; 38: 789-801
  • J Clin Invest 2003; 112: 91-100
  • Am J Gastroenterol 2001; 96 (9): 2711-2717
  • Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2003; 285: G20-G30
  • Best Pract Res Clin Gastroenterol 2004; 18 (6): 1105-1116 29
  • Evid Based Complement Alternat Med. 2013, Article ID 369180, doi: 10.1155/2013/369180
  • Cell (June 5, 2014), doi: 10.1016/j.cell.2014.03.060

 

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny